Weather Icon
Ελλάδα , Λιβύη 10 Ιουνίου 2020

ΑΟΖ με την Ελλάδα καλεί να ορίσει η παράταξη Χαφτάρ

ΑΟΖ με την Ελλάδα καλεί να ορίσει η παράταξη Χαφτάρ

Με ανακοίνωσή της που μεταδόθηκε από τον επίσημο λογαριασμό του Εθνικού Λιβυκού Στρατού στο Twitter, η Βουλή των Αντιπροσώπων της Λιβύης καλεί το Ελληνικό Κοινοβούλιο να ορίσει κοινή Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη μεταξύ των δύο χωρών κατά το παράδειγμα της Ελληνο-Ιταλικής συμφωνίας.

https://twitter.com/LNA2019M/status/1270422328401420288

Η ανακοίνωση έρχεται σε μια ιδιαίτερα κρίσιμη στιγμή, καθώς η διένεξη στη χώρα της Βορείου Αφρικής περνά σε έντονη φάση, με τις δυνάμεις του Εθνικού Λιβυκού Συμφώνου (GNA) να προελαύνουν υποστηριζόμενες αδρά από την Τουρκία και τις αιγυπτιακές δυνάμεις να καλούν σε κατάπαυση του πυρός ενώ μετακινούν μονάδες στρατού στα σύνορα.

Σήμερα το πρωΐ, πλοίο υπό σημαία τρίτης χώρας, συνοδευόμενο στενά από τρεις τουρκικές φρεγάτες παραβίασε την ζώνη αποκλεισμού που εφαρμόζει η Eυρωπαϊκή Ένωση και αρνήθηκε να δεχθεί νηοψία από ελληνική φρεγάτα που συμμετέχει στην εφαρμογή εμπάργκο όπλων.

Η Βουλή των Αντιπροσώπων προήλθε από εκλογές το 2014 στην μετα-Καντάφι εποχή αντιπροσωπεύοντας τις περισσότερες περιοχές της Λιβύης αλλά αναγκάστηκε να καταφύγει στο Τομπρούκ μετά την κατάληψη της Τρίπολης από ισλαμικές πολιτοφυλακές στα τέλη του έτους. Οι τελευταίες ίδρυσαν το Γενικό Εθνικό Κογκρέσσο σαν αντίβαρο της Βουλής του Τομπρούκ. Το 2015 ο Ισπανός μεσολαβητής Μπερναντίνο Λεόν πρότεινε τον συμβιβασμό των δύο Σωμάτων σε μια κυβέρνηση συνεργασίας υπό τον μετριοπαθή πρωθυπουργό Φαγιέζ αλ-Σαράζ. Το βήμα έμεινε μετέωρο, με την κυβέρνηση Εθνικού Συμφώνου να σχηματίζεται αλλά να μην αναγνωρίζεται τελικά από κανένα από τα δύο μερή. Έκτοτε, ο διαχασμός συνεχίζεται και παρά το ότι η κυβέρνηση Σαράζ έχει αναγνωριστεί από τα περισσότερα Διεθνή Όργανα και υποστηρίζεται από την Τουρκία, μεγάλο μέρος των δυνάμεων που τη στηρίζουν παραμένουν ισλαμικά εξτρεμιστικά στοιχεία.

www.ptisidiastima.gr

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube