REAL TIME |

Weather Icon
Ρωσία 8 Μαΐου 2020

“Το σκοτεινό μας παρελθόν είναι το λαμπρό μας μέλλον” – Πώς το Κρεμλίνο χρησιμοποιεί την ιστορία

“Το σκοτεινό μας παρελθόν είναι το λαμπρό μας μέλλον” – Πώς το Κρεμλίνο χρησιμοποιεί την ιστορία

Του Andrei Kolesnikov

Στις 9 Μαϊου, η Ρωσία αναμένεται να γιορτάσει την 75η επέτειο της νίκης των Σοβιετικών έναντι της ναζιστικής Γερμανίας στον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο. Αυτό θα είναι κάτι περισσότερο από μια πράξη ατομικής μνήμης και ανάμνησης για τους απλούς Ρώσους. Θα είναι -ακόμη και με την αναγκαστική απουσία δημόσιων εκδηλώσεων- μια εξαιρετική πολιτική ευκαιρία για ένα καθεστώς που έχει καταστήσει τη νίκη κατά του ναζισμού, ως τον ακρογωνιαίο λίθο της εθνικής του ιδεολογίας και νομιμότητας.

Το Κρεμλίνο ανέβαλε την κύρια παρέλαση για την Ημέρα Νίκης στις 9 Μαΐου εξαιτίας του κορονοϊού, αλλά δεν την ακύρωσε, χάρη στην πολιτική σημασία της. Τα τρίτα τέταρτα των Ρώσων παραδοσιακά παρακολουθούν την παρέλαση στην τηλεόραση ενισχύοντας ένα αίσθημα εθνικής ενότητας. Στις 9 Μαΐου, θα υπάρχει μόνο μια εναέρια επίδειξη και πυροτεχνήματα.

Εάν προχωρούσε στη δημόσια εκδήλωση ενώ η Μόσχα βρίσκεται στο επίκεντρο της πανδημίας, θα μπορούσε να γυρίσει μπούμερανγκ εναντίον του προέδρου. Με το να πραγματοποιήσει την παρέλαση αργότερα στη διάρκεια του έτους, όταν αναμένεται να έχει περάσει η κορύφωση του ιού, το Κρεμλίνο σχεδιάζει να διατηρήσει την ισχύ του να συσπειρώνει τους Ρώσους “γύρω από τη σημαία” και να κινητοποιεί την στήριξη για τον πρόεδρο Vladimir Putin και τα σχέδιά του για αναθεώρηση του συντάγματος και για να επαναφέρει τοο ρολόι της προεδρικής του θητείας στο μηδέν.

Ο Putin έχει ισχυρό ατομικό συμφέρον σε αυτό το ζήτημα. Δίνει ένα τέτοιο πλεονέκτημα για τη διαμόρφωση ενός νέου ιστορικού αφηγήματος για τη χώρα που μπορεί λογικά να χαρακτηριστεί ως εθνικός ιστορικός της Ρωσίας. Προφανώς με την έγκρισή του, μια εθνική ομάδα εργασίας που συνέταξε νέες συνταγματικές τροπολογίες, πρότεινε μια ρήτρα στο σύνταγμα που αναφέρει: “Η Ρωσική Ομοσπονδία τιμά την μνήμη των υπερασπιστών της πατρίδας και προστατεύει την ιστορική αλήθεια. Δεν επιτρέπεται η υποβάθμιση της σημασίας του ηρωισμού των ανθρώπων στην υπεράσπιση της Πατρίδας”.

Η Ρωσία δεν είναι η μόνη που έχει εμμονή με το να διαμορφώνει το εθνικό ιστορικό της αφήγημα. Πολλές ευρωπαϊκές χώρες τώρα ασχολούνται με την καταπολέμηση ιστορικών πολέμων μνήμης. Κάθε κράτος κατασκευάζει το δικό του πάνθεον ηρώων και θυμάτων, ιστορικών ιεραρχιών και αυτό που χαρακτήρισε ο Γάλλος ιστορικός, Pierre Nora, “χώρους μνήμης”. Πολλές κυβερνήσεις επιδιώκουν να είναι οι θεματοφύλακες της συλλογικής μνήμης.

Η Ρωσία ξεχωρίζει εδώ από δύο απόψεις: πρώτον, εξαιτίας της κατηγορηματικής της άρνησης να συζητήσει όλα τα δυσάρεστα εθνικά ζητήματα, και δεύτερον, εξαιτίας του ακραία επιθετικού τόνου της στο αφήγημα της για ιστορικά ζητήματα, ο οποίος λειτουργεί ως ένα είδος πολιτικής κινητοποίησης σε σύγχρονα θέματα.

Μπορείτε να δείτε το κείμενο εδώ: https://carnegie.ru/commentary/81718

Πηγή: capital.gr

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube