REAL TIME |

Weather Icon
Λιβύη , Ρωσία , Τουρκία 1 Ιουνίου 2020

Δεν κάνει πίσω ο Χάφταρ: Τι λέει Αμερικανός διπλωμάτης για την κατάπαυση του πυρός

Δεν κάνει πίσω ο Χάφταρ: Τι λέει Αμερικανός διπλωμάτης για την κατάπαυση του πυρός

Μετά από πάνω από ένα χρόνο επιθέσεων κατά της κυβέρνησης της Λιβύης, ο Στρατάρχης Χαλίφα Χάφταρ δεν δείχνει καμία «ευελιξία» να επιτευχθεί κατάπαυση του πυρός, σύμφωνα με έναν ανώτερο διπλωμάτη των ΗΠΑ. Όπως αναφέρει δημοσίευμα τoυ Anadolu , σε συνέντευξη με το France 24 την περασμένη Πέμπτη, ο αναπληρωτής υφυπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ αρμόδιος για θέματα Μέσης Ανατολής, ο Ντέιβιντ Σένκερ, δήλωσε ότι η κυβέρνηση της Λιβύης έχει επιδείξει κάποια «ευελιξία» για να επιστρέψει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων, αλλά η πλευρά του Χάφταρ όχι.

Λέγοντας ότι οι ΗΠΑ υποστηρίζουν την άμεση κατάπαυση του πυρός, ο Σένκερ πρόσθεσε ότι ο υπουργός Εξωτερικών Μάικ Πομπέο μίλησε την περασμένη Παρασκευή με τον Φαγιέζ αλ Σάρατζ, τον πρωθυπουργό της κυβέρνησης της Λιβύης, γνωστής ως Κυβέρνηση Εθνικής Συμφωνίας (Government of National Accord). Ο Πομπέο «του εξέφρασε την ανάγκη να επιστρέψει στις διαπραγματεύσεις το συντομότερο δυνατό για να αποδεχτεί την κατάπαυση του πυρός. Πιστεύουμε ότι το GNA επιδεικνύει κάποια ευελιξία, αλλά όχι το LNA [ο αποκαλούμενος Εθνικός Στρατός της Λιβύης] και ο Χάφταρ», είπε ο Σένκερ.

Πρόσθεσε ότι αυτό που συμβαίνει στη Λιβύη είναι μια περιφερειακή σύγκρουση πολύ πέρα από έναν πόλεμο δι’αντιπροσώπων και ότι πρέπει να εφαρμοστεί εμπάργκο όπλων για την επανεκκίνηση της διαδικασίας διαπραγμάτευσης. Ο Σένκερ προειδοποίησε ότι η σύγκρουση στη Λιβύη «θα μπορούσε να ξεφύγει από τον έλεγχο εάν οι Ρώσοι επιλέξουν να κλιμακωθούν περαιτέρω», προσθέτοντας ότι οι ΗΠΑ ανησυχούν εξαιρετικά για την ανάπτυξη προηγμένων ρωσικών αεροσκαφών στη χώρα.

Συγκρίνοντας τις εξελίξεις στη Λιβύη με τον δεκαετία εμφύλιο πόλεμο της Συρίας που έχει σκοτώσει, τραυματίσει ή εκτοπίσει εκατομμύρια πολίτες, ο Schenker είπε ότι αυτό που έχουν κάνει η Ρωσία και το συριακό καθεστώς στη Συρία “μοιάζει με γενοκτονία” και “παρόμοια δυναμική παίζουν τώρα” Λιβύη. Είπε ότι οι ΗΠΑ έχουν υιοθετήσει το σχέδιο του Βερολίνου για τη Λιβύη και εξακολουθούν να δεσμεύονται, παρά την κακή εφαρμογή του μέχρι σήμερα. Πρόσθεσε ότι οι ΗΠΑ βοηθούν τη Λιβύη στέλνοντας κεφάλαια για την καταπολέμηση του COVID-19 και εμπλέκοντας τη διπλωματία μεταξύ περιφερειακών παραγόντων.

Το σχέδιο του Βερολίνου, στο οποίο κατέληξαν σε διάσκεψη τον Ιανουάριο στην πρωτεύουσα της Γερμανίας, συμφωνούσε σε νέα βήματα για την υποστήριξη της κατάπαυσης του πυρός και την τήρηση του εμπάργκο όπλων. Μιλώντας στο τέλος του συνεδρίου που συγκέντρωσε παγκόσμιες δυνάμεις και περιφερειακούς φορείς, συμπεριλαμβανομένου του Τούρκου προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, η Γερμανίδα καγκελάριος, η Άνγκελα Μέρκελ δήλωσε ότι όλοι οι συμμετέχοντες συμφώνησαν ότι δεν θα μπορούσε να υπάρξει στρατιωτική λύση στη σύγκρουση στη Λιβύη.

Η κυβέρνηση της Λιβύης δέχεται επίθεση από τις δυνάμεις του Χάφταρ από τον Απρίλιο του 2019. Ενώ η Γαλλία, η Αίγυπτος, η Ρωσία και τα ΗΑΕ υποστηρίζουν το Χάφταρ, άμεσα ή έμμεσα, η Τουρκία έχει δείξει αλληλεγγύη προς την αναγνωρισμένη από τον ΟΗΕ νόμιμη κυβέρνηση που εκπροσωπεί τη βούληση του λαού της Λιβύης.

Μετά την απομάκρυνση του πρώην ηγέτη Μουαμάρ Καντάφι το 2011, η νέα κυβέρνηση της Λιβύης ιδρύθηκε το 2015 στο πλαίσιο μιας πολιτικής συμφωνίας υπό την ηγεσία του ΟΗΕ. Οι παράνομες δυνάμεις του Χάφταρ στην ανατολική Λιβύη έχουν ξεκινήσει πολλές επιθέσεις για να καταλάβουν την Τρίπολη, την πρωτεύουσα του έθνους, με περισσότερους από 1.000 θανάτους. Η αποστολή της Λιβύης των Ηνωμένων Εθνών έχει εκφράσει συχνά την ανησυχία της για τους θανάτους πολιτών που προκαλούνται από τις δυνάμεις του Χάφταρ.

Στις αρχές Μαΐου, η αποστολή υποστήριξης των Ηνωμένων Εθνών στη Λιβύη (UNSML) δήλωσε ότι «ανησυχεί πολύ για τις συνεχιζόμενες αδιάκριτες επιθέσεις και τη στόχευση αμάχων σε κατοικημένες περιοχές και την αύξηση των αμάχων από τη χρήση πυραύλων και πυροβολικού, καθώς και από στοχευμένες δολοφονίες από δυνάμεις που συνδέονται με τον «Εθνικό Στρατό της Λιβύης» (LNA)».

ΠΗΓΗ: newpost.gr

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube