Weather Icon

Τα ισραηλινά Tavor 7 και Χ95 υποψήφια για τον Ελληνικό Στρατό, θα είναι το “Εθνικό Τυφέκιο” Designed in Israel;

Τα ισραηλινά Tavor 7 και Χ95 υποψήφια για τον Ελληνικό Στρατό, θα είναι το “Εθνικό Τυφέκιο” Designed in Israel;

Όπως έχουμε ήδη γράψει, ο Ελληνικός Στρατός συντονίζει μια εθνική προσπάθεια για την αντικατάσταση του παλαίμαχου τυφεκίου των 7,62 mm, G3A3/A4. Το G3 είναι το τυφέκιο των ΕΔ αλλά και των Σωμάτων Ασφαλείας, αν και ομολογουμένως δεν κάνει τόσο για τις αποστολές της ΕΛΑΣ και του ΛΣ/ΕΛΑΚΤ.

Είναι ένα τυφέκιο ισχυρό, αξιόπιστο, αλλά πλέον χρειάζεται αντικατάσταση, καθώς οι εξελίξεις στο πεδίο της μάχης έχουν κάνει δύσκολη την αποστολή του Οπλίτη.

Ανάμεσα στα υποψήφια όπλα βρίσκονται και τα ισραηλινά Tavor 7, αλλά και το Tavor X95. Τα δυο όπλα δεν διαφέρουν ουσιαστικά μεταξύ τους, καθώς το πρώτο έχει διαμέτρημα 7,62X52, ενώ το δέυτερο το 5,56X45. Βέβαια, η αγορά του πρώτου θα σημαίνει πως ο ΕΣ δεν μπορεί να “ξεφύγει” από το σύνδρομο του 7,62, αλλά προφανώς κάτι περισσότερο θα γνωρίζουν οι επιτελείς από εμάς.

Αντίτυπα των δυο όπλων βρίσκονται στην Ελλάδα και δοκιμάζονται σκληρά, προκειμένου να βαθμολογηθούν για το πρόγραμμα του Εθνικού Τυφεκίου. Το Χ95 είναι ήδη κάπως γνωστό στις Ελληνικές ΕΔ, καθώς υπάρχουν ήδη μικρές ποσότητες σε υπηρεσία σε Ελλάδα και Κύπρο.

Δεν θα αναφερθούμε περισσότερο στα τεχνικά χαρακτηριστικά του όπλου, παρά μόνο στο γεγονός ότι πρόκειται για ένα υπερσύγχρονο όπλο, που με τα μέχρι στιγμής επιχειρησιακά δεδομένα δείχνει να είναι εξαιρετικά αξιόπιστο και με απροβλημάτιστη λειτουργία. Το δε Χ95 μπορεί να μετατραπεί πολύ εύκολα για χρήση πυρομαχικών 9Χ19, κάνοντάς το ιδανικό υποπολυβόλο. Βέβαια, αν κάποιος χρησιμοποιεί το 5,56Χ45, δεν έχει λόγους να πάει στο 9Χ19 εκτός κι αν επιθυμεί να κάνει χρήση του αποθέματος πυρομαχικών του.

Τυχόν επιλογή του από  τον ΕΣ σημαίνει πως όλες οι ελληνικές ΕΔ θα φέρουν ισραηλινό κύριο οπλισμό, αν και φυσικά στο ενδιάμεσο θα πρέπει να δούμε και τι θα αποφασίσει ο ΕΣ σε ότι έχει να κάνει με το κύριο διαμέτρημα. Αν είναι να γίνει το επόμενο «G3» θα είναι σίγουρα ενδιαφέρον. Και  οι τυχόν επανεκπαιδεύσεις εφέδρων θα γίνουν αρκετά δημοφιλείς καθώς  πολλοί θα θέλουν να εκπαιδευτούν σε ένα τόσο εντυπωσιακό όπλο.

Δεν σας κρύβουμε όμως την κρυφή μας επιθυμία κάποια στιγμή να πιάσουμε στα χέρια μας ένα  πραγματικά ελληνικό τυφέκιο, μια αμιγώς ελληνική σχεδίαση. Ίσως στο μέλλον να αποκτήσουμε ένα πραγματικά Εθνικό Τυφέκιο…

www.ptisidiastima.gr

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube