REAL TIME |

Weather Icon

Διεθνής διάκριση για τέσσερις ελληνικές εταιρείες εξοπλιστικών προγραμμάτων

Διεθνής διάκριση για τέσσερις ελληνικές εταιρείες εξοπλιστικών προγραμμάτων

Tέσσερις  διαφορετικές ευρωπαϊκές κοινοπραξίες, συντονιζόμενες από ελληνικές εταιρείες της αμυντικής βιομηχανίας, διεκδίκησαν και πήραν χρηματοδότηση σε ανταγωνιστικά ευρωπαϊκά αμυντικά προγράμματα ανάπτυξης καινοτόμων συστημάτων, όπως ανακοίνωσε το υπουργείο Εθνικής ‘Αμυνας.  

Τα 4 προγράμματα αφορούν στην ανάπτυξη συστήματος tactical UAV, λογισμικού ανίχνευσης απειλών στην κυβερνοασφάλεια, λογισμικού υποστήριξης λήψης αποφάσεων σε ζητήματα θαλάσσιας επιτήρησης και στην ανάπτυξη τακτικού συστήματος με τεχνολογίες αιχμής στις τηλεπικοινωνίες. Συνολικά υποβλήθηκαν 40 προτάσεις από κράτη  μέλη της Ε.Ε. και μετά αξιολόγηση της ευρωπαϊκής επιτροπής εγκρίθηκαν οι 16, μεταξύ των οποίων όλες οι ελληνικές προτάσεις. Σημειώνεται ότι οι δύο προτάσεις αφορούν προγράμματα που αναπτύσσονται στο πλαίσιο της Μόνιμης Διαρθρωμένης Συνεργασίας (PESCO).  

Με συνολικό χρηματοδοτούμενο προϋπολογισμό από την Ε.Ε., 27 εκατ. ευρώ, εταιρείες, πανεπιστήμια, ερευνητικά ινστιτούτα και υπηρεσίες των υπουργείων θα εργαστούν εντατικά τα επόμενα πέντε χρόνια για να παρουσιάσουν σύγχρονα, καινοτόμα συστήματα, των οποίων οι διαμορφώσεις αξιολογήθηκαν με τις καλύτερες κριτικές από έμπειρους ευρωπαίους αξιολογητές, καθώς και εγκρίθηκαν από εκπροσώπους των υπουργείων ‘Αμυνας των κρατών μελών της Ε.Ε. Είναι ουσιαστικά η πρώτη φορά που το ΥΠΕΘΑ συντονίζει και οργανώνει εταιρείες και πανεπιστήμια με στόχο την ενίσχυση της άμυνας της Ελλάδος, δεδομένου ότι όλες οι επιχειρησιακές απαιτήσεις έχουν προδιαγραφεί από το ΓΕΕΘΑ.

Με την έγκριση του προγράμματος για την ανάπτυξη συστήματος tactical UAV παίρνει σάρκα και οστά η προ εξαμήνου εξαγγελία του υπουργού Εθνικής ‘Αμυνας Νικόλαου Παναγιωτόπουλου περί εθνικού UAV. Θα ξεκινήσει να υλοποιείται με ελληνική σχεδίαση και με την στήριξη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η οποία θα χρηματοδοτήσει σημαντικό κομμάτι της πρώτης φάσης που αφορά στη σχεδίασή του, αναφέρει σχετική ανακοίνωση του υπουργείου.

Ο κ. Παναγιωτόπουλος συνεχάρη όλους όσους εργάστηκαν συστηματικά ώστε η χώρα μας να βρεθεί στην πρωτοπορία, τόσο από τον χώρο των Ενόπλων Δυνάμεων όσο και από την επιχειρηματική, ακαδημαϊκή και ερευνητική κοινότητα και τόνισε ότι η χώρα μας υποστηρίζει ενεργά την περαιτέρω ενίσχυση του ευρωπαϊκού προγράμματος βιομηχανικής ανάπτυξης που αξιοποιεί το δυναμικό της χώρας μας και ενισχύει την εθνική άμυνα. Λαμβάνοντας υπόψη τις τρέχουσες προκλήσεις και το ασταθές γεωπολιτικό τοπίο, κρίνεται περισσότερο επείγον από ποτέ, η ενίσχυση της στρατηγικής αμυντικής αυτονομίας της Ε.Ε. και η ανάπτυξη μια σταθερής κοινής βιομηχανικής και τεχνολογικής βάσης. Υπογράμμισε, επίσης, ότι με την αρχική αυτή χρηματοδότηση που εξασφαλίστηκε, η χώρα μας προωθεί την υλοποίηση των στόχων της εγχώριας αμυντικής και βιομηχανικής στρατηγικής, την κάλυψη των δεσμεύσεων της PESCO, την ανάπτυξη ελληνικών αμυντικών προϊόντων και την κάλυψη εθνικών επιχειρησιακών αναγκών.

Ναυτεμπορική

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube