Weather Icon

Το κόστος της υποταγής της Ευρώπης στην παραπληροφόρηση και την πίεση της Κίνας

Το κόστος της υποταγής της Ευρώπης στην παραπληροφόρηση και την πίεση της Κίνας

Δεν είναι εύκολο να είσαι διπλωμάτης της Δύσης στο Πεκίνο αυτές τις μέρες και αυτό δεν οφείλεται μόνο στα μέτρα που επέβαλαν οι κινεζικές κομμουνιστικές αρχές για τον περιορισμό της πανδημίας του κορονοϊού.

Από τότε που ξέσπασε η επιδημία στην Ουχάν τον Δεκέμβριο του 2019 – η οποία για μερικές εβδομάδες αποκρύφτηκε από τις αρχές, το Πεκίνο ξεκίνησε μια μαζική εκστρατεία παραπληροφόρησης και εκφοβισμού.

Το Πεκίνο έχει βάλει στόχο δυτικές πρεσβείες που εδρεύουν στην Κίνα. Στοχεύει οποιαδήποτε δημοκρατική κυβέρνηση που τολμά να ζητήσει ανεξάρτητη έρευνα για την προέλευση του νέου κορονοϊού καθώς και οποιονδήποτε οργανισμό που τολμά να αμφισβητήσει την αφήγηση της Κίνας σχετικά με έναν ιό που έχει ήδη σκοτώσει πάνω από 211.000 ανθρώπους διεθνώς από τις 28 Απριλίου 2020.

Όταν η υπουργός Εξωτερικών της Αυστραλίας, Marise Payne, ζήτησε πρόσφατα μια τέτοια έρευνα, η Κίνα απείλησε να ανταποκριθεί απαγορεύοντας την εισαγωγή κρασιού και άλλων προϊόντων.

Όταν η Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Εξωτερικής Δράσης (ΕΥΕΔ) έβαλε τις τελευταίες πινελιές σε μια έκθεση σχετικά με το πώς η Ρωσία και η Κίνα εντείνουν τις εκστρατείες παραπληροφόρησης σε όλη την Ευρώπη, το Πεκίνο ενίσχυσε την πίεση σε ορισμένους από τους διπλωμάτες της. Η έκθεση κυκλοφόρησε, αλλά αλλοιωμένη σε κάποια κομμάτια, σύμφωνα με την Politico Europe, το οποίο μετέδωσε την είδηση.

Η έκθεση σχετικά με τις “αφηγήσεις και παραπληροφόρηση” γύρω από την πανδημία του κορονοϊού, δημοσιεύθηκε τελικά στις 24 Απριλίου με πολύ πιο μετριοπαθή τόνο.

Σύμφωνα με το Politico Europe, αφαιρέθηκαν οι αναφορές στο ότι το Πεκίνο διεξάγει εκστρατεία “παγκόσμιας παραπληροφόρησης” και στην κινεζική κριτική για τον χειρισμό της πανδημίας από τη Γαλλία. Η τελική έκδοση της έκθεσης ανέφερε ότι “επίσημες και κρατικές πηγές από διάφορες κυβερνήσεις, συμπεριλαμβανομένης της Ρωσίας και – σε μικρότερο βαθμό – της Κίνας, συνέχισαν να επικεντρώνονται ευρέως σε αφηγήσεις συνωμοσίας και στην παραπληροφόρηση”.

Οι New York Times μετέδωσαν ότι αξιωματούχος της ΕΕ που διαφωνούσε με τις αλλαγές, κατηγόρησε την ΕΥΕΔ ότι “αυτο-λογοκρίνεται για να κατευνάσει το Κινεζικό Κομμουνιστικό Κόμμα”.

Γιατί υπάρχει αυτή η λογοκρισία; Γιατί υπάρχει η δειλία της ΕΕ να μην μιλήσει ανοιχτά για το πώς η Κίνα καταβάλλει κάθε δυνατή προσπάθεια για να διαδώσει τη δική της εθνικιστική αφήγηση σχετικά με την προέλευση του κορονοϊού;

Όσο για τη Ρωσία, οι πονηρές εκστρατείες της για τη διάδοση ψευδών πληροφοριών σχετικά με τον ιό και για το πώς οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις είναι τόσο άσχημα προετοιμασμένες για να αντιμετωπίσουν αυτόν είναι προσπάθειες να σπείρουν δυσπιστία και πανικό.

Όλα αυτά συμβαίνουν σε μια εποχή που οι άνθρωποι πεθαίνουν από τον COVID-19 ή υπόκεινται σε αυστηρούς περιορισμούς προκειμένου να περιοριστεί η εξάπλωσή του.

Οι επιθετικές προσπάθειες της Κίνας να γίνει αποδεκτή η αφήγησή της δεν έχουν αμφισβητηθεί σε αρκετές χώρες της ΕΕ.

Για παράδειγμα, η Σουηδία, η οποία έχει επικρίνει τον χειρισμό της πανδημίας από το Πεκίνο και την αποσιώπηση από επικριτές και ακτιβιστές των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, έχει υποστεί έντονο εκφοβισμό από τον Κινέζο πρέσβη στη Στοκχόλμη. Ωστόσο, άλλες χώρες, ιδίως η Ουγγαρία, δεν επικρίνουν ποτέ το Πεκίνο λόγω των εξαιρετικά στενών οικονομικών δεσμών.

Όσον αφορά την μάλλον δειλή κριτική της ΕΥΕΔ, εάν υπάρχει ένα δείγμα αυτο- λογοκρισίας στη έκθεσή της, τότε η ΕΕ παίζει το παιχνίδι της Κίνας. Με αυτόν τον τρόπο, υποβαθμίζει τις δικές της αρχές για διαφάνεια και ειλικρίνεια σε μια εποχή που η ανάγκη να κατανοήσουμε πώς εμφανίστηκε ο νέος ιός γίνεται όλο και πιο σημαντική μέρα με τη μέρα. Η συγκάλυψη και η αυτο-λογοκρισία δεν είναι πανάκεια.

Χωρίς αμφιβολία, ορισμένες χώρες της ΕΕ φοβούνται ότι η Κίνα θα αντιδράσει απειλώντας να απαγορεύσει ορισμένες εισαγωγές. Η ΕΕ και η Κίνα είναι ήδη δύο από τους μεγαλύτερους εμπορικούς παίκτες στον κόσμο. Η Κίνα είναι πλέον ο δεύτερος μεγαλύτερος εμπορικός εταίρος της ΕΕ και αυτή με τη σειρά της είναι ο μεγαλύτερος εμπορικός εταίρος της Κίνας.

Ωστόσο, δεδομένης της οικονομικής κατάστασης που επικρατεί σε Κίνα και Ευρώπη, το Πεκίνο θα χρειαστεί όλη την οικονομική υποστήριξη που μπορεί να συγκεντρώσει για να επαναφέρει τα υψηλά επίπεδα ανάπτυξης που απαιτούνται για τη σταθερότητα και την παγκόσμια επιρροή του.

Οι τακτικές εκφοβισμού και οι προσπάθειές της Κίνας να σιωπήσει τους κριτικούς θα μπορούσαν να πυροδοτήσουν την Ευρώπη και άλλες δημοκρατίες.

“Η Κίνα πυροβολεί τον εαυτό της στο πόδι”, δήλωσε ο Reinhard Bütikofer, κορυφαίο μέλος των γερμανικού κόμματος των Πρασίνων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. “Όλη η καλή θέληση που προσπάθησε να δημιουργήσει τα τελευταία τριάντα χρόνια από τα γεγονότα της πλατείας Τιενανμέν έχει καταρρεύσει τους τελευταίους τρεις μήνες”, δήλωσε ο ίδιος στο Carnegie Europe.

Η Huawei, ο κινεζικός κολοσσός ηλεκτρονικών ειδών, μπορεί να είναι το πρώτο θύμα.

Πριν ξεσπάσει η πανδημία, οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις ήταν διχασμένες για την ενσωμάτωση της Huawei στα δίκτυα 5G. Αυτό ενδέχεται να αλλάζει.

Ο Norbert Röttgen, πρόεδρος της επιτροπής εξωτερικών υποθέσεων του γερμανικού κοινοβουλίου προειδοποίησε να μην υπογραφεί μια τέτοια συμφωνία. “Ο κορονοϊός πρέπει να μας διδάξει ότι δεν πρέπει να εξαρτόμαστε από την Κίνα για κρίσιμες υποδομές – όχι για μάσκες και σίγουρα όχι για το δίκτυο 5G” σημείωσε ο ίδιος με ανάρτησή του στο Twitter. (Αποστολές μάσκας και εξοπλισμού εξετάσεων που στάλθηκαν από την Κίνα σε αρκετές χώρες της ΕΕ βρέθηκαν ελαττωματικές).

Πράγματι, εάν η Γερμανία επέλεγε ένα ευρωπαϊκό δίκτυο, θα αποτελούσε τεράστια οπισθοδρόμηση για την Huawei και σήμα για άλλες χώρες της ΕΕ να ακολουθήσουν το παράδειγμα του Βερολίνου.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αντιλαμβάνεται όλο και περισσότερο τις προσπάθειες της Κίνας να εγκαθιδρύσει μια ισχυρή παρουσία στις ευρωπαϊκές υποδομές. Η Margrethe Vestager, επίτροπος ανταγωνισμού της ΕΕ, πρότεινε στις ευρωπαϊκές χώρες να αγοράσουν μερίδια σε ορισμένες εταιρείες αντί να υποκύψουν στις κινεζικές εξαγορές.

“Είναι σαφές τι πρέπει να κάνει η Ευρώπη σε σχέση με την Κίνα”, δήλωσε ο Bütikofer. “Πρέπει να υπάρξει αντίδραση. Έχουμε τα εργαλεία να το πράξουμε, ειδικά με το έγγραφο στρατηγικής της Επιτροπής για την Κίνα”.

Αν ήταν μόνο ενωμένα τα κράτη της ΕΕ, ξεπερνώντας τις διαφορές τους. Το αν θα μπορούσε αυτό να συμβεί λόγω του κορονοϊού, είναι ένα μεγάλο ”αν”.

Μπορείτε να δείτε το κείμενο εδώ: https://carnegieeurope.eu/strategiceurope/81663

Πηγή: capital.gr

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube