Weather Icon
Υγεία 18 Μαΐου 2020

Βατόμουρα: Προστατεύουν από γήρανση, καρδιακά, Αλτσχάιμερ και καρκίνο

Βατόμουρα: Προστατεύουν από γήρανση, καρδιακά, Αλτσχάιμερ και καρκίνο

Εννιά λόγοι που τα βατόμουρα είναι η καλύτερη τροφή για την υγεία σας! Βατόμουρα: Προστατεύουν από γήρανση, καρδιακά, Αλτσχάιμερ και καρκίνο

Μια πρόσφατη μελέτη τοποθέτησε τα βατόμουρα στην κορυφή της λίστας, όσον αφορά την αντιοξειδωτική τους δράση – σε σύγκριση με 40 άλλα φρέσκα φρούτα και λαχανικά. Μάλιστα, γνωρίζουμε ότι τα βατόμουρα χρησιμοποιούνταν προ αρχαιοτάτων χρόνων για θεραπεία παθήσεων όπως η κυστίτιδα.

Ας δούμε όμως μερικά από τα σημαντικότερα οφέλη των βατόμουρων.

Αν θέλετε να κάνετε καλό στην υγεία μη ψάχνετε πολύ μακριά: η απάντηση βρίσκεται στα μικρά μπλε φρούτα! Τα βατόμουρα είναι «φορτωμένα» με χημικές ενώσεις ωφέλιμες για την υγεία.

Από την επιβράδυνση της γήρανσης και την προστασία από την καρδιοπάθεια και τη νόσο Αλτσχάιμερ, οι ευεργετικές ιδιότητες των βατόμουρων έχουν αποδειχθεί σε πολυάριθμες μελέτες.

1. Μας κρατούν νέους.

Τα βατόμουρα, μαζί με άλλα πολύχρωμα φρούτα και λαχανικά, περιέχουν υψηλά επίπεδα αντιοξειδωτικών. Οι ενώσεις αυτές βοηθούν στον περιορισμό επιβλαβών ελεύθερων ριζών οξυγόνου στο αίμα, οι οποίες μπορούν να βλάψουν τις κυτταρικές μεμβράνες και το DNA μέσω μιας διαδικασίας γνωστής ως «οξειδωτικό στρες». Οι ελεύθερες ρίζες προκαλούν πολλά από τα φυσικά σημάδια της γήρανσης.

2. Ασπίδα κατά του καρκίνου.

Πρόσφατες εργασίες δείχνουν ότι τα βατόμουρα περιέχουν ενώσεις με αντικαρκινικές ιδιότητες. Δρουν βοηθώντας την παραγωγή ενζύμων που προστατεύουν από τον καρκίνο και μειώνουν την ταχεία ανάπτυξη του όγκου.
Το πλέον αντικαρκινικό φρούτο που δρα ΚΑΙ θεραπευτικά, εκτός από προληπτικά, είναι το Graviola ή Γκραβιόλα: Από τα ισχυρότερα αντικαρκινικά όπλα!

3. Δρα κατά της διάρροιας.

Στη Σουηδία, τα αποξηραμένα μούρα χρησιμοποιούνται για τη θεραπεία της παιδικής διάρροιας. Οι ενώσεις ανθοκυανοζίδου πιστεύεται ότι σκοτώνουν τα βακτήρια E. coli, το οποίο μερικές φορές συνδέονται με τη μόλυνση.

4. Αυξάνουν τη συγκέντρωση και της μνήμη.

Ερευνητές στο πανεπιστήμιο Tufts της Βοστόνης διαπίστωσαν ότι πειραματόζωα που έλαβαν εκχύλισμα βατόμουρου βελτίωσαν την ισορροπία, το συντονισμό και την βραχυπρόθεσμη μνήμη τους. Η ανθοκυάνη, η οποία δίνει στους βατόμουρα ισχυρό πορφυρό χρώμα τους, φαίνεται να προστατεύει τους νευρώνες στον εγκέφαλο.

5. Προστασία απ’ τις λοιμώξεις της ουροδόχου κύστης.

Ερευνητές στο πανεπιστήμιο Rutgers στο Νιου Τζέρσεϊ έχουν εντοπίσει μια ένωση στα βατόμουρα που προάγει την υγεία του ουροποιητικού συστήματος και μειώνει τον κίνδυνο μόλυνσης.
Δείτε και Σταματήστε τις ουρολοιμώξεις χωρίς αντιβιοτικά

6. Μειώνει τον κίνδυνο των καρδιακών παθήσεων.

Τα βατόμουρα μειώνουν τη συσσώρευση της «κακής» χοληστερόλης, ή LDL, που συμβάλλει στην καρδιαγγειακή νόσο και στα εγκεφαλικά επεισόδια, σύμφωνα με τους επιστήμονες του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνια στο Ντέιβις.

Ο Δρ Agnes Rimando, του τμήματος του υπουργείου Γεωργίας των ΗΠΑ, δήλωσε: «Είμαστε ενθουσιασμένοι γιατί τα βατόμουρα, τα οποία είναι γεμάτα υγιείς ενώσεις, μπορούν επίσης να είναι ένα ισχυρό όπλο στη μάχη κατά της παχυσαρκίας και των καρδιακών παθήσεων».
Η χοληστερίνη και τα προβλήματά της αποτελούν πλέον παρελθόν, χάρη σε δικούς μας επιστήμονες: Οριστική λύση στα προβλήματα χοληστερίνης, ΧΩΡΙΣ ΠΑΡΕΝΕΡΓΕΙΕΣ, δίνει ελληνικό πανεπιστήμιο!!

7. Βελτιώνουν την όραση στο σκοτάδι.

Τα βατόμουρα είναι σε θέση να ενισχύσουν τη νυχτερινή όραση. Μια μελέτη έδειξε ότι, όταν ισραηλινοί πιλότοι κατανάλωναν τακτικές δόσεις του βατόμουρου, η νυχτερινή όραση τους βελτιώθηκε σημαντικά. Οι επιστήμονες πιστεύουν ότι αυτό συμβαίνει επειδή οι ενώσεις στα βατόμουρα ενισχύουν την ελαστικότητα των τριχοειδών και τη διαπερατότητα του οφθαλμού.

8. Εγκυμοσύνη.

Τα μπλε μούρα είναι μια πλούσια πηγή φυλλικού οξέος, το οποίο μπορεί να ωφελήσει το έμβρυο κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης. Το μικροσκοπικό φρούτο είναι επίσης πλούσιο σε κάλιο, το οποίο είναι απαραίτητο για τον έλεγχο της αρτηριακής πίεσης. Η υψηλή αρτηριακή πίεση κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης μπορεί να οδηγήσει σε επιπλοκές στην εγκυμοσύνη.
Δείτε και Τα οφέλη του φυλλικού/φολικού οξέως: Τροφές που το περιέχουν

9. Πεπτικό σύστημα.

Όσες περισσότερες φυτικές ίνες βάζετε στη διατροφή σας, τόσο το καλύτερο για την υγεία του πεπτικού σας συστήματος. Τα βατόμουρα είναι μια εξαιρετική πηγή διαιτητικών ινών. Μια χούφτα μούρων περιέχουν περίπου το ένα δέκατο της συνιστώμενης ημερήσιας πρόσληψης διαιτητικών ινών.

Πηγή:TyposHealth Προϊόντα της φύσης

σχετικά άρθρα