Weather Icon

Τη μάχη τη δίνει όλη η κοινωνία όχι, μόνο, ο στρατός

Τη μάχη τη δίνει όλη η κοινωνία όχι, μόνο, ο στρατός

του Παντελή Σαββίδη

Χθές, στην εκπομπή “Anixnefseis web tv” για τον Έβρο ο Επίτιμος Διοικητής Στρατιάς και τέως Αρχηγός της Εθνικής Φρουράς, Ηλίας Λεοντάρης, είπε κάτι που με προβλημάτισε.

“Αυτούς που χθες χειροκροτούσαμε για την αποτελεσματικότητά τους στον Έβρο, σήμερα τους κατηγορούμε”.

Και ο υφυπουργός Εθνικής Άμυνας Αλκιβιάδης Στεφανής είπε κάτι που πέρασε απαρατήρητο: ο τρόπος που αντιδρούμε ρίχνει το ηθικό των Ενόπλων Δυνάμεων.
Κατόπιν αυτών έχω να σημειώσω τα εξής:

1.-Οι ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις δεν είναι μισθοφορικές. Έχουν ένα επίπεδο υψηλού επαγγελματισμού σε ό,τι αφορά την εκπαίδευσή τους αλλά στις επιχειρησιακές τους ενέργειες επηρεάζονται από τον αντίκτυπο στην ελληνική κοινωνία. Κακώς, αλλά είναι κάτι αξεπέραστο. Συνεπώς, πρέπει να το λάβουμε υπόψη.

2.-Όχι, μόνο, σε έναν πόλεμο αλλά και σε καθημερινές επιχειρήσεις το αποτέλεσμα δεν είναι προδικασμένο. Διαμορφώνονται οι προϋποθέσεις για τη νίκη. Και οι προϋποθέσεις διαμορφώνονται από την πολιτεία στο σύνολο της κοινωνίας. Όχι, μόνο, στο στρατό. Ο στρατός θα διεξαγάγει τις στρατιωτικές επιχειρήσεις. Μια αντιπαράθεση γίνεται σε όλα τα μέτωπα.

3.-Με τα σημερινά στοιχεία ανάλυσης, η σύγκρουση με την Τουρκία (η μορφή και ο βαθμός είναι άγνωστα)είναι αναπόφευκτη αν δεν θέλουμε να παραδώσουμε κυριαρχία ή κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας και αν δεν θέλουμε να δορυφοροποιηθούμε ως κοινωνία.

4.-Την όποια κρίση δεν θα την διεξάγει μόνο ο στρατός και η λοιπή κοινωνία θα απολαμβάνει το καπουτσίνο της κάνοντας κριτική σαν να παρακολουθεί ποδοσφαιρικό αγώνα.

5.-Με την Τουρκία, ήδη, βρισκόμαστε σε κάποια μορφή αντιπαράθεσης.

6.-Την αντιπαράθεση αυτή την δίνουμε όλοι μαζί. Ο στρατός τη δίνει στην πιο σκληρή μορφή της.

7.-Άλλοτε θα κερδίζουμε, άλλοτε θα χάνουμε. Να προετοιμαστούμε καλά για να αυξήσουμε τις πιθανότητες νίκης.

8.-Στον Έβρο εκτυλίσσεται μια μορφή της συνολικής αντιπαράθεσης στην οποία συμμετέχουμε όλοι. Δεν είναι κάποιοι που χάνουν ή κερδίζουν.

9.-Εν τέλει, πρέπει να αλλάξει η καθημερινή μας συμπεριφορά. Είμαστε μια κοινωνία που στο σύνολό της πρέπει να τελεί εν εγρηγόρση.

10.-Προσοχή, λοιπόν. Μπορεί με την στάση μας να χειροτερέψουμε τα πράγματα. Για εμάς, όχι για κανέναν άλλο. Ακόμη και αν τακτικά χάνουμε πρέπει να αντιμετωπίζουμε τα πράγματα με περίσκεψη. Δεν βρισκόμαστε στις καλές περιόδους του φραπέ.

11.-Όπως είπε χθες στην εκπομπή “Anixnefseis web tv” ο καθηγητής Μάνος Καραγιάννης, η Τουρκία θεωρεί ως κέντρο βάρους των ενεργειών της κατά της Ελλάδας τον επηρεασμό της ελληνικής κοινωνίας. Δυστυχώς, φαίνεται να αποδίδει.

12.-Και η κυβέρνηση πρέπει να αποκτήσει περισσότερους βαθμούς ευελιξίας. Θα μπορούσε να χρησιμοποιήσει τη δυσφορία και την εκδήλωση αποφασιστικότητας απο την ελληνική κοινωνία στις διπλωματικές της διαπραγματεύσεις. Γι αυτό έγραψα χθες.

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube