REAL TIME |

Weather Icon

Ακραία τουρκική πρόκληση λίγο μετά το άνοιγμα στην Ελλάδα: Κάνουμε γεωτρήσεις στα σύνορα της «Γαλάζιας Πατρίδας»

Ακραία τουρκική πρόκληση λίγο μετά το άνοιγμα στην Ελλάδα: Κάνουμε γεωτρήσεις στα σύνορα της «Γαλάζιας Πατρίδας»
Ο Τούρκος υπουργός Ενέργειας επιδεικνύοντας χάρτες σε συνέντευξή του έκανε λόγο για  «γεωτρήσεις στα σύνορα της Γαλάζιας Πατρίδας μας».
Νέες προκλητικές δηλώσεις  για τη λεγόμενη «Γαλάζια Πατρίδα » από τον  υπουργό Ενέργειας της Τουρκίας Fatih Donmez δύο μόλις 24ωρα μετά την τηλεφωνική επικοινωνία του Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Recep Tayyip Erdogan.
Ο Donmez επιδεικνύοντας χάρτες σε συνέντευξή του στο Kanal 7 έκανε λόγο για  «γεωτρήσεις στα σύνορα της Γαλάζιας Πατρίδας μας».   
«Χρησιμοποιούμε συχνά αυτό το χάρτη, γιατί η περιοχή στην οποία αναφερόμαστε είναι μια πολύ ευρεία περιοχή, αν κοιτάξετε.
Όπως είναι ο νέος όρος, θα μπορούσαμε να πούμε ότι αυτά είναι τα σύνορα της Γαλάζιας Πατρίδας μας.
Αυτός είναι ο χάρτης των ζωνών θαλάσσιας δικαιοδοσίας μας, της οικονομικής μας ζώνης.
Η περιοχή με κόκκινο είναι η Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη της Τουρκικής Δημοκρατίας με βάση την υφαλοκρηπίδα της.
Η περιοχή με πράσινο είναι η περιοχή, για την οποία η ΤΔΒΚ έχει παράσχει άδεια στην ΤΡΑΟ (Τουρκική Εταιρία Πετρελαίων) για έρευνες και εξορύξεις πετρελαίου», δήλωσε ο Τούρκος υπουργός.
«Έως σήμερα έχουμε πραγματοποιήσει έξι αναγνωριστικές γεωτρήσεις τόσο στα τεμάχια που μας έχει παραχωρήσει άδειες η ΤΔΒΚ όσο και εντός της δικής μας υφαλοκρηπίδα.
Και η έβδομη συνεχίζεται στα δυτικά του νησιού», συνέχισε ο Donmez.
Να μη βγει και ο νταβατζής Ντονμέζ στην TV με χάρτες… ελληνικής ...Image

Δεν έχει ολοκληρωθεί διαδικασία για το μνημόνιο με τη Λιβύη

«Η διαδικασία στα εθνικά κοινοβούλια ολοκληρώθηκε, εγκρίθηκε (η συμφωνία).
Ωστόσο, επί του παρόντος, η διαδικασία σχετικά με την καταχώρηση της συμφωνίας στα Ηνωμένα Έθνη βρίσκεται ακόμη σε εξέλιξη», σημείωσε ο Τούρκος υπουργός Ενέργειας.
«Αυτό που κοιτάζουμε τώρα στη Λιβύη είναι πώς μπορούμε να προχωρήσουμε και να ενισχύσουμε τη συνεργασία μας.
Αλλά το κατεξοχήν ζήτημα και στόχος τώρα στη Λιβύη είναι –αναμφίβολα- να εγκαθιδρυθεί μια μόνιμη ειρήνη και να επέλθει ηρεμία», ανέφερε ο Τούρκος υπουργός Ενέργειας.
Όσον αφορά στη συνεργασία Άγκυρας-Τρίπολης για την ανασύσταση του κράτους της Λιβύης, ο Dondmez αναφέρθηκε στη σχεδιαζόμενη συμβολή των τουρκικών εταιρειών στην εξόρυξη των πετρελαίων της χώρας, προκειμένου να τα καρπωθεί ο λαός της κι όχι η Τουρκία.
«Εμείς εκεί σχεδιάζουμε να συνεργαστούμε μαζί με την εθνική πετρελαϊκή εταιρεία της Λιβύης.
Εξάλλου και στο παρελθόν είχε γίνει κάτι αντίστοιχο.
Αλλά στο μεταξύ, μπορεί να υπάρξουν κι άλλες διεθνείς πετρελαϊκές εταιρίες με τις οποίες μπορούμε να κινηθούμε από κοινού.
Αλλά αυτό ο καιρός θα το δείξει. Και να πούμε αυτό: Το πετρέλαιο και οι φυσικοί πόροι της περιοχής είναι για τη ευημερία και την ανάπτυξη του Λιβυκού λαού.
«Δεν είμαστε αποικιοκράτες.
Δεν πηγαίνουμε εκεί έχοντας ιμπεριαλιστικά κίνητρα», δήλωσε εμφαντικά, αλλά με μία αντίληψη του καζάν-καζάν, δηλαδή όλοι να κερδίσουν και πάλι.
Θέλουμε να προχωρήσουμε στη συνεργασία μας με τη Λιβύη.
Αυτή τη στιγμή στόχος της Τουρκίας είναι να υλοποιήσει τις συμφωνίες της με τη Λιβύη και να προχωρήσει σε ενίσχυσή τους», δήλωσε ο Τούρκος υπουργός Ενέργειας.

Πρόκληση δύο 24ωρα μετά την επικοινωνία Μητσοτάκη – Erdogan

Οι νέες προκλήσεις έρχονται μόλις δύο 24ωρα μετά την τηλεφωνική επικοινωνία Μητσοτάκη – Erdogan, που είχε στόχο να διατηρήσει ανοιχτούς τους διαύλους επικοινωνίας  μεταξύ Αθήνας και Άγκυρας.
Η συνομιλία των δύο πλευρών κινήθηκε γύρω από την ένταση, που παρατηρείται τον τελευταίο καιρό στο Αιγαίο.
Οι δύο ηγέτες συμφώνησαν ότι έχει φτάσει σε απαράδεκτα υψηλά επίπεδα και χρειάζεται αποκατάσταση των διαύλων επικοινωνίας.
Κυρίως όμως αντηλλάγησαν απόψεις στα λεγόμενα θέματα «χαμηλής διπλωματίας».
Διπλωματικές πηγές έσπευσαν  να υπογραμμίσουν τη σημασία να αποκατασταθεί η επικοινωνία ανάμεσα στις δύο πλευρές σε επίπεδο ηγεσίας, καθώς διανύουμε μια μακρά περίοδο κλιμακούμενης έντασης στις διμερείς σχέσεις με τη ρητορική από τουρκικής πλευράς να ξεπερνά συχνά το πλαίσιο και τις υπερπτήσεις στο Αιγαίο να έχουν ξεπεράσει κάθε προηγούμενο.
Όλα αυτά, σε συνδυασμό με τον τρόπο που ευρύτερα η Άγκυρα επιδιώκει να κάνει «δυναμικά» έντονη την παρουσία της στην ευρύτερη περιοχή της Νοτιοανατολικής Μεσογείου, διαμορφώνουν ένα συνολικότερα επιβαρυμένο περιβάλλον.
Χαρακτηριστικό των υψηλών τόνων που υιοθετήθηκαν στο μεσοδιάστημα είναι ότι στις αρχές Μαρτίου και ενώ βρισκόταν σε πλήρη εξέλιξη η κρίση στον Έβρο με την προσπάθεια μαζικής εισόδου προσφύγων και μεταναστών στη χώρα μας, ο Erdogan είχε αναφέρει, μιλώντας σε δημοσιογράφους, ότι δεν θα ήθελε να συνομιλήσει με τον κ. Μητσοτάκη.

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube