Weather Icon
Εξωτερική Πολιτική 15 Ιουνίου 2020

Δένδιας για Τουρκία: Θέλουμε καλές σχέσεις, αλλά θα υπερασπιστούμε την εδαφική μας ακεραιότητα

Δένδιας για Τουρκία: Θέλουμε καλές σχέσεις, αλλά θα υπερασπιστούμε την εδαφική μας ακεραιότητα

Ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας, μίλησε για τη συμφωνία με την Ιταλία αλλά και την ένταση με την Τουρκία, που έχει κλιμακωθεί τα τελευταία χρόνια.

«Υποδειγματική» χαρακτηρίζει τη συμφωνία με την Ιταλία, ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας, μιλώντας στο Πρώτο Θέμα.

Ο κ. Δένδιας εκτιμά πως η συμφωνία κατοχυρώνει τα ελληνικά συμφέροντα αλλά και «μεγαλώνει την Ελλάδα».

Ερωτηθείς ως προς τον χρόνο προέκταση των χωρικών υδάτων στο Ιόνιο στα 12 ναυτικά μίλια, ο κ. Δένδιας σημειώνει πως αυτό θα κριθεί από τις γενικότερες παραμέτρους της άσκησης της πολιτικής της Ελλάδας. 

«Η Ελλάδα δεν έπρεπε να χάσει μια ιστορική ευκαιρία, όπως συνέβη στο παρελθόν με τη Λιβύη, όταν για ποσοστό 3,7% επί της συνολικής έκτασης δεν οριοθετήθηκαν οι θαλάσσιες ζώνες με τη συγκεκριμένη χώρα» σημείωσε ο κ. Δένδιας.

Παράλληλα, τόνισε πως στόχος είναι η υπογραφή και μιας συμφωνίας με την Αίγυπτο, μια διαπραγμάτευση, που όπως σημειώνει, δεν είναι εύκολη.

Οι σχέσεις με την Τουρκία

Ο κ. Δένδιας μίλησε και για την τεταμένη περίοδο στις σχέσεις με την Τουρκία και για το πώς μπορεί να αποφευχθεί η κρίση ενώ η Ελλάδα δέχεται ευθείες απειλές από τον Τούρκο Πρόεδρο, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

«Η Ελλάδα είναι μια χώρα που δεν διεκδικεί κάτι» ανέφερε και πρόσθεσε, μεταξύ άλλων, «εκείνη είναι που συνεχώς εγείρει αυθαίρετες και παράνομες διεκδικήσεις. Συνεπώς, την κρίση και την ένταση την προκαλεί η Τουρκία, όχι εμείς. Όπως έχω πει και στο παρελθόν, δεν συνορεύουμε με το Λουξεμβούργο. Συνορεύουμε με έναν συχνά δύστροπο γείτονα, ο οποίος διαπνέεται από μια αναθεωρητική λογική και εφαρμόζει επεκτατική πολιτική».

Παράλληλα, τονίζει πως η Ελλάδα θέλει να έχει μια καλή σχέση με την Τουρκία, αλλά αυτή δείχνει να έχει διαφορετικές προτεραιότητες. 

«Απειλεί και εκβιάζει ώστε να αποσπάσει παραχωρήσεις και αυτό προφανώς δεν μπορεί να γίνει αποδεκτό» τονίζει.

Κληθείς να σχολιάσει το αν η ελληνική κυβέρνηση έπρεπε ή όχι να έχει απειλήσει ότι θα αντιδράσει στρατιωτικά σε περίπτωση τουρκικών ερευνών σε ελληνική υφαλοκρηπίδα ο κ. Δένδιας ξεκαθαρίζει:

«Αποτελεί συνταγματική μας υποχρέωση να υπερασπιστούμε την εδαφική μας ακεραιότητα, την κυριαρχία και τα κυριαρχικά μας δικαιώματα χωρίς υποχωρήσεις».

Ως προς το αν η Ελλάδα θα είναι μόνη αν η Άγκυρα στείλει ερευνητικά πλοία νότια ή ανατολικά της Κρήτης, ο υπουργός υπενθυμίζει τις σχέσεις που έχει καλλιεργήσει η χώρα μας.

«Η ελληνική διπλωματία έχει καταστήσει απόλυτα σαφείς προς όλες τις κατευθύνσεις τις θέσεις και τις διαχρονικές κόκκινες γραμμές της χώρας. Με τον ίδιο συστηματικό τρόπο έχει καλλιεργήσει ισχυρές σχέσεις και συμμαχίες με σειρά κρατών στην Ανατολική Μεσόγειο και ευρύτερα. Αλλά επαναλαμβάνω, δεν θα είναι μόνη» τονίζει.

Παράλληλα, εκτιμά πως θα είναι δύσκολο η Ελλάδα να βρεθεί ενώπιον της Τουρκίας στη Χάγη.

«Η μόνη περίπτωση για να βρεθούμε στη Χάγη είναι να καταθέσει η Τουρκία δήλωση αποδοχής της αρμοδιότητας του Διεθνούς Δικαστηρίου ή να συντάξει συνυποσχετικό με την Ελλάδα για το αντικείμενο προσφυγής» αναφέρει.

Τέλος, ο κ. Δένδιας κλήθηκε να εκτιμήσει εάν οι απειλές από τον Ερντογάν μπορεί να αποτελούν προάγγελο μιας κρίσης που θα εξελιχθεί σε θερμό επεισόδιο.

«Πραγματικά πιστεύω ότι η Τουρκία κατανοεί ότι δεν είναι προς το συμφέρον της μία στρατιωτική κλιμάκωση με τη χώρα μας. Εμείς οφείλουμε όμως να είμαστε προετοιμασμένοι να προασπίσουμε την εθνική μας κυριαρχία και τα κυριαρχικά μας δικαιώματα» σημειώνει.

sputnik.gr

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube