Weather Icon
Λιβύη , Τουρκία 27 Μαΐου 2020

Σύριος μισθοφόρος: «Η Τουρκία μας έφερε στη Λιβύη για να πολεμήσουμε»

Σύριος μισθοφόρος: «Η Τουρκία μας έφερε στη Λιβύη για να πολεμήσουμε»

Ο Γουαέλ Αμρ είναι μόλις 22 ετών. Ζούσε στην Ιλμπίμπ, συριακή πόλη που μετά την τουρκική επέμβαση ελέγχει η αντιπολίτευση. Στις αρχές Μαρτίου οι Τούρκοι στρατιωτικοί που βρίσκονται στην πόλη τον στρατολόγησαν μαζί με εκατοντάδες ακόμα νέους. Τους είπαν ότι θα έχουν την ευκαιρία να ταξιδέψουν μακριά από τη Συρία και παρουσίασαν την κατάσταση στη Λιβύη σαν διακοπές. Ο Γουαέλ μπήκε λοιπόν στο αεροπλάνο και μέσα σε λίγες ώρες βρισκόταν στην Τρίπολη.

“Μου είπαν ότι θα βρίσκομαι στη γραμμή υποστήριξης ή στις ιατρικές μονάδες και μου προσέφεραν καλά λεφτά. Τελικά όμως εδώ οι μάχες είναι πολύ χειρότερες από αυτές που έζησα στη Συρία. Γίνονται συνέχεια κοντινές συγκρούσεις σε στενούς δρόμους” αποκαλύπτει στην εφημερίδα Guardian. Ο 22χρονος είναι ένας από τους χιλιάδες μισθοφόρους που μετέφερε το καθεστώς Ερντογάν στη Λιβύη για να αλλάξει τα δεδομένα στη μάχη της κυβέρνησης με τις δυνάμεις του στρατηγού Χαφτάρ.

“Κάποιοι Σύριοι είναι εδώ μόνο για τα λεφτά, κάποιοι λένε ότι υποστηρίζουν τους Λίβυους απέναντι στην τυραννία. Προσωπικά δεν ξέρω γιατί οι Τούρκοι ζητούν από τη συριακή αντιπολίτευση να πολεμήσει στη Λιβύη. Δεν ήξερα τίποτα για αυτή τη χώρα εκτός από την επανάσταση κατά του Καντάφι” λέει.

Ο Γουαέλ υπολογίζει ότι αυτή τη στιγμή στη Λιβύη βρίσκονται περίπου 10.000 συμπατριώτες που στρατολογήθηκαν, μεταφέρθηκαν και πολεμούν υπό τις εντολές των Τούρκων. Είναι ένα ακόμα πιόνι στο σχέδιο “Maci Vatan” (Γαλάζια Πατρίδα) που υλοποιεί βήμα βήμα το καθεστώς Ερντογάν με στόχο τη γεωπολιτική κυριαρχία στην ανατολική Μεσόγειο.

Διαβάστε τη συνέχεια στο janus.gr

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube