Weather Icon

Τι συμβαίνει στην Τουρκία: Στο ναδίρ η λίρα – «Βουτιά» 19 δισ. στα αποθέματα της κεντρικής τράπεζας

Τι συμβαίνει στην Τουρκία: Στο ναδίρ η λίρα – «Βουτιά» 19 δισ. στα αποθέματα της κεντρικής τράπεζας

Η τουρκική οικονομία βρίσκεται σε περιδίνηση και ο υπουργός Οικονομικών ψάχνει τρόπους να κρατήσει τους επενδυτές στη χώρα. Παρ’ όλα αυτά, η Άγκυρα ξορκίζει τα σενάρια προσφυγής στο ΔΝΤ.

Σε ιστορικό χαμηλό έναντι του δολαρίου έχει βυθιστεί τις τελευταίες ημέρες η τουρκική λίρα, η οποία τελεί υπό συνεχή πίεση, καθώς οι επενδυτές εγκαταλείπουν τη γειτονική χώρα.

Την Τετάρτη, το τουρκικό νόμισμα απώλεσε το 1,6% της αξίας του και υποχώρησε στις 7,19 λίρες ανά δολάριο, το χαμηλότερο επίπεδο όλων των εποχών.

Κι αυτό, παρά την έκκληση του υπουργού Οικονομικών προς τους διεθνείς επενδυτές, προκειμένου να παραμείνουν στη χώρα και να «ποντάρουν» στην άμεση ανάκαμψη της τουρκικής οικονομίας, η οποία έχει πληγεί από την πανδημία του κορονοϊού.

Μέτρα στήριξης της λίρας

Την ίδια ώρα, σύμφωνα με πληροφορίες της εφημερίδας «Financial Times», οι κρατικές τράπεζες έχουν προβεί στην πώληση περιουσιακών στοιχείων, ύψους αρκετών δισεκατομμυρίων δολαρίων, με στόχο τη στήριξη του τουρκικού νομίσματος.

Ωστόσο, οι πιέσεις επιμένουν, κάτι το οποίο εντείνεται και από την ευρύτερη αναταραχή στην αγορά των νομισμάτων των αναπτυσσόμενων και αναδυόμενων οικονομιών.

Στο πλαίσιο αυτό, οι τουρκικές αρχές έχουν επιβάλει μια σειρά νομισματικών μέτρων, προκειμένου να αποθαρρύνουν τους επενδυτές να «ποντάρουν» στην περαιτέρω υποχώρηση του τουρκικού νομίσματος.

Μειώνονται τα αποθέματα της κεντρικής τράπεζας

Όλα αυτά τα μέτρα βέβαια, στερούν πολύτιμους πόρους από τα αποθέματα της κεντρικής τράπεζας, τα οποία από την αρχή του έτους έχουν μειωθεί κατά 19 δισ. δολάρια στα 86 δισ. δολάρια.

Από την πλευρά τους, οι επενδυτές εμφανίζονται δύσπιστοι απέναντι στην τουρκική κυβέρνηση, ενώ θέτουν εν αμφιβόλω τα μέτρα που υιοθετούνται.

«Κάθε αδύναμο, ανεπαρκές και ακατάλληλο μέτρο τροφοδοτεί τον πανικό» σχολιάζει χαρακτηριστικά, αναλυτής της «East Capital» – hedge fund του Ντουμπάι – μιλώντας στους «FT».

Αξίζει να σημειωθεί ότι τον προηγούμενο μήνα, ο εκπρόσωπος της τουρκικής κυβέρνησης απέρριψε τα σενάρια προσφυγής στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, ξεκαθαρίζοντας ότι η Άγκυρα δεν χρήζει διεθνούς στήριξης.

«Η Τουρκία έχει κλείσει το κεφάλαιο ΔΝΤ. Δεν πρόκειται να το ανοίξει ξανά» δήλωσε χαρακτηριστικά, παραπέμποντας στις αρχές της δεκαετίας του ’00, όταν και η Άγκυρα είχε προσφύγει στο Ταμείο.

Πηγή: Σπούτνικ

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube