Weather Icon

ΑΟΖ Ελλάδας – Ιταλίας : Μπορεί να αλλάξει τα δεδομένα στην ανατολική Μεσόγειο;

ΑΟΖ Ελλάδας – Ιταλίας : Μπορεί να αλλάξει τα δεδομένα στην ανατολική Μεσόγειο;
Επίσης, η ανακήρυξη ΑΟΖ και με την Αίγυπτο ουσιαστικά θα «κλειδώσει» το τουρκολυβικό σύμφωνο και θα το ακυρώσει στην πράξη καθώς κάθε τουρκική ενέργεια θα αμφισβητήσει δικαιώματα και της Ιταλίας και της Αιγύπτου.

Διπλωματική αντεπίθεση έχει ξεκινήσει η Αθήνα μετά τις ακραίες τουρκικές προκλήσεις και την προαναγγελία για γεωτρήσεις σε περιοχές εντός της ελληνικής υφαλοκρηπίδας. Η υπογραφή της συμφωνίας μεταξύ Ελλάδας και Ιταλίας για την ανακήρυξη ΑΟΖ είναι ιστορική και μπορεί να αλλάξει τα δεδομένα και στην ανατολική Μεσόγειο.

Ουσιαστικά η κοινή ΑΟΖ δεν καταργεί το τουρκολυβικό σύμφωνο, αλλά το αμφισβητεί ευθέως. Και ταυτόχρονα είναι μια ηχηρή απάντηση στην τουρκική προκλητικότητα.

Ακυρώνει έτσι το τουρκικό σχέδιο καθώς η Ιταλία αναγνωρίζει όρια για την ελληνική υφαλοκρηπίδα, όρια τα οποία αμφισβητεί η Αγκυρα.

Παράλληλα, ο καθορισμός και της ΑΟΖ μεταξύ της Ελλάδας και της Αιγύπτου διαγράφει τη ζώνη και καλύπτει το τουρκολυβικό σύμφωνο, και διέρχεται μέσα από την ελληνική ΑΟΖ.

Οι συνομιλίες με την Αίγυπτο για το ίδιο ζήτημα είναι σε εκκρεμότητα και είναι πολύ κρίσιμες. Ωστόσο, σύμφωνα με πληροφορίες των ΝΕΩΝ, το τελευταίο διάστημα αναθερμάνθηκαν οι συνομιλίες μεταξύ των δύο πλευρών στο πλαίσιο της πρόσφατης πενταμερούς τηλεδιάσκεψης των ΥΠΕΞ Ελλάδας, Κύπρου, Αιγύπτου, Γαλλίας και Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων.

Η ανακήρυξη ΑΟΖ και με την Αίγυπτο ουσιαστικά θα «κλειδώσει» το τουρκολυβικό σύμφωνο και θα το ακυρώσει στην πράξη καθώς κάθε τουρκική ενέργεια θα αμφισβητήσει δικαιώματα και της Ιταλίας και της Αιγύπτου.

Αξίζει να σημειωθεί ότι συζητήσεις γίνονται μεταξύ της Αθήνας και της Αλβανίας για το ίδιο θέμα.

Με Ιταλία

Η υπόθεση της συμφωνίας με τη Ρώμη «σέρνεται» από το 1977 καθώς από τότε υπάρχει μια κατ’ αρχήν συμφωνία για την υφαλοκρηπίδα η οποία παρέμενε στο συρτάρι.

Φαίνεται ότι πλέον λύθηκαν και τα προβλήματα που υπήρχαν με τους Ιταλούς ψαράδες και που θα μπορούσαν αυτοί να ασκούν το επάγγελμά τους. Αν θα μπορούν δηλαδή να ψαρεύουν μεταξύ 6 και 12 ναυτικών μιλίων

Η συμφωνία, θα σηματοδοτήσει και την επέκταση των ελληνικών χωρικών υδάτων στα 12 ναυτικά μίλια στο Ιόνιο, γεγονός που θα αποφέρει σημαντικά οφέλη σε όλα τα επίπεδα.

Πολύ σημαντικό είναι επίσης ότι στο πλαίσιο της διπλωματικής αντεπίθεσης, κρίσιμο θα είναι και το ταξίδι του πρωθυπουργού στο Ισραήλ στις 16 Ιουνίου.

Οι επαφές Μητσοτάκη με Νετανιάχου μπορούν να έχουν χειροπιαστά αποτελέσματα, ιδιαίτερα μετά τις πολύ καλές σχέσεις που έχουν αναπτυχθεί με αφορμή τον αγωγό East Med.

Πηγή: in.gr

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube