REAL TIME |

Weather Icon
Λιβύη , Συρία , Τουρκία 2 Μαΐου 2020

Τι θα σημάνει για την Τουρκία η συνεργασία μεταξύ Assad και Haftar

Τι θα σημάνει για την Τουρκία η συνεργασία μεταξύ Assad και Haftar

Toυ Paul Iddon

Η Τουρκία ενδέχεται να αντιμετωπίσει ορισμένες προκλήσεις στην Συρία και την Λιβύη, ως αποτέλεσμα της συνεργασίας αυτών των δύο χωρών στα εμπόλεμα τουρκικά μέτωπα.

Ενώ η Τουρκία βομβάρδιζε τα συριακά στρατεύματα στο Ιντλίμπ νωρίτερα αυτόν τον μήνα, μία αντιπροσωπεία του Στρατάρχη Khalifa Haftar εκπροσωπώντας τον Λιβυκό Εθνικό Στρατό LNA, που εδράζει στην Τρίπολη, επισκέφθηκε την Δαμασκό. Η αντιπροσωπεία του LNA ανακοίνωσε τα εγκαίνια Λιβυκής πρεσβείας στην Συρία, σε μία προσπάθεια αντιμετώπισης της τουρκικής προκλητικότητας. 

Αυτό ήταν το τελευταίο χρονικά σημάδι το οποίο μας τα συμφέροντα μεταξύ Συρίας και Λιβύης είναι συνυφασμένα.

Τον Ιανουάριο, η Τουρκία ξεκίνησε να αναπτύσσει συριακές παραστρατιωτικές δυνάμεις στην Λιβύη (οι οποίες προηγουμένως είχαν λειτουργήσει ως δυνάμεις μισθοφόρων του Τουρκικού Κράτους) με σκοπό να πολεμήσουν στο πλευρό της Λιβυκής Κυβέρνησης Εθνικής Συμφωνίας GNA. Μερικές εκατοντάδες Σύρων μαχητών έχουν προσληφθεί από τον Συριακό Στρατό με σκοπό να σταλούν στην Λιβύη και να πολεμήσουν στο πλευρό του LNA. Τα στρατεύματα αυτά αποτελούνται από μαχητές πιστούς στον Bashar al-Assad.

Σε αντίθεση με την Συρία, στο πεδίο μαχών της Λιβύης, ο κορωνοϊός δεν έχει επηρεάσει το τουρκικό στράτευμα, το οποίο ανέφερε το πρώτο επιβεβαιωμένο κρούσμα στις 24 Μαρτίου. Παράλληλα ο GNA εξαπέλυσε πρόσφατα αντεπίθεση έναντι του LNA, την οποία ονόμασε ”Επιχείρηση Καταιγίδα Ειρήνης”.

Μαχητές και των δύο στρατοπέδων μάχονται με χρήση γαντιών και μασκών με σκοπό να μην προσληφθούν από την πανδημία.

Οι στενές σχέσεις μεταξύ Δαμασκού και του LNA, ο οποίος εδράζει επίσημα στην Βεγγάζη, δεν έχουν πάρει ακόμα κάποια στρατιωτικής μορφής συνεργασία έναντι της Τουρκίας. Μπορούν παρ’αυτά να γίνουν ένα σημαντικό εμπόδιο στα σχέδια της Άγκυρας τόσο στην Λιβύη όσο και στην Συρία.

”Με τις συμβουλές και την βοήθεια της Μόσχας, του Άμπου Ντάμπι και της Αιγύπτου, είναι πολύ πιθανό η Βεγγάζη και η Δαμασκός να ενισχύσουν την συνεργασία τους ενάντια στην Τουρκία”, ανέφερε ο Mohamed Eljarh στο Libya Outlook ένα ερευνητικό κέντρο που εδράζει στην ανατολική Λιβύη.

”Αυτή η συνεργασία μπορεί να είναι η αρχή κοινών διπλωματικών προσπαθειών , αλλά και μία προσπάθεια ανταλλαγής πληροφοριών και γνώσης”.

Η Βεγγάζη και η Δαμασκός μπορούν να συντονίσουν ταυτόχρονες επιθέσεις έναντι των μισθοφόρων της Τουρκίας, ταυτόχρονα και στις δύο χώρες, με σκοπό να τονώσουν την προσοχή της Τουρκίας.

”Επιπρόσθετα μπορούν οι δύο χώρες να συνεργαστούν αποστέλλοντας τα στρατεύματά τους η μία στην άλλη, δεδομένου ότι θεωρούν τον αγώνα τους ενάντια στους Τούρκους ως ένα ενιαίο μέτωπο”, ανέφερε ο Eljarh. 

Ο Joshua Landis ειδικός σε θέματα της Συρίας στο Πανεπιστήμιο της Οκλαχόμα, δήλωσε πως ο Haftar και ο Bashar al-Asssad παρουσιάζονται ως σημαντική-κοσμική επιλογή για τις χώρες τους, απεικονίζοντας πάντα τους αντιπάλους τους  ως φανατικούς ισλαμιστές.

Οι δύο ηγέτες παραμένουν σύμμαχοι της Ρωσίας και ”ελπίζουν να βρουν έναν καλύτερο τρόπο συνεργασίας στις σχέσεις τους με την Τουρκία”.

Μέχρι στιγμής προσπαθεί να χτιστεί ένα πρόπλασμα επίσημης εκπροσώπησης μεταξύ της Δαμασκού και του LNA, καθώς αυξάνονται οι δυνατότητες διπλωματικής, οικονομικής και στρατιωτικής συνεργασίας.

Ο LNA μπορεί να βοηθήσει οικονομικά την Δαμασκό, καθώς κατέχει το μεγαλύτερο μέρος πετρελαϊκών εγκαταστάσεων. Μπορεί επίσης να προσφέρει διεθνή υποστήριξη καθώς διατηρεί στενές σχέσεις με τις χώρες του Κόλπου οι οποίες έχουν συμφέροντα αντίθετα με της Τουρκίας.

Η οικονομικής συνεργασία μεταξύ των δύο έχει ήδη ξεκινήσει καθώς η εταιρεία Syrian Cham Wings Airlines ανέλαβε απευθείας δρομολόγια μεταξύ της Συριακής πρωτεύουσας και των περιοχών που έχει ισχυρή παρουσία ο LNA.

Ο Jalel Harchaoui, ειδικός σε θέματα της Λιβύης και ερευνητής σε θέματα Διεθνών Κρίσεων στο Ινστιτούτο Clingendael, πιστεύει πως η αντιπροσωπεία του LNA επισκέφθηκε την Δαμασκό στις 3 Μαρτίου, δημιουργώντας στενούς δεσμούς μεταξύ μεταξύ των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων και της Συρίας.

”Αυτή η δυναμική που δημιουργείται έχει τόσο διπλωματική όσο και οικονομικής ισχύ. Δεν εξαιρούμε το ενδεχόμενο να υπάρξει και στρατιωτική συνεργασία”.

Το Άμπου Ντάμπι επίσης συμμετέχει ενεργά στον πόλεμο της Λιβύης καθώς εξοπλίζει με τα κινεζικά drone Wing Loong II των LNA, μέσω των οποίων γίνονται συνεχόμενοι βομβαρδισμοί στην Τρίπολη.

Η Άγκυρα επίσης στέλνει στρατιωτικούς συμβούλους στον στρατό του GNA στην Τρίπολη. Παρέχει στις πολιτοφυλακές τεθωρακισμένα οχήματα, ένοπλα Bayraktar TB2 drones, με σκοπό να αντισταθμιστεί η εξοπλιστική διαφορά με την κυβέρνηση του LNA στην Βεγγάζη.

Ο Harchaoui πιστεύει πως η νέα συμφωνία του Μαρτίου, σήμανε μία ευχαριστήρια χειρονομία από μέρους του Abu Dhabi προς την Δαμασκό και τον Haftar για την επιτυχή συνεργασία τους έναντι της Τουρκίας.

Ωστόσο το συγκεκριμένο χρονικό διάστημα οι σχέσεις μεταξύ Βεγγάζης και Δαμασκού δεν είναι τόσο ενισχυμένες καθώς ο Assad ανησυχεί για τα προβλήματα που παρουσιάζονται μετά την πρόσφατη ένοπλη ανάφλεξη στο πεδίο της Ιντλίμπ. Παρ’όλα αυτά ο Σύρος ηγέτης συμφώνησε να παρέχει τεχνικές συμβουλές στον LNA με σκοπό να καταπολεμήσει τα φιλοτουρκικά στρατεύματα.

”Καθώς ο Assad συνεχίζει περισσότερο τα οικονομικά ανοίγματα του Abu Dhabi, αναμφίβολα θα ξεκινήσει να γίνεται πιο άνετος σε μία περιφερειακή τάξη όπου τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα είναι απολύτως αποφασισμένα να διαδραματίσουν μεγαλύτερο και ισχυρότερο πολιτικό ρόλο και να μετουσιωθούν σε ηγέτες του Αραβικού Κόσμου”, ανέφερε ο Harchaoui.

Μετάφραση Χωριανόπουλος Άγγελος

πηγή: www.ahvalnews.gr

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube