Weather Icon

Stratfor : Η οργή για την Covid-19 γίνεται όπλο των ΗΠΑ κατά της Κίνας

Stratfor : Η οργή για την Covid-19 γίνεται όπλο των ΗΠΑ κατά της Κίνας

Οι νέοι κανόνες των ΗΠΑ για ελέγχους στις εξαγωγές στοχεύουν στον περιορισμό της πρόσβασης του Πεκίνου σε αμερικανική τεχνολογία. Ποιοι είναι οι κίνδυνοι για τις αμερικανικές εταιρείες και ποιες οι παγκόσμιες επιπτώσεις.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Κίνα βρίσκονται σε έναν τεχνολογικό ψυχρό πόλεμο εδώ και αρκετά χρόνια. Η πανδημία Covid-19, που προήλθε από την κινεζική πόλη Ουχάν, πιέζει τώρα την Ουάσινγκτον να κάνει ακόμα πιο δυνατές κινήσεις κατά του Πεκίνου, προκαλώντας στους αμερικανούς ψηφοφόρους και νομοθέτες ένα αντικινεζικό αίσθημα. Όμως, η τελευταία προσπάθεια του Λευκού Οίκου να αυξήσει τους ελέγχους στις εξαγωγές της Κίνας και να περιορίσει την γενικότερη πρόσβαση του Πεκίνου στην αμερικανική τεχνολογία θα έχει αντίτιμο τον περαιτέρω κατακερματισμό του εξαιρετικά ενοποιημένου δικτύου της αλυσίδας προμήθειας του κλάδου.

Εκτεταμένοι έλεγχοι εξαγωγών

Στις 28 Απριλίου, το υπουργείο Εμπορίου των ΗΠΑ εξέδωσε νέους κανόνες που διευρύνουν το αντικείμενο των αμερικανικών ελέγχων στις εξαγωγές, περιλαμβάνοντας για παράδειγμα εξοπλισμό κατασκευής ημιαγωγών:

-η πρώτη αλλαγή στον κανονισμό διευρύνει τον ορισμό του υπουργείου Εμπορίου για τη στρατιωτική τελική χρήση, περιλαμβάνοντας αντικείμενα που επίσης στηρίζουν ή συμβάλλουν στη λειτουργία, εγκατάσταση, συντήρηση, επισκευή, αναβάθμιση, ανακατασκευή, ανάπτυξη ή παραγωγή στρατιωτικών αντικειμένων.

-με την αλλαγή στον δεύτερο κανόνα, εξαγωγές αντικειμένων που ελέγχονται από την εθνική ασφάλεια για πολιτική τελική χρήση, τα οποία εξαιρούνταν προηγουμένως, καθώς και οι τελικοί χρήστες στην Κίνα (και σε αρκετές άλλες χώρες) θα υπόκεινται τώρα σε εξέταση από την Τράπεζα Διεθνών Διακανονισμών (BIS).

-το υπουργείο Εμπορίου έχει επίσης προτείνει μια τρίτη αλλαγή κανόνα με την οποία απαιτεί να υπάρχει άδεια για την επαν-εξαγωγή αντικειμένων που ελέγχονται από την εθνική ασφάλεια προς χώρες που αποτελούν πηγή ανησυχίας για την εθνική ασφάλεια.

Ο καταλύτης της Covid-19

Οι διευρυμένοι έλεγχοι στις εξαγωγές αποτελούν την τελευταία προσπάθεια του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ και της κυβέρνησής του να περιορίσουν την πρόσβαση του Πεκίνου σε προηγμένες τεχνολογίες. Στο πλαίσιο της στρατηγικής αυτής, το υπουργείο Εμπορίου έθεσε τον κινεζικό τηλεπικοινωνιακό κολοσσό Huawei στην «λίστα οντοτήτων» του τον Μάιο του 2019, αναγκάζοντας την εταιρεία έκτοτε να στοκάρει ορισμένα κατασκευαστικά τμήματα καθώς την υποβάλλει σε ακραίους εξαγωγικούς ελέγχους. Η αύξηση των απαιτήσεων για τις βίζες και η απειλή επιπλέον περιορισμών στις βίζες έχουν επίσης οδηγήσει πρόσφατα σε μείωση στον ρυθμό αύξησης των Κινέζων φοιτητών που φοιτούν σε αμερικανικά πανεπιστήμια. Τα πανεπιστήμια έχουν επίσης περιορίσει τους δεσμούς με κινεζικές εταιρίες και με προγράμματα που χρηματοδοτούνται από την Κίνα σε τομείς που σχετίζονται με την τεχνολογία, όπως η φυσική και η μηχανική.

Εν μέσω του εντεινόμενου αντικινεζικου αισθήματος λόγω της πανδημίας της Covid-19, οι πιέσεις της Ουάσινγκτον για να περιοριστεί η κινεζική εμπλοκή στην αλυσίδα προμήθειας της αμερικανικής άμυνας είναι απίθανο να αλλάξει, ασχέτως του αποτελέσματος των αμερικανικών προεδρικών εκλογών του Νοεμβρίου.

Πρόσφατες δημοσκοπήσεις που διενήργησε το Pew Research Center έδειξαν πως το 66% των Αμερικάνων τώρα έχουν αρνητική άποψη για την Κίνα –πρόκειται για άνοδο 20 ποσοστιαίων μονάδων από τότε που ανέλαβε την εξουσία ο Τραμπ το 2016, και για το υψηλότερο ποσοστό από τότε που το Pew άρχισε να θέτει το ερώτημα στις δημοσκοπήσεις του. Αν και υπάρχει σημαντική διαφωνία στο Κογκρέσο αναφορικά με την επιθετική εμπορική πολιτική του Τραμπ έναντι της Κίνας, ωστόσο η αντιμετώπιση των τεχνολογικών φιλοδοξιών και η άνοδος του Πεκίνου έχουν γίνει δικομματικό ζήτημα σε μεγάλο βαθμό. Ο Τζο Μπάιντεν, πρώην αντιπρόεδρος και νυν υποψήφιος των Δημοκρατικών για την προεδρία, έχει επικρίνει βαρύτατα την υποτιθέμενη αδύναμη διαχείριση της κινεζικής απειλής από τον Τραμπ, τονίζοντας πως ο ίδιος θα κινηθεί πιο σθεναρά κατά του Πεκίνου εάν κερδίσει στις εκλογές του Νοεμβρίου.

Για τη συνέχεια Euro2Day

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube