Weather Icon

Ανεβαίνει το θερμόμετρο στη Μεσόγειο: Κινήσεις τακτικής για ΑΟΖ και θαλάσσιες ζώνες – Έκτακτη επίσκεψη ΥΠΕΞ Κύπρου σε Ισραήλ

Ανεβαίνει το θερμόμετρο στη Μεσόγειο: Κινήσεις τακτικής για ΑΟΖ και θαλάσσιες ζώνες – Έκτακτη επίσκεψη ΥΠΕΞ Κύπρου σε Ισραήλ

© AFP 2020 / DEFENCE MINISTERY PRESS SERVICE

Σ’ έναν «πόλεμο» διπλωματικών κινήσεων έχουν επιδοθεί Ελλάδα και Τουρκία. Θετικός σε συμφωνία Τουρκίας-Παλαιστίνης ο Παλαιστίνιος πρέσβης. Έκτακτη επίσκεψη του Κύπριου ΥΠΕΞ στο Τελ Αβίβ.

Ανεβαίνει το θερμόμετρο στην περιοχή της ανατολικής Μεσογείου, μετά τη συμφωνία Ελλάδας-Ιταλίας για τις θαλάσσιες ζώνες στο Ιόνιο, αλλά και την πρόθεση της Αθήνας για αντίστοιχη συμφωνία και με την Αίγυπτο.

Το τελευταίο διάστημα, η ελληνική διπλωματία έχει επιδοθεί σ’ ένα «σπριντ» επαφών, με στόχο την επίτευξη διμερών συμφωνιών, στη βάση του Διεθνούς Δικαίου, οι οποίες θα ακυρώσουν εν τοις πράγμασι το μνημόνιο Άγκυρας–Τρίπολης (GNA–Φαγέζ αλ Σάρατζ).

Υπενθυμίζεται ότι το τουρκολυβικό μνημόνιο προβλέπει τη χάραξη κοινών θαλάσσιων ζωνών σε περιοχές νότιας της Κρήτης, οι οποίες -σύμφωνα με την Αθήνα- ανήκουν εντός της ελληνικής υφαλοκρηπίδας.

Εντατικοποίηση επαφών με την Αίγυπτο

Μόλις πριν από λίγες ημέρες, ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας, είχε επισκεφτεί το Κάιρο, όπου είχε υψηλόβαθμες επαφές με τον Αιγύπτιο πρόεδρο, αλ Σίσι, και τον Αιγύπτιο ομόλογό του.

Οι διαβουλεύσεις πραγματοποιήθηκαν κεκλεισμένων των θυρών, χωρίς την παρουσία δημοσιογράφων. Παρ’ όλ’ αυτά, διπλωματικές πηγές έκαναν λόγο για πρόοδο στις επαφές των δύο χωρών, οι οποίες επιδιώκουν την επίτευξη συμφωνίας για τις θαλάσσιες ζώνες νότια της Κρήτης.

Έκτακτη επίσκεψη στο Κύπριου ΥΠΕΞ στο Ισραήλ

Στο μεταξύ, στο Ισραήλ μεταβαίνει σήμερα ο υπουργός Εξωτερικών της Κύπρου, Νίκος Χριστοδουλίδης, κατόπιν πρόσκλησης του Ισραηλινού ομολόγου του, Γκάμπι Ασκενάζι.

Η επίσκεψη αυτή, λαμβάνει χώρα λίγες ώρες μετά τη συνέντευξη του πρέσβη της Παλαιστίνης στην Άγκυρα, Φαέντ Μουσταφά, ο οποίος τάχθηκε υπέρ μιας συμφωνίας Τουρκίας-Παλαιστίνης για τις θαλάσσιες ζώνες, στα πρότυπα της συμφωνίας Τουρκίας-Λιβύης.

«Εμείς, ως Παλαιστίνη, προσδίδουμε μεγάλη σημασία στις σχέσεις μας με την Τουρκία. Εργαζόμαστε για την ενίσχυση των σχέσεων σε όλους τους τομείς. Είμαστε ανοιχτοί σε όλες τις ιδέες για την ανάπτυξη αυτών των σχέσεων. Αυτό ισχύει και στο θέμα της συμφωνίας ΑΟΖ με την Τουρκία. Έχουμε και εμείς δικαιώματα στη Μεσόγειο. Έχει και η Παλαιστίνη μερίδιο στο πετρέλαιο και στο φυσικό αέριο στην ανατολική Μεσόγειο. Είμαστε έτοιμοι να συμφωνήσουμε με την Τουρκία όσον αφορά το φυσικό αέριο. Είμαστε έτοιμοι για συνεργασία με την Τουρκία. Θέλουμε ανάπτυξη των σχέσεών μας σε όλους τους τομείς. Είμαστε ανοιχτοί σε όλα».

Το ζήτημα των έξι μιλίων

Υπενθυμίζεται ότι η ένταση στην περιοχή της Μεσογείου κλιμακώθηκε σημαντικά, μετά την απόφαση της κρατικής πετρελαϊκής εταιρείας της Τουρκίας να ζητήσει άδειες για την έναρξη ερευνών σε θαλάσσια οικόπεδα, τα οποία βρίσκονται σε απόσταση έξι ναυτικών μιλίων από τις ελληνικές ακτές.

Οι έρευνες αυτές εδράζονται στην πάγια θέση της Τουρκίας περί μη αναγνώρισης του δικαιώματος των νησιών για την ύπαρξη υφαλοκρηπίδας. Επομένως, θεωρεί ότι τα ελληνικά νησιά δεν διαθέτουν δικαιώματα πέραν των έξι μιλίων, δηλαδή πέραν των χωρικών υδάτων.

Πηγή: Σπούτνικ

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube