Weather Icon

Tην κρίση θα ξαναπληρώσει ο ιδιωτικός τομέας;

Tην κρίση θα ξαναπληρώσει ο ιδιωτικός τομέας;

Μέχρι στιγμής την οικονομική κρίση, λόγω κορονοϊού, την πληρώνουν οι επιχειρήσεις, οι εργαζόμενοι σε αυτές, οι ελεύθεροι επαγγελματίες και οι ιδιοκτήτες ακινήτων. Όλοι αυτοί είδαν τα εισοδήματα τους να μειώνονται δραματικά, με μικρές ενέσεις ανακούφισης. Για τους επιχειρηματίες, μάλιστα, το μέλλον τους είναι άδηλο. Οι δε ελεύθεροι επαγγελματίες και οι ιδιοκτήτες ακινήτων είχαν δυσαναπλήρωτη, έστω κατ΄ελάχιστον, απώλεια εισοδήματος.

Από τους επιχειρηματίες, όσοι είναι ιδιοκτήτες μεγάλων –για τα ελληνικά δεδομένα—επιχειρήσεων, πιθανόν και υπό προϋποθέσεις να καταστεί εφικτός ο τραπεζικός δανεισμός. Βέβαια, το γεγονός πως η Ελλάδα μόλις εξερχόταν από μια δεκαετή οικονομική κρίση, στενεύει πολύ τον αριθμό των επιχειρήσεων που μπορεί—με τραπεζικά κριτήρια—να δανειοδοτηθούν. Οι περισσότερες είναι ήδη είτε υπερδανεισμένες είτε έχουν περάσει στο «κόκκινο».

Οι τραπεζίτες—και όχι μόνον– φοβούνται την δημιουργία μιας νέας γενιάς κόκκινων δανείων. Αυτό φαίνεται αναπόφευκτο σε μια οικονομία που βρισκόταν σε φάση ανάρρωσης.

Για τις μικρές επιχειρήσεις που είναι εκατοντάδες χιλιάδες, το πρόβλημα είναι οξύ όχι τόσο λόγω του υπερδανεισμού τους, αλλά κυρίως λόγω του όγκου τους και των διατυπώσεων που θα πρέπει να διεκπεραιωθούν.

Μιλούμε για επιχειρήσεις που ψάχνουν για μια δανειοδότηση 15-20.000 ευρώ για να επιβιώσουν. Μικρό το ποσό, τεράστιος ο όγκος των επιχειρήσεων που το αναζητούν.

Και ο δημόσιος τομέας;

Μέχρι στιγμής ο δημόσιος τομέας περνά αλώβητος την κρίση. Ούτε μείωση μισθού ούτε το φάσμα της ανεργίας. Το έργο του πρώτου μνημονίου επαναπροβάλλεται. Τότε, στα τέλη του 2009 και στις αρχές του 2010, η τότε κυβέρνηση, με ισχυρή κοινοβουλευτική πλειοψηφία, έπρεπε να απαντήσει στο δίλημμα : ή θα έβαζε λουκέτο σε κάποιους κρατικούς οργανισμούς, στέλνοντας καθησυχαστικό μήνυμα στις αγορές ή θα θυσίαζε τον ιδιωτικό τομέα.

Για τη συνέχεια Liberal

 

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube