Weather Icon

Al-Youm7 συνέντευξη: Ο Aref Nayed δηλώνει πως ο Νεο-οθωμανισμός αποτελεί σημαντική απειλή για τα Αραβικά Κράτη

Al-Youm7 συνέντευξη: Ο Aref Nayed δηλώνει πως ο Νεο-οθωμανισμός αποτελεί σημαντική απειλή για τα Αραβικά Κράτη

Ο Δόκτωρ Aref Ali Nayed, επικεφαλής του κινήματος Ithya Libya (Αναγέννηση της Λιβύης), δήλωσε σε μια περιεκτική συνέντευξη με την Al-Youm7 ότι η πρωτοβουλία του Καΐρου για την επίλυση της κρίσης στη Λιβύη βασίστηκε σε έναν κοινωνικό διάλογο Λιβύης-Αιγύπτου, στηριζόμενο σε προηγούμενες αλληλεπιδράσεις με τους λίβυους ενδιαφερόμενους φορείς όλα αυτά τα χρόνια. Ο Nayed ανέφερε ότι πρόκειται κατ’ εξοχήν για μια πρωτοβουλία της Λιβύης, η οποία υποστηρίζεται προσωπικά από τον Πρόεδρο Abdel Fattah el-Sisi και το αιγυπτιακό κράτος. Επιβεβαίωσε επίσης στην Al-Youm7 ότι η άμεση στήριξη που εξέφρασαν οι περισσότερες ενδιαφερόμενες χώρες για την πρωτοβουλία δείχνει σαφώς τις προσπάθειες που καταβλήθηκαν για τη σφυρηλάτηση της κίνησης αυτής.

“Αυτή η νεο-οθωμανική εισβολή είναι ο σοβαρότερος κίνδυνος που αντιμετωπίζουν οι αραβικές χώρες. Απειλεί την ανεξαρτησία, την ενότητα και την εθνική τους ασφάλεια και  κατ’επέκταση  ζητεί την ενεργοποίηση των κοινών αμυντικών συμφωνιών που είναι αναπόσπαστο μέρος του νομικού συστήματος του Συνδέσμου Αραβικών Κρατών (LAS).”

Σχετικά με την τουρκική παρέμβαση στη Λιβύη, ο Nayed ανέφερε ότι οι τουρκικές στρατιωτικές κινήσεις στη Σομαλία, το Κατάρ, τη Συρία, το Ιράκ και τώρα τη Λιβύη, υποκινούνται από την ιδεολογία του νεοοθωμανισμού που αναβίωσε και θεωρητικά από πολιτικούς θεωρητικούς στα τέλη της δεκαετίας του 1990. Τόνισε πως δεν είναι η ώθηση της στιγμής που κινεί την Τουρκία ούτε ένα θέμα ad hoc αποφάσεων.

Ο αρχηγός της Ihya Libya επεσήμανε ότι οι τουρκικές επεμβάσεις είναι σοβαρές. Γίνονται πρωτοφανής προσπάθειες διείσδυσης στο αραβικό σύστημα ασφαλείας και δημιουργίας ισχυρών τουρκικών στρατιωτικών ”κέντρων” με τη μορφή μόνιμων αεροπορικών, θαλάσσιων και χερσαίων βάσεων, τα οποία θα χρησιμεύσουν ως οθωμανικά οχυρά και φρουρές που μοιάζουν με εκείνα που ανέπτυξε ο Σουλτάνος Αμπντούλ Χαμίντ στην εποχή του. Ο Ερντογάν δεν καταβάλλει καμία προσπάθεια να κυριαρχήσει σε ολόκληρη την περιοχή και να κλωνοποιήσει την Οθωμανική Αυτοκρατορία με ένα νέο πρόσχημα.

Ανέφερε επίσης ότι “ορισμένες φωνές στις ΗΠΑ ενδέχεται να ενθαρρύνουν την τουρκική επέμβαση με το πρόσχημα ότι εξισορροπεί τη ρωσική παρουσία υπέρ της LNA. Ωστόσο, κάνουν ένα σοβαρό λάθος, διότι η τουρκική επέμβαση θα οδηγήσει στη δημιουργία στρατιωτικών βάσεων για επικίνδυνες τρομοκρατικές ομάδες που θα απειλήσουν την ασφάλεια ολόκληρης της περιοχής και θα συνενωθούν με τις υπόλοιπες τρομοκρατικές ομάδες στο Σαχέλ, τη Σαχάρα, τη Σομαλία και άλλες”.

Al-Youm7: Ποια είναι η γνώμη σας για την τουρκική στρατιωτική επέμβαση στη Λιβύη και τις επιπτώσεις της στην ασφάλεια και τη σταθερότητα των γειτονικών χωρών;

Δρ Aref Ali Nayed: Είναι σαφές ότι οι τουρκικές στρατιωτικές κινήσεις στην περιοχή, είτε στη Σομαλία, στο Κατάρ, στη Συρία,στο Ιράκ και τώρα στη Λιβύη, είναι μέρος της ιδεολογίας του νεο-οθωμανισμού, την οποία οι θεωρητικοί στα τέλη της δεκαετίας του 1990 αναβίωσαν. Δεν είναι μια ad hoc απόφαση ή κίνητρο της στιγμής.

Οι τουρκικές επεμβάσεις είναι σοβαρές. Γίνονται πρωτοφανής προσπάθειες διείσδυσης στο αραβικό σύστημα ασφαλείας και δημιουργίας ισχυρών τουρκικών στρατιωτικών ”κέντρων” με τη μορφή μόνιμων αεροπορικών, θαλάσσιων και χερσαίων βάσεων, τα οποία θα χρησιμεύσουν ως οθωμανικά οχυρά και φρουρές που μοιάζουν με εκείνα που ανέπτυξε ο Σουλτάνος Αμπντούλ Χαμίντ στην εποχή του. Ο Ερντογάν δεν καταβάλλει καμία προσπάθεια να κυριαρχήσει σε ολόκληρη την περιοχή και να κλωνοποιήσει την Οθωμανική Αυτοκρατορία με ένα νέο πρόσχημα.

Τα νέα παλάτια του Ερντογάν, η Βασιλική Φρουρά και η προσέγγιση των αραβικών χωρών σαν να ήταν οθωμανικές δικαιοδοσίες που διέπονται από τον Walis-cum-Miris (δηλαδή φοροεισπράκτορες), δείχνουν σαφώς ότι υπολογίζει την προσωπικότητα του Σουλτάνου Abdul Hamid και ενσαρκώνει τις ίδιες σουλτανικές επεκτατικές φιλοδοξίες.

Αυτή η νεοοθωμανική εισβολή είναι ο σοβαρότερος κίνδυνος που αντιμετωπίζουν οι αραβικές χώρες τώρα. Απειλεί την ανεξαρτησία, την ενότητα και την εθνική τους ασφάλεια και έτσι μας οδηγεί στην ενεργοποίηση των κοινών αμυντικών συμφωνιών που είναι αναπόσπαστο μέρος του νομικού συστήματος του Συνδέσμου Αραβικών Κρατών (LAS).

“Αυτή η νεοοθωμανική εισβολή είναι ο σοβαρότερος κίνδυνος που αντιμετωπίζουν οι αραβικές χώρες. Απειλεί την ανεξαρτησία, την ενότητα και την εθνική τους ασφάλεια, και έτσι ζητεί την ενεργοποίηση των κοινών αμυντικών συμφωνιών που είναι αναπόσπαστο μέρος του νομικού συστήματος του Συνδέσμου Αραβικών Κρατών (LAS).”

Τι πρέπει να γίνει για να αποτραπεί η Τουρκία από τη δημιουργία ενός de facto βιώσιμου στρατού στη Λιβύη;

Πρώτον, οι αραβικές χώρες πρέπει να γνωρίζουν ότι η τουρκική εισβολή στη Λιβύη αποτελεί εισβολή έναντι όλων των Αραβικών Κρατών. Εάν επιτρέψουν στην Τουρκία να δημιουργήσει στρατιωτικές βάσεις στη Λιβύη, αυτό θα έχει ως αποτέλεσμα ένα ντόμινο που θα προκαλέσει την κατάρρευση όλων αυτών, η μία μετά την άλλη, ξεκινώντας από τις γειτονικές χώρες της Λιβύης. Αυτό συμβαίνει ιδιαίτερα επειδή ο σημερινός τουρκικός στρατός έχει δεκάδες χιλιάδες Τούρκους τρομοκράτες, εκπαιδευμένους σε στρατόπεδα της Αλ Κάιντα και του ISIS και άλλους κλάδους της σκοταδιστικής τρομοκρατίας.

Δεύτερον, οι αραβικές χώρες πρέπει να συναντηθούν επειγόντως και να ενεργοποιήσουν τις κοινές αραβικές αμυντικές συμφωνίες, χωρίς δισταγμό ή καθυστέρηση, διότι αυτές οι συμφωνίες δεν χρειάζονται νέες εγκρίσεις· είχαν αρχικά συναφθεί για να αντιμετωπίσουν μια τέτοια υπαρξιακή απειλή για το αραβικό έθνος.

Πιστεύετε ότι η κυβέρνηση εθνικής συμφωνίας (GNA) που συμμαχεί με τους Τούρκους θα καταστήσει τη Λιβύη αρένα διεθνών συγκρούσεων;

Σίγουρα. Αυτό συνέβη στις συνεδριάσεις του ΝΑΤΟ. Η Γαλλία και η Ελλάδα προέβαλαν την επείγουσα ανάγκη αντιμετώπισης της τουρκικής εισβολής στη Λιβύη και της κατάχρησης της ένταξής της στο ΝΑΤΟ. Η Ρωσία έχει γίνει ένα σημαντικό πρόσωπο στην εξίσωση με την ισχυρή παρουσία της στην περιοχή. Αυτό προβλέπει ότι η Λιβύη μπορεί να υποφέρει από τη μάστιγα μιας διεθνούς ένοπλης σύγκρουσης που μας θυμίζει την αντιπαλότητα Ρόμμελ-Μοντγκόμερι κατά τη διάρκεια του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου, η οποία, δυστυχώς, έγινε εις βάρος των λίβυων πολιτών.

Ποιος είναι υπεύθυνος για τη διάδοση των εξτρεμιστών και τη μεταφορά ξένων μισθοφόρων στη Λιβύη;

Ο Ερντογάν είναι υπεύθυνος γι’ αυτό. Χρησιμοποίησε αυτά τα ίδια τέρατα με το πρόσχημα της Al-Qaeda-cum-Nusra και του ISIS στη Συρία και το Ιράκ και τώρα τα εξάγει στη Λιβύη ανοιχτά και αποφασιστικά με σκοπό να γίνει μια δύναμη ταχείας τρομοκρατικής επέμβασης στη Βόρεια Αφρική. Αποτελούν απειλή για τη Λιβύη και τις γειτονικές χώρες, τις χώρες Σαχάρας-Σαχέλ και τις ευρωπαϊκές χώρες, οι οποίες δεν απέχουν τόσο πολύ.

Πώς βλέπετε την πρωτοβουλία της Λιβύης που ανακοίνωσε ο Αιγύπτιος Πρόεδρος στο Κάιρο; Πιστεύεις ότι θα πετύχει;

Η Διακήρυξη του Καΐρου βασίζεται στην πρωτοβουλία του Προέδρου της Βουλής των Αντιπροσώπων της Λιβύης (HOR), καγκελαρίου Aguila Saleh, η οποία αρχικά προήλθε από τον διάλογο της κοινότητας της Λιβύης και τις προηγούμενες αλληλεπιδράσεις με τους λίβυους ενδιαφερόμενους φορείς όλα αυτά τα χρόνια. Αυτό την καθιστά κατ’ εξοχήν πρωτοβουλία της Λιβύης. Έχει επίσης την προσωπική υποστήριξη από τον Πρόεδρο Abdel Fattah el-Sisi και τον αδελφό Αιγύπτιο γείτονα με τη διακεκριμένη διπλωματία του.

Η άμεση υποστήριξη που εξέφρασαν οι περισσότερες ενδιαφερόμενες χώρες για την πρωτοβουλία δείχνει σαφώς τις προσπάθειες που καταβλήθηκαν για τη σφυρηλάτησή της και τον διεθνή σεβασμό για την Αίγυπτο. Αυτό δείχνει επίσης την ήρεμη, ακούραστη και ισχυρή δουλειά που έχει φέρει εις πέρας η αιγυπτιακή διπλωματία εδώ και πολλούς μήνες. Για όλους αυτούς τους λόγους, πιστεύω ακράδαντα ότι η πρωτοβουλία ήταν επιτυχής από την πρώτη στιγμή και αυτό θα συνεχιστεί, θεού θέλοντος. Είχα την τιμή να την υποστηρίξω σε επίπεδο μέσων ενημέρωσης και μέσω κοινοτικών ομάδων, όπως οι Γιοι της Λιβύης και το Εθνικό Κίνημα για τη Λιβύη, η προεδρία του οποίου εκπροσωπεί τους αξιόλογους σεΐχηδες των φυλών της Λιβύης.

Ποιος μπορεί να επιλύσει την κρίση στη Λιβύη σε αυτήν την κρίσιμη συγκυρία;

Πρώτον και κύριον, η βούληση του λαού της Λιβύης είναι ο παράγοντας της διάκρισης. Το κλειδί για την επίτευξη κοινής κατανόησης μεταξύ των Λίβυων είναι να αποφύγουν την αλαζονεία, την παχιά υπερηφάνεια και την τετριμμένη χαρά για τις παροδικές νίκες. Όλοι πρέπει να κατανοήσουμε ότι η Λιβύη χρειάζεται διάλογο και πολιτική λύση, όχι στρατιωτική δύναμη και διενέξεις.

Οι αξιωματούχοι στην Τρίπολη και τη Μισράτα γνωρίζουν ότι η τακτική απόσυρση του Λιβυκού Εθνικού Στρατού (LNA) από τη Λιβυκή Δύση δεν πρέπει να εκληφθεί ως τελική ήττα. Οι επίμονες επιθέσεις κατά της Sirte και της al-Jufra θα έχουν καταστροφικές συνέπειες και αντιστροφή των στρατιωτικών προόδων. Αυτό μπορεί να εκθέσει την Misrata και την Τρίπολη σε νέους κινδύνους, ειδικά εάν η Ρωσία και η Αίγυπτος επέμβουν στρατιωτικά. Επομένως, όλα τα πολεμικά κόμματα δεν πρέπει να διασχίζουν τις τρέχουσες στρατιωτικές γραμμές. Αντίθετα, πρέπει να συμμετέχουν άμεσα σε πολιτικές διαπραγματεύσεις που θα οδηγούσαν σε άμεσες, ελεύθερες, δίκαιες και διεθνώς ελεγχόμενες προεδρικές και κοινοβουλευτικές εκλογές.

Πώς αξιολογείτε τη θέση των γειτονικών χωρών της Λιβύης, συγκεκριμένα της Τυνησίας και της Αλγερίας;

Η Τυνησία και η Αλγερία υπήρξαν γείτονες και πηγή αλληλεγγύης. Η υποστήριξη της Αλγερίας για την Πρωτοβουλία του Καΐρου και η επίσημη υποδοχή της καγκελάριου Aguila Saleh, προέδρου του κοινοβουλίου της Λιβύης, εκτιμάται σε μεγάλο βαθμό και είναι σεβαστή.

Στην Τυνησία, ο Πρόεδρος του Κοινοβουλίου, ο οποίος εκπροσωπεί πραγματικά το Κόμμα Ennahdha της Μουσουλμανικής Αδελφότητας, προσπαθεί να χαλάσει τους δεσμούς μεταξύ των δύο αδελφικών λαών. Ωστόσο, ο λαός της Τυνησίας και τα αγαπημένα τους μέλη του Κοινοβουλίου (βουλευτές) αντιτίθενται σθεναρά στις προσπάθειες της Αδελφότητας να εμπλέξει την Τυνησία στην υποστήριξη της τουρκικής εισβολής στη Λιβύη. Είμαστε πεπεισμένοι ότι ο λαός της Τυνησίας και οι βουλευτές τους θα περιορίσουν την απερισκεψία της Μουσουλμανικής Αδελφότητας.

Μπορείτε να μας πείτε για τα εγκλήματα των πολιτοφυλακών της Κυβέρνησης Εθνικής Συμφωνίας (GNA) εναντίον αμάχων στην Ταρχούνα και την Τρίπολη;
Το 2011, το Συμβούλιο Ασφαλείας εξέδωσε Ψηφίσματα Αρ. 1970 και 1973 που ορίζουν την ανάγκη «προστασίας των πολιτών» (R2P) στη Λιβύη. Δυστυχώς, πολίτες στη Λιβύη υπέστησαν δολοφονίες, βομβαρδισμούς, νάρκες, κακοποίηση, βασανιστήρια, εκτοπισμό, λιμοκτονία και ταπείνωση σε ολόκληρη τη Λιβύη από το 2011.
Ανεξάρτητες έρευνες, μελέτες, διαιτησίες και συνομιλίες θα πρέπει να λάβουν χώρα στη Λιβύη κατά μήκος των γραμμών της Επιτροπής Αλήθειας και Συμφιλίωσης στη Νότιο Αφρική και τη Ρουάντα. Είναι απαραίτητη η ίση μεταχείριση της ζωής, της τιμής και των χρημάτων όλων των Λιβύων. Όλοι οι Λίβυοι είναι ίσοι και αξιοπρεπείς. Όποιος παραβιάζει την ανθρωπίά και την αξιοπρέπεια του λαού, ανεξάρτητα από το υπόβαθρο, τις σχέσεις του και την πολεμική πλευρά του, θα πρέπει να τιμωρηθεί.
Όλοι οι μαζικοί τάφοι πρέπει να διερευνηθούν χωρίς εξαίρεση ή επιλεκτικότητα. Αυτό ισχύει για τους τάφους της Jannat στα Misrata και τους τάφους της Zawiya, της Sirte, της Tarhouna, του Νότου και πολλών άλλων. Πρέπει να διερευνήσουμε όλες τις περιπτώσεις δολοφονίας, κακοποίησης και βασανιστηρίων, οι πιο πρόσφατες από τις οποίες είναι τα επαίσχυντα εγκλήματα που όχι μόνο επηρέασαν τους Λίβυους, αλλά και τους αδελφούς μας που είναι φιλοξενούμενοι της Λιβύης.

Πώς αξιολογείτε τη θέση των ΗΠΑ ενόψει της αντιπαλότητας με τη Ρωσία σχετικά με τη συμμετοχή της τελευταίας στην υποστήριξη του Εθνικού Στρατού της Λιβύης (LNA);

Δυστυχώς, η πολιτική απομόνωσης και απόσυρσης που ασκούν οι Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής τα τελευταία τέσσερα χρόνια άφησε το πεδίο ανοιχτό και ευνοϊκό για ορισμένες περιφερειακές δυνάμεις, ειδικά για την Τουρκία. Η Τουρκία έχει εκμεταλλευτεί την ευκαιρία και παραβίασε τη στρατηγική και στρατιωτική ισορροπία ασφάλειας στην περιοχή της Ανατολικής και Νότιας Μεσογείου, την οποία κανείς δεν τόλμησε να πειράξει από τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο.

Ορισμένες φωνές στις ΗΠΑ μπορεί να ενθαρρύνουν την τουρκική επέμβαση με το πρόσχημα ότι εξισορροπεί τη ρωσική παρουσία υπέρ του LNA. Ωστόσο, κάνουν ένα σοβαρό λάθος επειδή η τουρκική επέμβαση θα οδηγήσει στη δημιουργία στρατιωτικών βάσεων για επικίνδυνες τρομοκρατικές ομάδες που θα απειλήσουν την ασφάλεια ολόκληρης της περιοχής και θα συνεργαστούν με τις υπόλοιπες τρομοκρατικές ομάδες στη Σαχέλ, τη Σαχάρα, τη Σομαλία και άλλους.

Μήπως η αυξανόμενη επιρροή των πολιτοφυλακών και των μαχητών στη Λιβύη έχει μειώσει τον ρόλο των φυλών της Λιβύης;

Οι φυλές της Λιβύης είναι ο κοινωνικός ιστός του λαού της Λιβύης, ακόμη και στις μεγαλύτερες πόλεις. Επομένως, ο ρόλος τους δεν μπορεί να μειωθεί υπέρ κανενός. Η πρωτοβουλία που ξεκίνησε η καγκελάριος Aguila Saleh, πρόεδρος της Λιβύης HOR, στις αρχές του Ραμαζανιού, βασίστηκε στους κοινωνικούς κανόνες της Λιβύης και παρείχε σημαντικό ρόλο στους αρχηγούς των φυλών της Λιβύης. Η Διακήρυξη του Καΐρου σέβεται επίσης τον κοινωνικό ιστό της Λιβύης.

Ωστόσο, για να είναι πραγματικά δραστήριες οι φυλές της Λιβύης στις διεθνείς διαπραγματεύσεις, πρέπει επειγόντως να συγκροτήσουν διεθνείς επιτροπές επικοινωνίας για να συμμετέχουν σε οποιονδήποτε διάλογο για το ζήτημα και το μέλλον της Λιβύης. Οι φυλές της Λιβύης έχουν τώρα δύο κύριες ομάδες που μπορούν να συνεισφέρουν αποτελεσματικά και γρήγορα: η συγκέντρωση που πραγματοποιήθηκε στο Bani Walid και κατέληξε σε προπαρασκευαστικές επιτροπές με το όνομα Forum of Tribes and Libya Cities και τη συγκέντρωση που πραγματοποιήθηκε στην Tarhouna και είχε ως αποτέλεσμα την Προεδρία του Ανώτατου Συμβουλίου των Σεΐχη και Αξιοσημείωτων των Λιβυκών Φυλών. Επιπλέον, το Εθνικό Κίνημα για τη Λιβύη διευθύνεται από πέντε βασικούς Σεΐχηδες της Λιβύης και μπορεί επίσης να συμβάλει αποτελεσματικά.

Περιμένετε το Λιβυκό HOR να ξαναρχίσει τις συνεδρίες του σύντομα; Γιατί;

Η διεθνής υποστήριξη που επιδείχθηκε για την πρωτοβουλία του Λίβυου ομιλητή, η οποία κρυσταλλώθηκε και εξελίχθηκε στη Διακήρυξη του Καΐρου, έθεσε την προεδρία του Λιβυκού HOR στο επίκεντρο της πολιτικής δράσης της Λιβύης στο τρέχον στάδιο. Καταβάλλονται μεγάλες προσπάθειες για να προσεγγιστούν οι απόψεις των μελών του HOR και να κινητοποιηθεί η κοινοβουλευτική υποστήριξη για την Πρωτοβουλία του Καΐρου και ο χάρτης πορείας που περιέχεται σε αυτήν.

Περιμένω από το HOR να ξαναρχίσει τις συνόδους του σύντομα, παρά τις πιέσεις και τις πιέσεις του GNA να χωρίσει τις τάξεις του και να σχηματίσει ένα παράλληλο κοινοβούλιο στην Τρίπολη που ακολουθεί τις εντολές του GNA. Ωστόσο, όλες αυτές οι προσπάθειες θα αποτύχουν επειδή ολόκληρος ο κόσμος αναγνωρίζει μόνο το HOR που βρίσκεται στο Tobruk και στη συνέχεια τη Βεγγάζη και τον σημερινό της Πρόεδρο.

Έχω εργαστεί στο διπλωματικό μέτωπο τις τελευταίες εβδομάδες για να οργανώσω δεκάδες συναντήσεις μεταξύ του Προέδρου και των υπουργών Εξωτερικών και πρεσβευτών πολλών χωρών και αποστολών, οι οποίες έδειξαν την ευρεία διεθνή υποστήριξη στο Λιβυκό HOR ως τη μόνη νόμιμη νομοθετική αρχή στη Λιβύη και ο μοναδικός εκπρόσωπος της βούλησης του Λιβυκού λαού.

Πώς βλέπετε τον ρόλο της αποστολής υποστήριξης των Ηνωμένων Εθνών στη Λιβύη (UNSMIL); Ποιο είναι το πιο κατάλληλο άτομο για να ηγηθεί;

Τα Ηνωμένα Έθνη συνόδευσαν τη Λιβύη στο UNSMIL το οποίο έχει κάνει αξιέπαινες προσπάθειες. Ένα άλλο χαρακτηριστικό της Πρωτοβουλίας του Καΐρου είναι ότι δεν αντικατέστησε τα ορόσημα που επιτεύχθηκαν από την UNSMIL, αλλά βασίστηκε σε αυτά σε όλα τα στάδια στο Παρίσι, το Παλέρμο, το Αμπού Ντάμπι και το Βερολίνο. 

Λόγω του χρονικού περιορισμού και της ευαισθησίας της τρέχουσας κατάστασης, δεν νομίζω ότι είναι σοφό να αλλάξουμε τον σημερινό επικεφαλής του UNSMIL, Stephanie Williams, αλλά υπάρχει επείγουσα ανάγκη να διοριστεί, εκτός από την κ. Williams, ένα ειδικό προσωπικό απεσταλμένος του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών. Θα πρέπει να είναι ένας βετεράνος διπλωμάτης και ένας σοφός πολιτικός ικανός να υποστηρίζει τα συμφέροντα της Λιβύης και των πολιτών της, να διαπραγματεύεται με όλες τις πρωτεύουσες που δραστηριοποιούνται στη Λιβύη και να ισορροπεί και να καθησυχάζει τους αντίστοιχους φόβους.

Είχαμε μια σημαντική συνέντευξη μαζί σας το 2017, κατά τη διάρκεια της οποίας ανακοινώσατε την υποψηφιότητά σας για την προεδρία στη Λιβύη. Εξακολουθείτε να έχετε την πρόθεση να συμμετάσχετε στις πρώτες προεδρικές εκλογές;

Έχω την πεποίθηση ότι μόνο οι άμεσες προεδρικές εκλογές, τις οποίες είχε στερηθεί ο λαός της Λιβύης καθ ‘όλη τη διάρκεια της ιστορίας του, θα μπορούσαν να ενώσουν τη Λιβύη και την ηγεσία της. Η διεξαγωγή των προεδρικών εκλογών της Λιβύης καθυστέρησε λόγω της αναβλητικότητας του Γενικού Εθνικού Κογκρέσου (GNC) και στη συνέχεια το HOR τους ανέβαλε παρά την έγκρισή του στο ψήφισμα αριθ. 5 του 2014, το οποίο εξακολουθεί να ισχύει επειδή ήταν ένα ποσοτικό ψήφισμα που εγκρίθηκε με συντριπτική πλειοψηφία. Στη συνέχεια ακολούθησε την αναβλητικότητα από τον Πρόεδρο του Προεδρικού Συμβουλίου παρά το γεγονός ότι ανακοίνωσε την υποστήριξή του στις εκλογές στις αρχές του 2017. Δεν κατάφερε να πληρώσει τα τέλη της Υψηλής Εθνικής Εκλογικής Επιτροπής (HNEC). 

Όλες αυτές οι καθυστερήσεις και οι αναβολές οδήγησαν στους πολέμους και τις συγκρούσεις που χώρισαν τη Λιβύη και προκάλεσαν ταλαιπωρία που υφίσταται σήμερα ο πολίτης. Επομένως, εξακολουθώ να ισχυρίζομαι ότι οι άμεσες προεδρικές εκλογές, σύμφωνα με το ψήφισμα αριθ. 5 του 2014, οι αποφάσεις της επιτροπής του Φεβρουαρίου που διευκρίνισαν τον διαχωρισμό και την ισορροπία των εξουσιών και τον εκλογικό νόμο του 2014, είναι η καλύτερη και πιο αποτελεσματική λύση για τη Λιβύη.

Οι συνεχιζόμενες εκστρατείες συκοφαντίας και περιθωριοποίησης δεν θα μας αποτρέψουν ποτέ από τον έντιμο διαγωνισμό στις επερχόμενες προεδρικές, κοινοβουλευτικές και δημοτικές εκλογές μέσω νεαρών γυναικών και ανδρών που υποστηρίζουν το όραμα της Λιβύης (Αναβίωση της Λιβύης).

Μετάφραση Χωριανόπουλος Άγγελος

πηγή: almarsad.co

 

 

 

 

 

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube