REAL TIME |

Weather Icon
Διαφθορά , Πολιτισμός 29 Μαΐου 2020

Ξανά στο ΚΑΣ το ξενοδοχείο της Φαλήρου;

Ξανά στο ΚΑΣ το ξενοδοχείο της Φαλήρου;

Ζητείται η επανεξέταση του ύψους, υπό το πρίσμα των αποφάσεων του ΣτΕ.

Τελειωμό δεν φαίνεται να έχει η υπόθεση του ξενοδοχείου στην οδό Φαλήρου. Σύμφωνα με έγγραφο που έχει στα χέρια της η «Κ», η προϊσταμένη της Γενικής Διεύθυνσης Αρχαιοτήτων και Πολιτιστικής Κληρονομιάς του υπουργείου Πολιτισμού, Πολυξένη Αδάμ-Βελένη, ζήτησε χθες νέα γνωμοδότηση από το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο σχετικά με το ύψος του συγκεκριμένου ακινήτου. Συγκεκριμένα, η κ. Βελένη ζήτησε την αναπομπή του θέματος στο ΚΑΣ ύστερα από νέο αίτημα των κατοίκων, καλώντας το συμβούλιο να επανεξετάσει το θέμα του επιτρεπόμενου ύψους του ξενοδοχείου υπό το πρίσμα των πρόσφατων αποφάσεων του Συμβουλίου της Επικρατείας.

Να θυμίσουμε εδώ ότι το ΚΑΣ γνωμοδότησε στις 22 Απριλίου υπέρ της μείωσης του ύψους του δεκαώροφου ξενοδοχείου, που μέχρι τότε λειτουργούσε κανονικά. Τα μέλη του συμβουλίου έκριναν ότι το ύψος του ξενοδοχείου έπρεπε να «πέσει» στα 24 μέτρα συν τις απολήξεις, που πρακτικά σήμαινε την κατεδάφιση δύο ή και περισσότερων ορόφων.

Μερικές ημέρες μετά τη σχετική γνωμοδότηση του ΚΑΣ επί της συγκεκριμένης περίπτωσης (επί της οποίας ζητείται επανεξέταση), το ΣτΕ άλλαξε τα δεδομένα για ολόκληρη την περιοχή με δύο αποφάσεις (Κ, 4/5/2020), ορίζοντας ότι τα ανώτατα ύψη στα κτίρια της περιοχής γύρω από την Ακρόπολη δεν θα πρέπει να ξεπερνούν τα 21 μέτρα. Ολα αυτά συμβαίνουν σε μια περίοδο που το υπουργείο Περιβάλλοντος προετοιμάζει σχέδιο Προεδρικού Διατάγματος με το οποίο θα επανακαθορίζονται οι όροι δόμησης της περιοχής με στόχο την προστασία του μνημείου.

Φτάνουμε λοιπόν στη συνεδρίαση του ΚΑΣ της προηγούμενης εβδομάδας, στην οποία το συμβούλιο εγκρίνει την πρόταση που έρχεται από το ΥΠΕΝ και ορίζει 21 μέτρα ανώτατο ύψος για τα κτίρια που βρίσκονται πέριξ της Ακρόπολης και 24 μέτρα για τα κτίρια που βρίσκονται σε ένα τμήμα της λεωφόρου Συγγρού. Να σημειώσουμε βέβαια ότι όταν εκδοθεί το Π.Δ. του υπουργείου Περιβάλλοντος θα ισχύσει για τις νέες οικοδομικές άδειες και δεν θα αφορά υφιστάμενα κτίρια.

Τι σημαίνει λοιπόν μια νέα αναπομπή; Μπορεί πολλά, μπορεί και τίποτα. Είναι τυχαίο όμως που χθες 36 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ κατέθεσαν σχετική ερώτηση προς τους υπουργούς Πολιτισμού και Περιβάλλοντος για την προστασία της Ακρόπολης; Δεν θα είναι η πρώτη φορά πάντως που το ΚΑΣ καλείται να βγάλει τα κάστανα από τη φωτιά της πολιτικής. 

Πηγή: Καθημερινή

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube