Weather Icon
ΗΠΑ , Τουρκία 25 Ιουνίου 2020

Αντίδραση της Άγκυρας για το βιβλίο του Μπόλτον

Αντίδραση της Άγκυρας για το βιβλίο του Μπόλτον

Την αντίδραση της Άγκυρας έχουν προκαλέσει αναφορές στο νέο βιβλίο του πρώην συμβούλου Εθνικής Ασφάλειας του Ντόναλντ Τραμπ, Τζον Μπόλτον.

Σε σειρά αναρτήσεών του στο Twitter, ο διευθυντής Επικοινωνίας της τουρκικής προεδρίας, Φαχρετίν Αλτούν, έκανε λόγο για παραπλανητικές αναφορές στο βιβλίο σε ό,τι αφορά τις συνομιλίες μεταξύ των προέδρων των ΗΠΑ και της Τουρκίας, Ντόναλντ Τραμπ και Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

«Θεωρούμε κατακριτέο το γεγονός ότι πρώην αξιωματούχοι υψηλού επιπέδου προσπαθούν να χρησιμοποιήσουν σοβαρές διπλωματικές συνομιλίες και προσπάθειες για την επίλυση εκκρεμών ζητημάτων μεταξύ συμμάχων όπως οι ΗΠΑ και η Τουρκία για τις εγχώριες πολιτικές τους ατζέντες» δήλωσε ο κ. Αλτούν, ενώ πρόσθεσε ότι «είναι σαφές πως οι στόχοι αυτών των εσφαλμένων χαρακτηρισμών καθοδηγούνται από εσωτερικά πολιτικά ζητήματα καθώς και από προσωπικά κέρδη».

Σύμφωνα με τον διευθυντή Επικοινωνίας της τουρκικής προεδρίας, οι κ.κ. Ερντογάν και Τραμπ καταβάλλουν μεγάλες προσπάθειες για να επιδιορθώσουν τις σχέσεις των χωρών τους παρά τις βαθιές διαφορές και παρά την ύπαρξη «κάποιων εχθρικών φωνών προς την Τουρκία στην Ουάσιγκτον».

Ο κ. Αλτούν σημείωσε ότι η Άγκυρα είναι πεπεισμένη πως η σχέση ΗΠΑ – Τουρκίας «θα επιβιώσει τέτοιων προσπαθειών», συμπληρώνοντας ότι ο κ. Ερντογάν θα συνεχίσει τις ειλικρινείς συνομιλίες του με τον πρόεδρο των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ.

Στο βιβλίο του, ο κ. Μπόλτον γράφει πως ο Τούρκος πρόεδρος έδωσε στον Αμερικανό ομόλογό του υπόμνημα που έγραφε ότι η τουρκική κρατική τράπεζα Halkbank, η οποία ερευνάται από την εισαγγελία της Νότιας Περιφέρειας της Νέας Υόρκης για παραβίαση των κυρώσεων που έχουν επιβληθεί στο Ιράν, είναι αθώα.

«Ο Τραμπ είπε τότε στον Ερντογάν πως θα φροντίσει το θέμα, εξηγώντας πως οι εισαγγελείς της Νότιας Περιφέρειας δεν είναι δικοί του άνθρωποι, αλλά άνθρωποι του Ομπάμα, ένα πρόβλημα που θα διορθωνόταν όταν θα αντικαθίσταντο από τους δικούς του ανθρώπους», σημείωσε στο βιβλίο ο κ. Μπόλτον.

Με πληροφορίες από Reuters

ΠΗΓΗ: Kathimerini.gr

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube