Weather Icon
Ευρωπαϊκή Ένωση , ΠΦΑ 3 Ιουνίου 2020

Αντιευρωπαϊκά τσάμικα: Να ζήσουμε να τα θυμόμαστε

Αντιευρωπαϊκά τσάμικα: Να ζήσουμε να τα θυμόμαστε

Το ευρωπαϊκό πακέτο ενίσχυσης των 32 δισεκατομμυρίων ευρώ βάζει τέλος σε μια δεκαετή μπαρουφολογία περί «κακιάς Ευρώπης» που θέλει να κάνει τους Έλληνες γκαρσόνια των Γερμανών. Αρκεί αυτή τη φορά να κάνουμε τις σωστές επιλογές.

Η Τετάρτη 26 Μαΐου 2020 ήταν μια ημέρα δικαίωσης για όλους εμάς, τους «γερμανοτσολιάδες μενουμευρωπαίους», που λοιδορηθήκαμε στο δημοψήφισμα του 2015. Τότε που τα «τσάμικα» στην πλατεία Συντάγματος έδιναν τον ρυθμό του λαϊκισμού και του διχασμού σε μια παράλληλη πραγματικότητα γεμάτη ιδεοληψίες και εμμονές. Το ευρωπαϊκό πακέτο ενίσχυσης των 32 δισεκατομμυρίων ευρώ που προορίζεται για την Ελλάδα βάζει τέλος σε μια δεκαετή μπαρουφολογία περί «κακιάς Ευρώπης» που θέλει να χρεώσει τους Έλληνες για να τους πάρει τα… πετρέλαια του Αιγαίου και να τους κάνει γκαρσόνια των Γερμανών. Ακόμα και οι πρωταγωνιστές εκείνης της εποχής, αναγκάστηκαν τώρα να παραδεχθούν ότι το «πακέτο» της Κομισιόν είναι θετική εξέλιξη.

Το σημαντικό, όμως, δεν είναι η «γλυκιά εκδίκηση» που ήρθε με τη  μορφή χρήματος. Το πραγματικά σημαντικό είναι ότι η Ελλάδα μπορεί να αλλάξει «πίστα». Τα λεφτά είναι πολλά.  Πάρα πολλά. Αν στα 32,5 δισεκατομμύρια ευρώ συνυπολογίσουμε τους πόρους από το νέο ΕΣΠΑ και άλλα χρηματοδοτικά εργαλεία, η Ελλάδα έχει λαμβάνειν πάνω από 50 δισ., δηλαδή σχεδόν το ένα τρίτο του ΑΕΠ της. Και κάπου εδώ αρχίζουν τα δύσκολα. Που πρέπει να πάνε αυτά τα χρήματα όταν όλοι τα περιμένουν σαν μάνα εξ ουρανού;

Το οικονομικό μοντέλο που επιλέξαμε τα τελευταία σαράντα χρόνια σαν χώρα ήταν απολύτως εσωστρεφές. Απονευρώσαμε και τελικά διαλύσαμε τη βιομηχανία και τις παραγωγικές επιχειρήσεις, στρεφόμενοι στις υπηρεσίες και γιγαντώνοντας τον Δημόσιο Τομέα. Στην πραγματικότητα περιμέναμε να ρίξει λεφτά το Κράτος στην αγορά, για να πουλάμε ο ένας στον άλλο πίτσες και σουβλάκια. Τα εφάπαξ και οι επιδοτήσεις έχτιζαν σπίτια και εξοχικά και εμείς χαιρόμασταν που η οικοδομή ήταν η… ατμομηχανή της οικονομίας.

Ταυτόχρονα, στραφήκαμε στη… μονοκαλλιέργεια του τουρισμού, χωρίς μάλιστα στις περισσότερες των περιπτώσεων να προσφέρουμε ανώτερη εμπειρία. Τα rooms to let, η χωριάτικη και ο mouzaka ήταν ο κανόνας και όχι η εξαίρεση, δυστυχώς.

Για τη συνέχεια Andro

 

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube