Weather Icon
Ρωσία , Τσεχία 20 Μαΐου 2020

Το άγαλμα του σοβιετικού στρατάρχη και η πόλη της Πράγας

Το άγαλμα του σοβιετικού στρατάρχη και η πόλη της Πράγας

Της Adela Kleckova

Η απόφαση να αφαιρεθεί ένα παλιό άγαλμα του Σοβιετικού στρατάρχη Κόνιεφ από μια πλατεία της Πράγας οδήγησε σε μια αλυσίδα πολύ περίεργων διεθνών συμβάντων που κορυφώθηκαν με έναν άμεσο εκφοβισμό πολιτικών εκπροσώπων μιας χώρας-μέλους τόσο της ΕΕ, όσο και του ΝΑΤΟ.

Τι αποκαλύπτει αυτό το πρόσφατο επεισόδιο για τις σχέσεις της Ρωσίας με τις άλλοτε χώρες-δορυφόρους της, και σήμερα κυρίαρχες χώρες. Και πώς αυτή η ακήρυκτη σύγκρουση ανάμεσα στο Κρεμλίνο και την Πράγα απειλεί τις ελευθερίες όλων μας;

Το άγαλμα του Σοβιετικού στρατάρχη Κόνιεφ στην Πράγα είναι αντικείμενο μιας πολιτικής διαμάχης και πράξεων βανδαλισμού εδώ και δεκαετίες. Ο στρατάρχης έπαιξε σημαντικό ρόλο το 1945, όταν η Πράγα απελευθερώθηκε από τη ναζιστική Γερμανία, καθώς και το 1968, όταν η Πράγα σκλαβώθηκε ξανά από τη Σοβιετική Ένωση.

Το να έχει η Πράγα ένα τέτοιο δημόσιο άγαλμα ενός στρατιωτικού διοικητή που έπαιξε κομβικό ρόλο σε μια από τις πιο δυσάρεστες εποχές της τσεχικής ιστορίας ήταν πολύ ατυχές τόσο για την πόλη, όσο και για τους κατοίκους της.

Όταν λοιπόν η τοπική αυτοδιοίκηση της Πράγας 6 αποφάσισε το προηγούμενο καλοκαίρι να αφαιρέσει μονίμως το άγαλμα από τον περίβλεπτο δημόσιο χώρο του, οι περισσότεροι κάτοικοι της πόλης αισθάνθηκαν ανακούφιση.

Λίγο όμως πριν την απομάκρυνση του αγάλματος τον Μάρτιο, μια απλή πράξη ενός φορέα τοπικής αυτοδιοίκησης να αποφασίσει για τον δημόσιο διάκοσμο της περιοχής αρμοδιότητάς του προκάλεσε μια ασύμμετρη γεωπολιτική αντίδραση.

Σε γρήγορη διαδοχή, η πρεσβεία της Τσεχίας στη Μόσχα και το προξενείο της χώρας στην Αγία Πετρόπουλη δέχθηκαν επιθέσεις από Ρώσους εξτρεμιστές, που αποκάλεσαν τους Τσέχους “πόρνες” και απείλησαν την Πράγα με επιστροφή των ρωσικών τανκ. Το Κρεμλίνο όχι μόνο δεν αποκήρυξε αυτές τις πράξεις, αλλά αμέσως ψήφισε έναν νόμο που τιμωρεί τον οποιονδήποτε ανά τον κόσμο πειράζει ρωσικού περιεχομένου μνημεία.

Στην πιο πρόσφατη πράξη κλιμάκωσης, ένας πράκτορας της ρωσικής αντικατασκοπίας FSB ταξίδεψε στην Πράγα με διπλωματικό διαβατήριο μεταφέροντας τη δηλητηριώδη ουσία ρικίνη. Η FSB συνδέεται με δολοφονίες αντιπροσώπων χωρών σε ολόκληρη την Ευρώπη.

Στο πλαίσιο προληπτικών μέτρων, τρεις πολιτικοί της αυτοδιοίκησης που σχετίζονται με πράξεις που υποτίθενται αντικρούουν στα ρωσικά συμφέροντα, ο Δήμαρχος της Πράγας 6 Ondřej Kolář, ο Δήμαρχος του Řeporyje, Pavel Novotný, και ο Δήμαρχος της ευρύτερης Πράγας Zděněk Hřib βρέθηκαν άμεσα υπό αστυνομική προστασία.

Ο νέος νόμος της Ρωσίας και οι πιθανές συνέπειές του στην Ευρώπη

Ο νέος ρωσικός νόμος τιμωρεί την καταστροφή ή την πρόκληση βλάβης σε στρατιωτικούς τάφους και άλλα μνημεία πολέμου που βρίσκονται στην επικράτεια της Ρωσικής Ομοσπονδίας ή έξω από αυτήν. Αυτό σημαίνει ότι κάθε πολίτης από κάθε κράτος σε ολόκληρο τον κόσμο εμπίπτει σ’ αυτή τη χωρίς προηγούμενο εξωχώρια δικαιοδοσία αυτού του νόμου.

Αμέσως μάλιστα μετά την ψήφιση του νόμου, ο Ρώσος Υπουργός Άμυνας, Σεργκέι Σόιγκου, ζήτησε την ποινική δίωξη του Δημάρχου της Πράγας Κόλαρ.

Έτσι, άνθρωποι που δρουν με καλή πίστη σύμφωνα με τη δικαιοδοσία της χώρας τους μπορούν να τιμωρηθούν βάσει αυτού του νόμου στην επικράτεια της Ρωσικής Ομοσπονδίας (ή σε κάποια φιλική προς τη Ρωσία χώρα). Και η πιθανή τιμωρία δεν είναι αμελητέα – αφορά είτε ένα σημαντικό πρόστιμο ή 3 χρόνια καταναγκαστικών έργων στη Ρωσία.

Δεδομένου του ότι ρωσικά μνημεία μπορούν να βρεθούν σε ολόκληρη την Ευρώπη και ιδίως στις χώρες του πρώην σοβιετικού μπλοκ, αυτή η νομοθεσία μπορεί να αφορά τη διεθνή κοινότητα καθώς το ταξίδι στη Ρωσία μπορεί να γίνει επικίνδυνο για κάθε πρόσωπο που συνδέεται με πράξεις που αφορούν αυτά τα αγάλματα.

για τη συνέχεια Liberal

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube