REAL TIME |

Weather Icon

Βαθιά ανησυχία στην ΕΕ προκαλούν οι καθαιρέσεις δημάρχων της αντιπολίτευσης στην Ν.Α.Τουρκία

Βαθιά ανησυχία στην ΕΕ προκαλούν οι καθαιρέσεις δημάρχων της αντιπολίτευσης στην Ν.Α.Τουρκία

Οι αποφάσεις και οι ενέργειες των τουρκικών αρχών εναντίον δήμων με δημάρχους από κόμματα της αντιπολίτευσης εξακολουθούν να προκαλούν βαθιά ανησυχία, ιδίως όταν φαίνεται να έχουν πολιτικά κίνητρα”, δήλωσε σήμερα ο Εκπρόσωπος της Κομισιόν και της ΕΥΕΔ, Πήτερ Στάνο, σε σχέση με την πρόσφατη “καθαίρεση πέντε ακόμη δημάρχων στο νοτιοανατολικό τμήμα της χώρας και την αντικατάστασή τους με διοικητές”.

Οπως σημειώνει ο εκπρόσωπος, “ο συνολικός αριθμός των δημάρχων που καθαιρέθηκαν στη νοτιοανατολική Τουρκία από τον Αύγουστο του 2019 έφτασε τους 45”. “Επιπλέον, εκατοντάδες τοπικοί πολιτικοί και εκλεγμένοι αξιωματούχοι και χιλιάδες μέλη του HDP έχουν τεθεί υπό κράτηση με κατηγορίες τρομοκρατίας από τις τοπικές εκλογές το Μάρτιος 2019 και έχουν ξεκινήσει έρευνες εναντίον άλλων δημάρχων”, σημειώνει.

“Όπως αναφέρθηκε προηγουμένως, ενώ η τουρκική κυβέρνηση έχει νόμιμο δικαίωμα καταπολέμησης της τρομοκρατίας, είναι επίσης υπεύθυνη να διασφαλίσει ότι αυτό θα γίνει σύμφωνα με το κράτος δικαίου, τα ανθρώπινα δικαιώματα και τις θεμελιώδεις ελευθερίες, που κατοχυρώνονται στο Σύνταγμα και στις διεθνείς δεσμεύσεις της Τουρκίας”, ξεκαθαρίζει ο Εκπρόσωπος και σημειώνει: “δεν πρέπει να γίνεται για πολιτικούς λόγους, εφαρμόζοντας ευρεία αντιτρομοκρατική ή ποινική νομοθεσία”.

“Αυτά τα μέτρα, μαζί με την υπερβολική χρήση νομικών διαδικασιών κατά τοπικών εκλεγμένων αντιπροσώπων, όπως φαίνεται από την έναρξη ποινικών ερευνών κατά των δημάρχων της Κωνσταντινούπολης και της Άγκυρας στα μέσα Απριλίου, υπονομεύουν σοβαρά την εύρυθμη λειτουργία της τοπικής δημοκρατίας”, σημειώνει.

“Η Τουρκία πρέπει να καταργήσει μέτρα που αναστέλλουν τη λειτουργία της τοπικής δημοκρατίας, σύμφωνα με τις συστάσεις της Επιτροπής της Βενετίας και με τη δέσμευση της Τουρκίας στον Ευρωπαϊκό Χάρτη Τοπικής Αυτοδιοίκησης”, καταλήγει ο Εκπρόσωπος της Κομισιόν και την ΕΥΕΔ.

Πηγή: philenews/KYΠΕ

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube