REAL TIME |

Weather Icon
Ισραήλ , Τουρκία 14 Μαΐου 2020

Υπόνοιες για μυστικές συνομιλίες Ισραηλινών αξιωματούχων με Τουρκία για τα ενεργειακά

Υπόνοιες για μυστικές συνομιλίες Ισραηλινών αξιωματούχων με Τουρκία για τα ενεργειακά

Δημοσίευμα του ειδησεογραφικού δικτύου Arab News αναφέρει πως αξιωματούχοι από το Ισραήλ και την Τουρκία βρίσκονται σε μυστικές συνομιλίες με στόχο την επίτευξη συμφωνίας για θαλάσσια σύνορα και αποκλειστικές οικονομικές ζώνες στην ανατολική Μεσόγειο.

Μια παρόμοια συμφωνία, τον περασμένο Νοέμβριο, μεταξύ του Τούρκου προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και της κυβέρνησης  Φάρατζ της Λιβύης στην Τρίπολη, δημιούργησε αναταραχή σε Ελλάδα και Κύπρο, οι οποίες παραπονέθηκαν ότι (η συμφωνία) επέτρεψε στην Τουρκία να κάνει παράνομες γεωτρήσεις για φυσικό αέριο στα χωρικά τους ύδατα.

Αν και τότε το Ισραήλ καταδίκασε αυτή τη συμφωνία ως παράνομη, είχε δηλώσει πως δεν θα έστελνε το πολεμικό ναυτικό του να αντιμετωπίσει την Τουρκία.

Ωστόσο, οποιαδήποτε νέα συμφωνία μεταξύ Ισραήλ και Τουρκίας θα μπορούσε να επηρεάσει τα θαλάσσια σύνορα και τις αποκλειστικές οικονομικές ζώνες της Κύπρου, καθώς και να αντιφάσκει με υφιστάμενες συμφωνίες μεταξύ Ισραήλ και Κύπρου, ιδίως εκείνες που αφορούν την εξερεύνηση κοιτασμάτων πετρελαίου και φυσικού αερίου.

Ο Aydin Sezer, γεωπολιτικός αναλυτής της Άγκυρας, δήλωσε ότι μια τέτοια συμφωνία θα ήταν πολιτικά και νομικά δύσκολη. «Το Ισραήλ και η Κύπρος αποτελούν μέρος ναυτιλιακών συμφωνιών που είναι απόλυτα σύμφωνες με το διεθνώς αναγνωρισμένο ναυτικό δίκαιο, όπως αυτό εκφράζεται στη Σύμβαση των Ηνωμένων Εθνών για το Δίκαιο της Θάλασσας»: δήλωσε στο Arab News και συνέχισε λέγοντας πως εάν το Ισραήλ συνάψει τέτοια συμφωνία με την Τουρκία, θα πρέπει να ακυρώσει αυτές τις προηγούμενες (συμφωνίες).

Η Κύπρος, η Αίγυπτος, η Γαλλία, η Ελλάδα και τα ΗΑΕ καταδίκασαν την περασμένη εβδομάδα τις «παράνομες δραστηριότητες» και τον «επεκτατισμό» της Τουρκίας στην αναζήτηση της για φυσικό αέριο στα χωρικά ύδατα της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Ωστόσο, οι Ισραηλινοί δεν συμμετείχαν σε αυτό, και το ισραηλινό υπουργείο Εξωτερικών είπε πως το Ισραήλ είναι υπερήφανο για τις διπλωματικές του σχέσεις με την Τουρκία.

Μετάφραση: Γιάννης Λιναρδάτος

Πηγή: www.arabnews.com

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube