Weather Icon
Λιβύη , Σουδάν , Τουρκία 16 Μαΐου 2020

To Σουδάν στέλνει 1.200 μαχητές να πολεμήσουν στο πλευρό του Στρατάρχη Haftar

To Σουδάν στέλνει 1.200 μαχητές να πολεμήσουν στο πλευρό του Στρατάρχη Haftar

Τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα ζήτησαν από τον Διοικητή των Δυνάμεων Ταχείας Υποστήριξης RSF του Σουδάν, Mohamed Hamdan Dagal, να στείλει επειγόντως άλλους 1.200 μαχητές στα σύνορα της Λιβύης για να υποστηρίξουν τον συνεχιζόμενο πόλεμο του Haftar στην Νότια Τρίπολη και την Δυτική Σύρτη.

Μιλώντας υπό την προϋπόθεση της ανωνυμίας, μία αξιόπιστη πηγή ανέφερε πως ο Mohamed Hamdan Dagal υποσχέθηκε να ικανοποιήσει το αίτημα των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων παρά την εσωτερική διαμάχη επί του ζητήματος. Τα ΗΑΕ απείλησαν πως αν δεν ισακουσθεί το αίτημά τους θα διακόψουν την οικονομική βοήθεια προς το Σουδάν.

Ο Mohamed Hamdan Dagal βρίσκεται υπό την ισχυρή κριτική του Σουδανικού Στρατού, καθώς κατηγορείται πως έχει στείλει χιλιάδες Σουδανούς μαχητές να πολεμήσουν στο πλευρό του Haftar σε ένα ιδιαίτερα επικίνδυνο περιβάλλον όπου μπορούν πολύ εύκολα να χάσουν την ζωή τους από επίθεση drone. 

Σύμφωνα με πληροφορίες του Λιβυκού Παρατηρητηρίου, υψηλόβαθμα στελέχη του Σουδανικού Στρατού διαφωνούν με τις πολιτικές του Mohamed Hamdan Dagal καθώς πιστεύουν πως θα τους οδηγήσουν σε νομικά προβλήματα. 

”Υπάρχουν αυτή την στιγμή 350 μαχητές της Μονάδας RSF στην πόλη Eritrean οι οποίοι περιμένουν να περάσουν στην Λιβύη”. Η πηγή ανέφερε πως ο Mohamed Hamdan Dagal ευελπιστεί να γίνει ο επόμενος πρωθυπουργός του Σουδάν και για αυτόν τον λόγο δεν ρίσκαρει με το να στείλει την  επίλεκτη Σουδανική Μονάδα σε ένα τόσο επικίνδυνο εμπόλεμο μέτωπο.

Η πηγή επίσης πρόσθεσε πως ο Mohamed Hamdan Dagal χάνει τον έλεγχο των στρατευμάτων του που βρίσκονται εντός Λιβύης, καθώς αρκετοί από τους μαχητές έχουν χάσει την ζωή τους. 

Η υποστηριζόμενη από την Τουρκία, Λιβυκή Αεροπορία της αναγνωρισμένης από τον ΟΗΕ Κυβέρνησης Εθνικής Συμφωνίας ,  έχει αυξήσει τις επιθέσεις της με drone έναντι των στρατευμάτων του Haftar, καταστρέφοντας τα δίκτυα διανομής προϊόντων και ανεφοδιασμού πέριξ της περιοχής της Τρίπολης.

”Ορισμένοι από τους μαχητές έχουν στραφεί εναντίον του Mohamed Hamdan Dagal και μάχονται στο πλευρό του Saraj έναντι της Σουδανικής Κυβέρνησης”, ανέφερε η πηγή.

Εκατοντάδες μέλη της RSF έχουν φτάσει στις εμπόλεμες ζώνες της περιοχής Abu Grein. Ο Haftar και οι σύμμαχοί του επιδιώκουν να κατακτήσουν την προαναφερθείσα περιοχή με σκοπό να βρεθούν πιο κοντά στην Misrata και να βρεθεί η Τρίπολη εντός του βεληνεκούς των πυραύλων.

Αρκετοί μαχητές του RSF έχουν επίσης διασκορπιστεί στις περιοχές πλησίον των κοιτασμάτων πετρελαίου με σκοπό να αποφευχθεί μία επιχείρηση ανακατάληψής τους.

Τα στρατεύματα του Haftar έχουν στρατολογήσει μαχητές από την Συρία, την Ρωσία, το Σουδάν και το Τσαντ. Σύμφωνα με πληροφορίες σχεδιάζεται μετακίνηση Ιρακινών στρατευμάτων στο πλευρό του Haftar με σκοπό να ενισχυθούν οι πολιτοφυλακές, καθώς έχουν υποστεί ορισμένες στρατηγικές ήττες από τον GNA το τελευταίο διάστημα.

Μετάφραση Χωριανόπουλος Άγγελος

πηγή:  www.libyaobserver.ly

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube