Weather Icon

Το Ισραήλ, ο Μπίμπι, η Ελλάδα και οι ευκαιρίες που έρχονται

Το Ισραήλ, ο Μπίμπι, η Ελλάδα και οι ευκαιρίες που έρχονται

Μετά από περίπου 18 μήνες σχετικής ακυβερνησίας, ή θα λέγαμε μειωμένης κυβερνητικής δυνατότητας, λόγω των τριών συνεχών εκλογικών αναμετρήσεων, τελικά το Ισραήλ απέκτησε ισχυρή και λειτουργική κυβέρνηση.

Πρωθυπουργός, ποιος άλλος ο μακροβιότερος πρωθυπουργός στην ιστορία του Ισραήλ και αρχηγός του Λικούντ, ο  Μπέντζαμιν (Μπίμπι) Νετανιάχου, επί 18 μήνες με αναπληρωτή πρωθυπουργό και Υπουργό Άμυνας τον στρατηγό Μπένι Γκάντζ, αρχηγό του κόμματος  Γαλάζιου και Λευκού και μετά από 18 μήνες εναλλαγή των καθηκόντων.

Η δίκη Νετανιάχου

Και ενώ όλα αυτά φαίνονται ιδανικά, τελικά παρατηρείται  αυτό που ονομάζεται Ισραηλινό παράδοξο, όπου ο προσφάτως  ορκισθείς πρωθυπουργός υποχρεώθηκε να παραστεί στην πρώτη ημέρα της δίκης, όπου παραπέμπεται για δωροδοκία και διαφθορά. Έτσι την Κυριακή 24/5 και ώρα 15.00 ο πρωθυπουργός  του Ισραήλ  μπήκε στην Αίθουσα 317 του Επαρχιακού Δικαστηρίου της Ιερουσαλήμ για να γίνει ο πρώτος Ισραηλινός πρωθυπουργός που παραπέμπεται  ως κατηγορούμενος  και απάντησε «ναι» για να επιβεβαιώσει ότι είχε διαβάσει τις κατηγορίες στις τρεις υποθέσεις εναντίον του.

Έτσι την πρώτη μέρα της δίκης του, ο ευφυέστατος Μπίμπι Νετανιάχου  κέρδισε μια μικρή ανατροπή, που  καθιστά απίθανο να χρειαστεί να παρουσιαστεί ξανά στο δικαστήριο, πιθανώς  μέχρι τον επόμενο χρόνο. Μαζί του, κατηγορούμενοι και τρεις  σημαντικές προσωπικότητες του Ισραήλ, ο Arnon Mozes, εκδότης της μεγαλύτερης εφημερίδας του Ισραήλ της  Yedioth Ahronoth, ο Shaul Elovitch, μέτοχος ελέγχου της εταιρείας τηλεπικοινωνιών Bezeq  και η σύζυγος του Iris Elovich. Ο Νετανιάχου, αρνείται τις κατηγορίες που αντιμετωπίζει, δηλαδή της  απάτης, της παραβίασης  της εμπιστοσύνης ,  καθώς και της δωροδοκίας σε μία από αυτές και θεωρεί ότι πρόκειται περί «δικαστικού πραξικοπήματος». Το τι θα αποφανθεί τελικά το Δικαστήριο, εκτιμάται ότι θα το μάθουμε μετά από μεγάλο χρονικό διάστημα, προφανώς τον επόμενο χρόνο. Πάντως ο Νετανιάχου ήθελε να παραστεί στο Δικαστήριο, με την ιδιότητα του πρωθυπουργού της χώρας και όχι ως βουλευτής, κάτι που τελικά το πέτυχε, με ότι αυτό συνεπάγεται και να αναφέρουμε  ότι στο Ισραήλ δεν υπάρχει βουλευτική ασυλία και οι πάντες ακόμη και οι πρωθυπουργοί παραπέμπονται σε δίκη!!

Τα νέα δεδομένα

Σε ό,τι αφορά τις γεωπολιτικές εξελίξεις στην ευρύτερη περιοχή και τις υφιστάμενες  συνεργασίες και συμμαχίες (ενεργειακές, πολιτικές κλπ) και που μας αφορούν άμεσα, εκτιμώνται τα παρακάτω:

Η δημιουργία μιας μόνιμης και σταθερής κυβέρνησης στο Ισραήλ, σηματοδοτεί πλέον νέες γεωπολιτικές εξελίξεις, με ένα Ισραήλ πολύ πιο δυναμικό και παρεμβατικό σε πολλές εξελίξεις που θα δούμε άμεσα.

Η πολιτική εξέλιξη στην φιλική και σύμμαχο για την Ελλάδα χώρα το Ισραήλ,  είναι η καλύτερη δυνατή για την Ελλάδα, αφού οι διπλωματικές σχέσεις με την Τουρκία είναι ουσιαστικά κατεστραμμένες, οι  δε δύο ηγέτες, Ερντογάν και Νετανιάχου, στην ουσία  «απεχθάνονται» ο ένας τον άλλον  και να έχουν ανταλλάξει ασυγχώρητες κατηγορίες , που φαίνεται αδύνατον η γεφύρωση του χάσματος μεταξύ των. 

Παρά τις σχεδόν ανύπαρκτες διπλωματικές σχέσεις μεταξύ Ισραήλ και Τουρκίας, οι εμπορικές σχέσεις των δύο χωρών  όχι μόνο ευημερούν, αλλά θα λέγαμε ότι αυξάνονται, δημιουργώντας ένα ακόμη παράδοξο, γεγονός που μελλοντικά και μετά την Ερντογάν εποχή, είναι πιθανόν και μάλλον λογικό να επιστρέψουν σε καλύτερο επίπεδο. 

Για τη συνέχεια  Liberal

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube