Weather Icon
πΓΔΜ, Σκόπια , ΠΦΑ 2 Ιουνίου 2020

Απόπειρα για μπλόκο στο Μακεδονικό Σήμα από σκοπιανή εταιρεία

Απόπειρα για μπλόκο στο Μακεδονικό Σήμα από σκοπιανή εταιρεία

Ένσταση από εταιρεία μπύρας με το όνομα «Makedonsko» για το συλλογικό σήμα του ΣΕΒΕ – Κανένας κίνδυνος, παρά μόνο καθυστέρηση, δηλώνει στη «ΜτΚ» ο δικηγόρος και εκπρόσωπος του Συνδέσμου, Ευστάθιος Κουτσοχήνας

Λίγες ημέρες πριν προχωρήσει η διαδικασία οριστικοποίησης για την ευρωπαϊκή κατοχύρωση στο «Makedonia the GReat», του σήματος που πρότεινε ο Σύνδεσμος Εξαγωγέων Βορείου Ελλάδος (ΣΕΒΕ) για τα μακεδονικά προϊόντα, μια εταιρεία από τα Σκόπια άσκησε ανακοπή, καταθέτοντας ένσταση στο Γραφείο Διανοητικής Ιδιοκτησίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Πρόκειται για μια διαδικασία που είναι επιτρεπτή και διαθέσιμη για όλους όσους έχουν έννομο συμφέρον και μπορούν να δικαιολογήσουν την αντίθεσή τους κατά την διάρκεια της διαδικασίας κατοχύρωσης ενός σήματος. Από το αρμόδιο γραφείο έχει σταλεί ειδοποίηση προς το ΣΕΒΕ για την ανακοπή και αναμένεται να ανακοινωθεί αν θα γίνει δεκτή ή θα απορριφθεί. 
Η σύγχυση στην αγορά με τα προϊόντα από την Μακεδονία και την γειτονική χώρα, ήταν ένα θέμα που απασχολούσε και συζητιόταν ιδιαίτερα μετά την Συμφωνία των Πρεσπών. Έτσι, για την διασφάλιση της ταυτότητας των μακεδονικών προϊόντων, ο ΣΕΒΕ παρουσίασε ένα συλλογικό εμπορικό σήμα, στις 14 Νοεμβρίου του 2019 στο Τhessaloniki Summit, παρουσία του πρωθυπουργού. Το «Μ» είναι στο κέντρο του σήματος, ενώ ανάλογα με την κατηγορία των προϊόντων προστίθενται λέξεις όπως «Great Land», «Great Food», «Great Wine». Την ημέρα της παρουσίασης ο Κυριάκος Μητσοτάκης, είχε δηλώσεις πως με την πρόταση του ΣΕΒΕ αντιμετωπίζεται μια αρνητική συνέπεια της Συμφωνίας των Πρεσπών. «Υποστηρίζουμε τους επαγγελματικούς φορείς της Βορείου Ελλάδος ώστε να κατοχυρώσουν μία ενιαία συλλογική ταυτότητα, η οποία θα ξεχωρίζει τα προϊόντα τα οποία θα παράγονται από εδώ και στο εξής στη Μακεδονική γη» είχε αναφέρει χαρακτηριστικά. 

Στις 18 Νοεμβρίου 2019, μετά την παρουσίαση, ο ΣΕΒΕ κατέθεσε το σήμα για κατοχύρωση στο Γραφείο Διανοητικής Ιδιοκτησίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης στο Αλικάντε. Το σήμα πέρασε από έλεγχο και αφού εγκρίθηκε, δημοσιοποιήθηκε ως αίτηση τον Μάρτιο του 2020 για πιθανές ενστάσεις. O χρόνος προθεσμίας για την διαδικασία ενστάσεων είναι τρεις μήνες και για το σήμα «Makedonia the GReat» θα ολοκληρώνονταν τον Ιούνιο.

Η ένσταση της εταιρείας από τα Σκόπια

Στις 19 Μαΐου, μια σκοπιανή εταιρεία με μπύρες, άσκησε ανακοπή κατά του συλλογικού σήματος του ΣΕΒΕ, υποστηρίζοντας ότι θα προκληθεί σύγχυση στους καταναλωτές, λόγω του ονόματός της. Συγκεκριμένα, η εταιρεία φέρει την επωνυμία «MAKEDONSKO» και «MACEDONIAN PREMIUM BEER». Η εταιρεία κατέθεσε την ένσταση της μέσω δικηγορικού γραφείου στη Βουλγαρία, ώστε να διαθέτει εκπρόσωπο από χώρα που ανήκει στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Πρόκειται για μια κίνηση από τα Σκόπια, που αρκετοί προμήνυαν ότι ίσως υπάρξει κάποια στιγμή.

Το Γραφείο Διανοητικής Ιδιοκτησίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης ενημέρωσε τον ΣΕΒΕ για την εξέλιξη, στέλνοντας επιστολή γνωστοποίησης στο δικηγορικό γραφείο του προέδρου του Δικηγορικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης, Ευστάθιου Κουτσοχήνα που έχει αναλάβει την εκπροσώπηση για την κατοχύρωση του σήματος. Όπως αναγράφεται στην επιστολή, αρχικά θα εξεταστεί η ένσταση και αν γίνει αποδεκτή θα καλέσουν τον ΣΕΒΕ εκ νέου για την υποβολή παρατηρήσεων.

Η απάντηση της ελληνικής πλευράς

Ο πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης και εκπρόσωπος του ΣΕΒΕ Ευστάθιος Κουτσοχήνας εμφανίζεται ιδιαίτερα καθησυχαστικός μιλώντας στη «ΜτΚ». «Αναμένουμε και παρακολουθούμε στενά την υπόθεση, αλλά δεν υπάρχει κανένας λόγος ανησυχίας. Δεν αποτελεί κίνδυνο για το σήμα του ΣΕΒΕ. Είναι προφανές ότι ως στόχο έχει αποκλειστικά να προκαλέσει καθυστέρηση στην οριστική καταχώριση του συλλογικού σήματος»» δηλώνει ο Ευστάθιος Κουτσοχήνας για την ανακοπή.

Σύμφωνα με τον κ. Κουτσοχήνα, η συγκεκριμένη εταιρεία από τα Σκόπια, κατέθεσε αίτημα κατοχύρωσης του σήματος της το 2018, αλλά απορρίφθηκε, καθώς περιέχει γεωγραφική ένδειξη. «Πρέπει να υπογραμμισθεί ότι η εταιρεία από τα Σκόπια δεν έχει καταχωρημένο σήμα, αλλά το δικαίωμα που επικαλείται ως λόγο για την άσκηση της ανακοπής είναι αίτηση που έχει ήδη απορριφθεί τελεσίδικα από το Γραφείο Διανοητικής Ιδιοκτησίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης, τόσο από τον εξεταστή όσο και από το Τμήμα Προσφυγών, που απέρριψε την προσφυγή της σκοπιανής εταιρείας και δεν δέχθηκε για καταχώριση το αιτούμενο σήμα ως περιγραφικό, καθώς περιέχει γεωγραφική ένδειξη, με βάση και τις σχετικές προβλέψεις του άρθρου 7 του ΚΣΕΕ περί απολύτων λόγων απαραδέκτου των σημάτων της ΕΕ» εξηγεί ο κ. Κουτσοχήνας, σημειώνοντας πως υπάρχουν κάποιες διαδικασίες σε εξέλιξη για την οριστική απόρριψη της κατοχύρωσης του σήματος της εταιρείας των Σκοπίων, για αυτό «ίσως προχώρησαν στην ανακοπή».

Με αφορμή την απόρριψη του σήματος της εταιρεία από τα Σκόπια, ο κ. Κουτσοχήνας τονίζει την σημασία της κίνησης του ΣΕΒΕ για συλλογικό σήμα στα μακεδονικά προϊόντα. «Η κίνηση αυτή της εταιρείας από τα Σκόπια αποδεικνύει πόσο σωστή και επιβεβλημένη ήταν η πρωτοβουλία του ΣΕΒΕ να προβεί σε καταχώριση του συλλογικού σήματος ‘Makedonia the GReat’, η οποία δεν αφορά μία μόνο επιχείρηση αλλά το σύνολο των μελών του ΣΕΒΕ που δραστηριοποιούνται στη Μακεδονία. Μάλιστα, αποδεικνύεται ότι ήταν σωστή και η επιλογή του εργαλείου του συλλογικού σήματος, το οποίο, κατ’ εξαίρεση των όσων ισχύουν στο δίκαιο των σημάτων, επιτρέπεται να αποτελείται από γεωγραφική ένδειξη» επισημαίνει.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο του Δικηγορικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης, τα μέλη του ΣΕΒΕ μπορούν ήδη να χρησιμοποιούν το σήμα για τα μακεδονικά προϊόντα, «καθώς με την οριστική του καταχώριση η ημερομηνία έναρξης της προστασίας θα θεωρείται η αρχική ημερομηνία κατάθεσης, δηλαδή η 18/11/2019».

Για τη συνέχεια Makthes

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube

σχετικά άρθρα