Weather Icon
ΗΠΑ , ΝΑΤΟ , Τουρκία 30 Ιουνίου 2020

CNN: Ο Ερντογάν τηλεφωνούσε στον Τραμπ ότι ώρα ήθελε

CNN: Ο Ερντογάν τηλεφωνούσε στον Τραμπ ότι ώρα ήθελε

Ο βετεράνος δημοσιογράφος και θρύλος για την αποκάλυψη του σκανδάλου Watergate Καρλ Μπερνστάιν αναφέρεται στις τηλεφωνικές συνδιαλέξεις του Ντόναλντ Τραμπ με ξένους ηγέτες κατά τις οποίες ο πρόεδρος των ΗΠΑ φέρεται να ήταν αρκετές φορές απροετοίμαστος, να παρακάμπτει τα πρωτόκολλα ασφαλείας και διπλωματίας, έχοντας ιδιαίτερη προτίμηση στον Τούρκο Πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Οι πηγές του CNN συγκλίνουν με το αφήγημα του βιβλίου του πρώην συμβούλου εθνικής ασφάλειας Τζον Μπόλτον, βάση του οποίου ο Τούρκος ηγέτης πίεζε συνεχώς τον Τραμπ για πολιτικές παραχωρήσεις και άλλες χάρες – αποτελώντας πηγή ανησυχίας για τους στενούς συνεργάτες του, όπως ο στρατηγός ΜακΜάστερ, ο Τζον Μπόλτον, ο Νταν Κοουτς κι ο Τζον Κέλι.

Ιδιαίτερα προκαλούσε κάκιστη εντύπωση η ευκολία με την οποία ο Τούρκος πρόεδρος παρέκαμπτε το Συμβούλιο Εθνικής Ασφάλειας του Λευκού Οίκου, τα πρωτόκολλα και τις διαδικασίες για να μιλήσει με τον Τραμπ.

Η αίσθηση ήταν ότι κάθε φορά που μιλούσε με τον Πρόεδρο της Τουρκίας, «ο Ερντογάν του έπαιρνε και τα σώβρακα» (“Erdogan took him to the cleaners”) αναφέρει μια πηγή του Μπερνστάιν.

Ο Ερντογάν έφτασε στο σημείο να γνωρίζει πότε μπορούσε να επικοινωνεί απευθείας με τον Πρόεδρο Τραμπ, ώστε ορισμένοι βοηθοί του Λευκού Οίκου είχαν πειστεί ότι οι υπηρεσίες ασφαλείας της Τουρκίας στην Ουάσιγκτον χρησιμοποιούσαν το καθημερινό πρόγραμμα του Τραμπ και παρείχαν πληροφορίες στον Τούρκο πρόεδρο σχετικά με το πότε ο Πρόεδρος θα είναι διαθέσιμος για να δεχθεί το τηλεφώνημά του. Σε μερικές περιπτώσεις ο Ερντογάν του τηλεφώνησε όταν έπαιζε γκολφ και ο Τραμπ καθυστερούσε το αγαπημένο του παιχνίδι, για να μιλήσουν επί μακρόν.

Δύο πηγές περιέγραψαν τον Πρόεδρο ως ανεπαρκή, σχετικά με την ιστορία της συριακής σύγκρουσης και της Μέσης Ανατολής γενικά, και ανέφεραν ότι συχνά ήταν απρόσεκτος και δεν είχε επαρκείς γνώσεις για να συμμετάσχει με ισότιμους όρους σε μια συζήτηση πολιτικής με τον Ερντογάν. Ο Τούρκος πρόεδρος πάντα έκανε ό,τι ήθελε στις συζητήσεις του με τον Τραμπ. Σύμφωνα με τον Μπερνστάιν και το CNN επιβεβαιώνεται ο ισχυρισμος Μπόλτον βάση του οποίου ο Ερντογάν είχε θέσει το ζήτημα της τουρκικής τράπεζας Halkbank η οποία είχε παρακάμψει τις αμερικανικές κυρώσεις στο Ιράν.

Για τη συνέχεια Liberal

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube