Ακολουθήστε μας

Ιστορία - Πολιτισμός

Το «Παπαδημουλικό» πλεονέκτημα: Ο αριστερός νεοφιλελεύθερος

Δημοσιεύτηκε στις

Νίκος Ζαχαριάδης

Κανονικά, αν ζούσαμε σε έναν δίκαιο κόσμο, ο αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου αντί να διασύρεται και να λοιδορείται για τα ακίνητά του, θα έπρεπε να διδάσκεται σε σχολές Διοίκησης Επιχειρήσεων. Ισως μάλιστα στο μέλλον ο όρος «Παπαδημούλης» να χρησιμοποιείται για να περιγράψει ένα συγκεκριμένο είδος επιχειρηματικότητας. Κάτι σαν το all inclusive. Οταν δηλαδή ένας επιχειρηματίας προσφέρει ένα πλήρες σύστημα υπηρεσιών που «καθετοποιεί» το service από το πρώτο βήμα μέχρι το τελευταίο, να δικαιούται να δηλώνει υπερήφανα ότι «Παπαδημούλιασε την αγορά». Ή ότι μόλις έστησε μια «Παπαδημούλεια» δουλειά…

Διότι το σχέδιο που έφερε εις πέρας ο Δημήτρης Παπαδημούλης έχει κάτι από την ευφυΐα μιας πολλά υποσχόμενης startup. Mοιάζει κάπως με προέκταση της ιδέας του AirBnB. Ενα AirBnB για πρόσφυγες με τίτλο Refuge n B! Το οποίο μάλιστα δεν κινδυνεύει να καταρρεύσει με την πρώτη πανδημία. Κανονικά είναι ένα υπόδειγμα θριάμβου της φιλελεύθερης οικονομίας. Και της υγιούς επιχειρηματικότητας. Ενας πιλότος για το πώς η κρίση γεννά ευκαιρίες. Και για το πώς μπορείς με διορατικότητα και ταχύτητα να διακρίνεις τα κενά της αγοράς, να βρεις τις ανάγκες της και να την «κυκλώσεις». Εκμεταλλευόμενος την οικονομική συγκυρία προς το συμφέρον σου. Πράγμα απολύτως θεμιτό σε μια ελεύθερη οικονομία που ρυθμίζεται από την προσφορά και τη ζήτηση.

Το να αγοράζεις σε περιόδους κρίσης φτηνά ακίνητα και στη συνέχεια μέσω του κοινωνικού σου πρεστίζ και των γνωριμιών σου να συνάπτεις μακροχρόνιες συμφωνίες, ώστε να τα εκμεταλλεύεσαι χωρίς την αγωνία, αποτελεί κατά βάθος το όνειρο κάθε κρατικοδίαιτου (στην περίπτωσή μας «ΜΚΟδίαιτου») επιχειρηματία. Το μόνο «πρόβλημα» είναι ότι σε περίπτωση που αυτό γινόταν κάποια στιγμή ταινία, ο ρόλος θα ήταν σαν αυτούς που ερμήνευε ο Αρτέμης Μάτσας ή ο Δήμος Σταρένιος. Αυτός του σκληρού εκμεταλλευτή, που δεν συγκινείται από τα κλάματα των παιδιών που πετάει στον δρόμο. Και που στις απελπισμένες εκκλήσεις τους απαντάει, «δεν με νοιάζει, εγώ θέλω τα λεφτά μου!».

Ε, τώρα, εδώ που τα λέμε, κανείς δεν νιώθει ιδιαίτερα καλά με έναν τέτοιο ρόλο. Γι’ αυτό και αναζητά κάτι να ξεχαστεί. Κάτι που θα τον κάνει να μη νιώθει σαν τον Εμπενέζερ Σκρουτζ από τη Χριστουγεννιάτικη Ιστορία του Ντίκενς. Κάτι σαν χόμπι. Οπως ας πούμε η Aριστερά.

Διότι, στην πραγματικότητα, ο Δημήτρης Παπαδημούλης είναι ένας χομπίστας της Αριστεράς. Οπως άλλοι ασχολούνται με το ψάρεμα και άλλοι με τον μοντελισμό. Ετσι κι εκείνος ασχολείται με την Αριστερά τον ελεύθερο χρόνο του. Οπως κάποιοι εκτρέφουν περιστέρια στην ταράτσα, εκείνος εκτρέφει «αριστερότητα».

Που σημαίνει ότι τον ελεύθερο χρόνο του, όταν δεν ασχολείται με το real estate και τις διακυμάνσεις της αγοράς μικροϊδιοκτησιών, βγάζει διαπρύσιες ανακοινώσεις συμπαράστασης για τους αδικημένους αυτού του κόσμου. Αντιστέκεται στα ψηφίσματα κατά του Μαδούρο. Μαζί με άλλους χομπίστες μαζεύονται μπροστά από μια κάμερα και κρατάνε κόλλες Α4, όπου γράφουν διάφορα συνθήματα συμπαράστασης για τους συνανθρώπους τους -ακόμα και για αυτούς που χάνουν τα σπίτια τους λόγω χρεών- για τη δικαιοσύνη στον κόσμο, για τους κακούς που χρησιμοποιούν τη δύναμη και τις προνομιακές τους σχέσεις με την εξουσία, για να επωφεληθούν… Μέχρι και ταξικό πρόσημο στον κορωνοϊό μπορείς να δώσεις.

Με άλλα λόγια, η Αριστερά ως χόμπι σε βοηθάει να βλέπεις τον εαυτό σου αντί για Εμπενίζερ Σκρουτζ, σαν γοητευτικό ιδεολόγο αγωνιστή που διαπνέεται από υψηλά ιδανικά. Περίπου τα ίδια ιδανικά που συγκινούν και τις υποψήφιες στα καλλιστεία. Οι οποίες μπορεί να εύχονται αγάπη και αλληλεγγύη σε όλο τον κόσμο, αλλά την ίδια στιγμή να ξεμαλλιάζονται στα παρασκήνια. Αλλο το ένα και άλλο το άλλο. Αλλο η ηθική και άλλο οι δουλειές, που έλεγαν και οι Φιλελεύθεροι τον 18ο αιώνα…

Και ως χόμπι, το να είσαι αριστερός σου προσφέρει ισχυρά πλεονεκτήματα. Γιατί σου προσφέρει ένα είδος ισχυρής ασυλίας. Σαν τις ασπίδες στα παλιά ηλεκτρονικά που απενεργοποιούν τις σφαίρες των αντιπάλων. Ή σαν την ευχή του Θεού, που σε προστατεύει και που έχοντάς την στο οπλοστάσιό σου, επιτρέπεται να κάνεις οτιδήποτε. Γιατί, πρώτον, αποκλείεται εξ ορισμού ένας αριστερός να κάνει κάτι κακό. Και στην απίθανη περίπτωση που όντως κάνει κάτι κακό, όποιος τον κατηγορήσει, στην πραγματικότητα δεν κατηγορεί εκείνον. Θέλει να πετάξει λάσπη στην Αριστερά. Λέγεται και ψυχική μετατόπιση στην ψυχανάλυση. Το να ταυτίζεις τον εαυτό σου με την ομάδα στην οποία ανήκεις.

Εξάλλου, έτσι ακριβώς απάντησε ο Δημήτρης Παπαδημούλης σε όσους τον κατηγόρησαν για τα Μη Κυβερνητικά Ενοικιοστάσια. Οποιος θεωρήσει ότι πίσω από το «Καλωσήρθατε πρόσφυγες» που αναρτούσε κρύβεται το συμφέρον, γιατί περισσότεροι πρόσφυγες σημαίνει περισσότερες ανάγκες για στέγαση, άρα περισσότερα νοικιασμένα σπίτια, είναι απλώς κακόπιστος.

Οπως κακόπιστος πρέπει να είναι και όποιος διακρίνει πίσω από τα φορτωμένα καρότσια του super market τη μικροαστική ανασφάλεια της συσσώρευσης αγαθών, όμοια με αυτή της συσσώρευσης ακινήτων. Ή κάποιον που απλώς θέλει και αυτός να παρακάμψει τις απαγορεύσεις και την καραντίνα και να «βολευτεί» όπως όλοι.

Κοντολογίς, ο Δημήτρης Παπαδημούλης είναι αθώος, για τον ίδιο λόγο που έχει δικαίωμα να κάνει business με τις ΜΚΟ. Γιατί μπορεί! Αφού έχει επιλέξει να χρησιμοποιεί την ασπίδα που του προσφέρει το Trust Fund του ηθικού πλεονεκτήματος. Οι άλλοι που τον κατηγορούν έχουν να απολογηθούν, όχι εκείνος. Εκείνος -όπως άλλωστε είπε και ο ίδιος- ακολούθησε τις προτροπές: Ηθελε τους πρόσφυγες και τους πήρε σπίτι του…
Και εντάξει, αυτό μπορεί να ακούγεται λίγο προσβλητικό ως «χωρατό» για τους πρόσφυγες. Δηλαδή για τους ανθρώπους που υποτίθεται ότι νοιάζεσαι και διαδηλώνεις. Και μπορεί να σε κάνει ακόμα χειρότερο και από αυτούς που κατηγορείς ως ακροδεξιούς, επειδή θέλουν να ελέγξουν τα σύνορα.

Αλλά καμιά φορά, η απόσταση από το «Τραστ» του ηθικού πλεονεκτήματος μέχρι το «Τραστ» του γέλιου, είναι ένας Παπαδημούλης δρόμος.

Ο Σταύρος Καλεντερίδης, ξεκίνησε τις σπουδές του στην Αθήνα, σπουδάζοντας Πολιτική Επιστήμη στο Εθνικό Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών. Έπειτα από τέσσερα χρόνια συμμετοχής στα φοιτητικά όργανα συνδιοίκησης της σχολής του και σε διάφορες οργανώσεις νέων, αποφάσισε να συνεχίσει τις σπουδές του στο εξωτερικό. Στη Βοστόνη των Η.Π.Α. ολοκλήρωσε δύο μεταπτυχιακά προγράμματα, στις Διεθνείς Σχέσεις (Αμερικανική εξωτερική πολιτική) και στην Επικοινωνία (Πολιτική Επικοινωνία), ενώ παράλληλα εργάστηκε στο Ελληνικό Προξενείο της Βοστόνης, στη σχολή του ως βοηθός έρευνας και σε δύο πολιτικές καμπάνιες Αμερικανών πολιτικών (Δημοκρατικών – Ρεπουμπλικάνων). Μετά από τρία χρόνια στις Η.Π.Α., άκουσε το κάλεσμα της πατρίδας του και επέστρεψε πίσω με μεγάλο πόθο για προσφορά στην Ελλάδα. Υπήρξε ιδρυτικό μέλος δύο κοινωφελών οργανισμών, του δέλτα – πολιτική επανάσταση (πολιτικός οργανισμός) και της Λεοντίδας (ίδρυμα προώθησης θεμάτων ιστορίας, πολιτισμού και δημοκρατίας). Σήμερα ζει και εργάζεται στην Αθήνα, ασχολείται με διάφορα εγχειρήματα πολιτικής διπλωματίας και δημοκρατίας, γράφει πολιτικά άρθρα, σχολιάζει την επικαιρότητα και συνεχίζει την προσωπική του μελέτη στην ιστορία και την πολιτική φιλοσοφία.

Συνέχεια ανάγνωσης

Ιστορία - Πολιτισμός

Κυκλοφορεί από τις Εκδόσεις Ινφογνώμων το βιβλίο του Βασίλειου Ρωμάνου: ΜΙΑ ΑΦΟΡΜΗ ΚΑΙ ΔΥΟ ΑΙΤΙΕΣ

Οι διαπραγματεύσεις που ακολούθησαν με τους ξένους δανειστές για τη ρύθμιση των δανείων, οι οποίοι επεδίωκαν τον έλεγχο των προσόδων του κράτους, αποδείχτηκαν άκαρπες, αφού ισοδυναμούσαν με την κατάλυση της εθνικής κυριαρχίας και καμία κυβέρνηση δεν αναλάμβανε την ευθύνη της «εσχάτης προδοσίας».

Δημοσιεύτηκε

στις

από τον

Η ιστορία του πρώτου πολέμου του ελληνικού κράτους

Η συναλλαγή που ακολούθησε τον πακτωλό των δανείων που έλαβε η Ελλάδα κατά τα έτη 1879-1893 και η διασπάθιση του δημόσιου χρήματος με προμήθειες και διάφορα έξοδα κρυφά και φανερά, έφερε την πτώχευση του 1893.

Οι διαπραγματεύσεις που ακολούθησαν με τους ξένους δανειστές για τη ρύθμιση των δανείων, οι οποίοι επεδίωκαν τον έλεγχο των προσόδων του κράτους, αποδείχτηκαν άκαρπες, αφού ισοδυναμούσαν με την κατάλυση της εθνικής κυριαρχίας και καμία κυβέρνηση δεν αναλάμβανε την ευθύνη της «εσχάτης προδοσίας».

Τη λύση στο αδιέξοδο, τέσσερα χρόνια αργότερα, θα έδινε ο επαίσχυντος πόλεμος του 1897.

Η μη «εθνοφελής» έκβαση του πολέμου και οι συμφορές που ακολούθησαν, έρχονταν σε ευθεία αντίθεση με το κυρίαρχο ιδεολογικό πρόταγμα της Μεγάλης Ιδέας. Η πολύπλευρη προπαγάνδα θεσμικών και εξωθεσμικών κέντρων συνετέλεσε ώστε να απωθηθεί απ’ το προσκήνιο η ατιμωτική ήττα, ο ίδιος ο πόλεμος αλλά και οι αιτίες που τον γέννησαν.

Στο έργο εκτίθενται, για πρώτη φορά με τον πλέον διεξοδικό τρόπο, όλα τα γεγονότα του πολέμου, αποδεικνύοντας τις προσχεδιασμένες ενέργειες του παλατιού, που διατηρώντας τον έλεγχο των στρατιωτικών επιχειρήσεων, οδήγησαν στην τακτική των «αλλεπάλληλων οπισθοχωρήσεων» και στην ατιμωτική ήττα των ελληνικών όπλων.

Αποκαλύπτεται επίσης, μέσα από τις μαρτυρίες των πρωταγωνιστών της εποχής, η συντονισμένη προσπάθεια να καλυφθούν οι τεράστιες ευθύνες των μεγαλόσχημων και να επιρριφθούν σε μυστικές εταιρίες αλλά και στις πλάτες του «απαίδευτου λαού».

Συνέχεια ανάγνωσης

Ιστορία - Πολιτισμός

Βασίλειος Κωνσταντινίδης: Τα μεταλλεία της Αργυρούπολης του Ποντιακού Ελληνισμού – Στη μνήμη του Τάσου Τερζίδη

Ο ρόλος των μεταλλείων στη διάσωση του Ποντιακού Ελληνισμού

Δημοσιεύτηκε

στις

από τον

Η ενοριακή νεανική εστία του ιερού ναού Αγίων Πάντων Καλλιθέας, έδωσε την ευκαιρία να τιμήσουμε ένα σπάνιο άνθρωπο, το φίλο μας Τάσο Τερζίδη, διδάκτορα χημείας, μέλος της Επιτροπής Ποντιακών Μελετών όπως θα επιθυμούσε. Με μια ομιλία του φίλου του Βασίλη Κωνσταντινίδη, επίσης μέλους της Επιτροπής, για τα μεταλλεία της ιδιαίτερης πατρίδας του: Της Αργυρούπολης στο Πόντο. Το θέμα της ομιλίας ήταν: «Τα μεταλλεία της Αργυρούπολης και ο ρόλος τους στη διάσωση του Ποντιακού Ελληνισμού».

(Ο Άγιος Στέφανος Αργυρούπολης).

Η εκδήλωση έλαβε χώρα την Δευτέρα 31/03/2025 και ώρα 8:00 μμ στην υπόγεια αίθουσα της ενορίας. Μπορείτε να την παρακολουθήσετε στο:

όπως μεταφορτώθηκε από το κανάλι metalipsis που διαχειρίζεται η Ενοριακή Νεανική Εστία των Αγίων Πάντων. Την λήψη, το μοντάζ και την επεξεργασία την έκανε ομάδα της Ενορίας με την ευλογία του πατέρα Ανάργυρου, ιερέα της εκκλησίας.

Συνέχεια ανάγνωσης

Ιστορία - Πολιτισμός

Στο σφυρί 86 επιστολές του Νίκου Καζαντζάκη και ένα σημειωματάριο του Φώτη Κόντογλου

Η δημοπρασία θα πραγματοποιηθεί την Τρίτη 29  και την Τετάρτη 30 Απριλίου στις 5:30 μ.μ. στο Ζάππειο Μέγαρο παρουσία κοινού.

Δημοσιεύτηκε

στις

από τον

Η Vergos Auctions διοργανώνει την καθιερωμένη δημοπρασία «Σπάνιων Βιβλίων, Χειρογράφων, Εγγράφων & Χαρακτικών» που περιλαμβάνει σπάνιες πρώτες εκδόσεις λογοτεχνικών και ιστορικών έργων,  αφίσες του ΕΟΤ με υπογραφές καταξιωμένων ζωγράφων, έγγραφα και επιστολές με τις υπογραφές των Θ. Κολοκοτρώνη,  Α. Μαυροκορδάτου και  Ι. Καποδίστρια και πλήθος άλλων αντικειμένων που διακρίνονται για την πολιτιστική και ιστορική τους σημασία.

Κωνσταντινίδη Ελένη, Ενότητα χαρακτικών έργων (1934-1963), Εκτίμηση €6.000-8.000

Η δημοπρασία θα πραγματοποιηθεί την Τρίτη 29  και την Τετάρτη 30 Απριλίου στις 5:30 μ.μ. στο Ζάππειο Μέγαρο παρουσία κοινού.

ΜΟΥΡΕΛΟΥ ΟΡΦΑΝΟΥ Έλλη, Μακέτα για τουριστική αφίσα Ε.Ο.Τ, τέμπερα σε χαρτόνι, 1000 x 695mm, Εκτίμηση €1.000-1.500

Μεταξύ των 664 αντικειμένων που απαρτίζουν τον εκτενή κατάλογο, ξεχωρίζουν τα παρακάτω:

Lot181, Νίκος Καζαντζάκης, 86 αυτόγραφες επιστολές της περιόδου 1927-1951, Εκτίμηση €12.000-16.000

–  Μία ενδιαφέρουσα ενότητα 86 επιστολών του  Νίκου Καζαντζάκη από διάφορα μέρη του κόσμου (Αίγυπτο, Ρωσία, Γαλλία, Τσεχοσλοβακία, Αγγλία, κ.ά.) προς τη σύντροφο και φίλη του Έλλη Λαμπρίδη, κατά την  περίοδο 1927-1951. Περιέχει σημαντικά στοιχεία σχετικά με την προσωπική τους σχέση, τα πνευματικά και πολιτικά ζητήματα της εποχής και τη στενή συνεργασία που διατηρούσαν για τη μετάφραση των βιβλίων του, τη διεθνή κυκλοφορία των έργων του και την προετοιμασία της υποψηφιότητάς του για το βραβείο Νόμπελ.

Προσκυνητάριο Aγίων Τόπων (1745-1769), Εκτίμηση €8.000-12.000

–  Ένα χειρόγραφο ιδιαίτερου ενδιαφέροντος τόσο από πλευράς περιεχομένου όσο και παρουσίασης, το οποίο εντάσσεται στην κατηγορία των γνωστών προσκυνηταρίων των Αγίων Τόπων και χρονολογείται μεταξύ 1745-1769. Συνοδεύεται από λαϊκότροπα καλλιτεχνικά σχεδιαγράμματα που αναπαριστούν τα κτίρια και τους προσκυνηματικούς τόπους. Γραφέας και συντάκτης ο Χατζή Αυξέντης Χριστοδούλου από τα Σέρβια Κοζάνης.

SIBTHORP, John, Flora Graeca, 68 χαλκογραφίες από την Β’ Έκδοση, Εκτίμηση €15.000-20.000

–  Μία ενότητα 68 σπάνιων χαλκογραφιών από το ωραιότερο βιβλίο βοτανικής που έχει κυκλοφορήσει μέχρι σήμερα.  Ο Άγγλος καθηγητής Βοτανικής στην Οξφόρδη John Sibthorp (1758-1796) έκανε δύο ταξίδια στην Ελλάδα, την Κύπρο και τη Μικρά Ασία, με σκοπό να καταγράψει και να ταξινομήσει όλα τα ανεξερεύνητα φυτά του ελληνικού χώρου. Καρπός του ταξιδιού του το δεκάτομο Flora græca, που αποτελείται από ζωγραφικές απεικονίσεις και επιστημονική ταξινόμηση 966 φυτών της ελληνικής χλωρίδας. Η πρώτη έκδοση, σε μόλις 25 αντίτυπα ιδιαίτερα υψηλού κόστους, ολοκληρώθηκε σε διάστημα 34 ετών (Λονδίνο 1806-1840). Ακολούθησε μία δεύτερη έκδοση 40 αντιτύπων το 1845, από την οποία προέρχεται η συγκεκριμένη ενότητα.

Φώτης Κόντογλου, Σημειωματάριο με κείμενα και σχέδια, Εκτίμηση €6.000-8.000

–  Ένα νεανικό σημειωματάριο του αγιογράφου και λογοτέχνη Φώτη Κόντογλου από την περίοδο της στρατιωτικής του θητείας με αυτόγραφες σημειώσεις και μικρά κείμενα, ολοσέλιδα σχέδια με μολύβι, στίχους παραδοσιακών τραγουδιών, ποιήματα και αποσπάσματα από έργα ξένων λογοτεχνών.

Τάσσος Α., Δύο παιδιά, ξυλογραφία σε πλάγιο ξύλο, 663 x 350 mm, Εκτίμηση €1.500-2.000

Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να συμμετάσχουν στη δημοπρασία με φυσική παρουσία στο Ζάππειο Μέγαρο, διαδικτυακά, καθώς και μέσω γραπτής ή/και τηλεφωνικής προσφοράς. Για περισσότερες πληροφορίες επισκεφθείτε την ιστοσελίδα www.vergosauctions.com.

Συνέχεια ανάγνωσης

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Διεθνή3 ώρες πριν

Ρωσία: Συνελήφθη ο πρώην κυβερνήτης του Κουρσκ

Ο Σμιρνόφ ήταν επικεφαλής του Κουρσκ όταν τα ουκρανικά στρατεύματα εισέβαλαν στην περιοχή τον Αύγουστο του 2024.

Διεθνή4 ώρες πριν

Axios: Στη Ρώμη τελικά και όχι στο Ομάν οι συνομιλίες ΗΠΑ-Ιράν για το πυρηνικό πρόγραμμα

Ο τόπος διεξαγωγής των επικείμενων συνομιλιών έχει πλέον μετατοπιστεί δύο φορές – από τη Ρώμη στο Σουλτανάτο και πάλι στη...

Διεθνή5 ώρες πριν

Πεσκόφ: Δεν είμαι «έτοιμος» να πω πότε εκπνέει το μορατόριουμ στις επιθέσεις στις ενεργειακές υποδομές

Το Κρεμλίνο δεν είναι «έτοιμο» να πει πότε θα εκπνεύσει το εύθραυστο μορατόριουμ για τις επιθέσεις σε ενεργειακές υποδομές της...

Ενδιαφέροντα5 ώρες πριν

Έκδοση Ρώσου με διεθνές ένταλμα που συνελήφθη στην προσπάθειά του να εισέλθει στο Άγιο Όρος

Ο 49χρονος Ρώσος υπήκοος είχε συλληφθεί τον περασμένο Μάρτιο όταν, στην προσπάθειά του να εισέλθει στο Άγιο Όρος, διαπιστώθηκε ότι...

Διεθνή6 ώρες πριν

Στο Παρίσι για συνομιλίες για τον πόλεμο στην Ουκρανία Ρούμπιο και Γουίτκοφ

Ρούμπιο και Γουίτκοφ θα έχουν «συνομιλίες με Ευρωπαίους ομολόγους τους για την προώθηση του στόχου του προέδρου Τραμπ να τερματίσει...

Δημοφιλή