Weather Icon
Κύπρος , Ρωσία 1 Μαΐου 2020

Τα ρωσικά παράπονα προς την Κύπρο

Τα ρωσικά παράπονα προς την Κύπρο
  Δήμητρα Λάντου   
Δεν υπάρχουν οποιοιδήποτε πολιτικοί λόγοι σε ό,τι αφορά το αίτημα της Ρωσίας για τροποποίηση της συμφωνίας αποφυγής διπλής φορολογίας με την Κυπριακή Δημοκρατία, διαμηνύει η ρωσική πρεσβεία στη Λευκωσία.  
Σύμφωνα με πληροφορίες του «Φ», υπήρξε ανταλλαγή επιστολών μεταξύ του προέδρου του Κυπρορωσικού Συνδέσμου Ευγένιου Ευγενίου με τον Ρώσο πρέσβη στην Κύπρο Στανισλάβ Οσάτσι, σχετικά με το αίτημα της Ρωσίας για επαναδιαπραγμάτευση της συμφωνίας. 
Ένεκα του γεγονότος ότι η Κύπρος ήταν η πρώτη χώρα στην οποία απεστάλη τέτοια επιστολή, υπήρξε ανησυχία και μούδιασμα για τις ζημιές που θα υφίστατο ο κλάδος των υπηρεσιών. Έτσι έγιναν γρήγορα διαβήματα από πλευράς των αρμόδιων κρατικών υπηρεσιών, ενώ και ο Κυπρορωσικός Επιχειρηματικός Σύνδεσμος ανέλαβε πρωτοβουλίες. Βέβαια, ήταν εξ αρχής ξεκάθαρο πως η απόφαση δύσκολα θα άλλαζε. 
Πάντως, η ρωσική πρεσβεία στην απάντησή της τονίζει ότι το 34% των ξένων επενδύσεων στη ρωσική οικονομία προέρχονται από την Κύπρο, γι’ αυτό και επελέγη ως πρώτη χώρα η Κύπρος, ξεκαθαρίζοντας ότι δεν υπάρχουν πολιτικές σκοπιμότητες.  Παρόμοιες προτάσεις, όπως αναφέρεται στην απάντηση του Ρώσου πρέσβη, έγιναν και για το Λουξεμβούργο και τη Μάλτα στις 13 Απριλίου, ενώ η Ρωσία προτίθεται μέχρι το τέλος του χρόνου να στείλει επιστολή για αναθεώρηση σε όλες τις ευρωπαϊκές χώρες με τις οποίες έχει συμφωνία αποφυγής διπλής φορολογίας μέσω των οποίων διακινούνται μεγάλα ποσά ρωσικού χρήματος.
Πάντως, η ρωσική Πρεσβεία αναφέρει ότι η χώρα παραμένει ένας στενός συνεργάτης της Ρωσίας προσελκύοντας ένα μεγάλο αριθμό ξένων επενδύσεων από τη ρωσική οικονομία λόγω του νομικού και φορολογικού συστήματος της Κύπρου, αλλά και του γεγονότος ότι είναι εύκολο να ιδρύσεις μια εταιρεία.
 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΟΛΟΚΛΗΡΟ ΤΟ ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΣΤΟΝ ΕΝΤΥΠΟ ΦΙΛΕΛΕΥΘΕΡΟ

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube