Weather Icon

Το Σύνταγμα ως εκπαιδευτικό φρένο

Το Σύνταγμα ως εκπαιδευτικό φρένο

Ας πούμε ότι ένας καθηγητής κάνει μάθημα βιολογίας σε μια τάξη της β’ γυμνασίου. Μέσα στην αίθουσα είναι δέκα παιδιά, άλλα πέντε έχουν χαρτί ότι πρέπει να μείνουν σπίτι λόγω κορονοϊού. Το μάθημα βιντεοσκοπείται, ώστε τα παιδιά που απουσιάζουν να μπορέσουν να το παρακολουθήσουν από τον υπολογιστή στο σπίτι τους. Βλέπετε κάτι κακό σ’ αυτό; Και γιατί η ΟΛΜΕ έχει φάει τα λυσσακά της να μην γίνει; Αμ ο Σύριζα; Τι του συμβαίνει;

Επειδή σέβομαι το λειτούργημα του δασκάλου (όλων των βαθμίδων) διάβασα με προσοχή τις ανακοινώσεις της ΟΛΜΕ. Λέω δεν μπορεί, κάποιο αξιοπρόσεκτο επιχείρημα θα επικαλούνται για να έχουν σηκώσει τέτοια επανάσταση. Ψηλά-ψηλά στην ανακοίνωση στέκει περήφανος ο ισχυρισμός ότι το μέτρο είναι αντισυνταγματικό. Παραβιάζεται, λέει, κατάφωρα το άρθρο 9Α Σ του Συντάγματος περί προστασίας των προσωπικών δεδομένων. Κι από κάτω διάφοροι κανονισμοί και αποφάσεις αρχών επί του ίδιου αντικειμένου.

Ανοίγω το κείμενο του Συντάγματος και διαβάζω το 9Α Σ. «Καθένας έχει δικαίωμα προστασίας από την συλλογή, επεξεργασία και χρήση, ιδίως με ηλεκτρονικά μέσα, των προσωπικών του δεδομένων, όπως ο νόμος ορίζει. Η προστασία των προσωπικών δεδομένων διασφαλίζεται από ανεξάρτητη αρχή, που συγκροτείται και λειτουργεί, όπως ο νόμος ορίζει.» Αυτό είναι το άρθρο 9Α Σ. Το διαβάζω τρεις φορές, αλλά πάλι δεν καταλαβαίνω που το παραβιάζει ένα βιντεσκοπημένο μάθημα βιολογίας, αρχαίων ελληνικών ή μαθηματικών.

Λέω, κάτι δεν κατανοώ. Κάτι θα μου διαφεύγει. Ψάχνω για κάποια γνωμοδότηση συνταγματολόγου που ξεψαχνίζει το συγκεκριμένο άρθρο και το αναλύει, βρίσκω μια του Βασίλη Σωτηρόπουλου που αποτελείται από πενήντα οκτώ(!) πυκνογραμμένες σελίδες. Προσπαθώ να τις διαβάσω, εγκαταλείπω στην δέκατη. Παραπομπές των παραπομπών, λεπτομέρειες των λεπτομερειών, άρθρα επί άρθρων που πατάνε πάνω σε άλλα άρθρα, αδύνατο να βγάλω άκρη. Οι καθηγητές πάντως έβγαλαν. Απαγορεύει να γίνεται βιντεοσκόπηση της βιολογίας ή της ελληνικής γλώσσας.

Το λέει και ο Φίλης, το λέει και ο Ρήγας άλλωστε. Δεν μας λένε βέβαια τίνων τα προσωπικά δεδομένα παύουν να προστατεύονται, αλλά προφανώς εννοούν των καθηγητών. Αυτοί θα φαίνονται στο μάθημα. Και τι είδους προσωπικά δεδομένα έχει να κρύψει κάποιος καθηγητής όταν μέσα στην τάξη κάνει ιστορία ή αγγλικά; Έλα ντε. Διότι αν βιντεοσκοπούνταν την ώρα που είναι στην κουζίνα τους ή στην κρεβατοκάμαρα τους, θα το καταλάβαινα. Αλλά την ώρα που κάνουν μάθημα γλώσσας κι όταν μάλιστα ξέρουν ότι βιντεοσκοπείται η παράδοση τους και δεν γίνεται στα κρυφά; Για ποιο ακριβώς πράγμα ανησυχούν;

Για τη συνέχεια Liberal

 

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube