Weather Icon
Κύπρος , Τουρκία 17 Μαΐου 2020

Στα οδοφράγματα “παίζεται” η νομιμοποίηση της κατοχής της Κύπρου

Στα οδοφράγματα “παίζεται” η νομιμοποίηση της κατοχής της Κύπρου
… και υποθηκεύεται το μέλλον της ελεύθερης Κύπρου
 Γράφει ο Άριστος Μιχαηλίδης   
Δεν ξέρω πώς την είδαν τη δουλειά οι δικοί μας. Πού βρίσκονται; Κρύφτηκαν στα καταφύγια τους; Γιατί άφησαν μόνους τους Τουρκοκύπριους να κάνουν διαδηλώσεις στα οδοφράγματα; Δεν επιτρέπεται τέτοια συμπεριφορά. Να κατεβούν αμέσως στα οδοφράγματα να δείξουν τον νου τους. Διότι, αύριο θα μας λένε ότι οι Τουρκοκύπριοι θέλουν επανένωση κι εμείς δεν θέλουμε. Να τρέξουν πάραυτα στα οδοφράγματα να εκπροσωπήσουν την ελληνοκυπριακή κοινότητα. Εν ανάγκη ας δείρουν και κανένα φανταράκι να βγάλουν τα νεύρα τους. Τι σημασία έχει αν οι διαδηλώσεις των Τουρκοκυπρίων δεν είναι για την επανένωση, αλλά επειδή έπεσαν οι δουλειές;

Προχτές ήταν στο Πέργαμος, χτες στον Άγιο Δομέτιο. Κάνουν φασαρία οι άνθρωποι και οι δικοί μας κοιμούνται. Εντάξει, προπάντων στο Πέργαμος ήταν φανερό πως δεν πήγαν οι σύντροφοι των δικών μας γιουνάιτεντ, διότι δεν ανέμιζαν τα πανό με το: «Anastasiadis is running for taksim – stop him», που είχαν στη Λήδρας στον προηγούμενο αγώνα τους. Αυτή τη φορά ανέμιζαν σημαίες της Τουρκίας και του ψευδοκράτους. Ακόμα και οι Τουρκοκύπριοι κάτοικοι της Πύλας που συγκεντρώθηκαν στην ελεύθερη πλευρά ανέμιζαν τουρκικές σημαίες και σημαίες του ψευδοκράτους, και όπως μας ενημερώνει το ΚΥΠΕ, που όποτε μας ενημερώνει για θέματα της κατοχής και του κατοχικού καθεστώτος πρέπει να έχουμε τα μάτια μας δεκατέσσερα, φώναζαν ότι θέλουν «χώρα χωρίς οδοφράγματα», λέει. Το φώναζαν αυτό το σύνθημα ανεμίζοντας σημαίες της Τουρκίας και του ψευδοκράτους, μήπως και αντιληφθούμε λάθος ότι θέλουν πράγματι μία χώρα κι ένα λαό χωρίς οδοφράγματα. Στην πραγματικότητα είναι διέλευση από τα οδοφράγματα χωρίς περιορισμούς πανδημίας, που ζητούσαν. Να πηγαινοέρχονται όποτε θέλουν από το ένα κρατίδιο στο άλλο. Το λέω, για να μην κοροϊδευόμαστε και μεταξύ μας. Εξάλλου, είναι οι ίδιοι Τουρκοκύπριοι που πριν από λίγες μέρες υπάκουσαν στις οδηγίες του Οζερσάι και αρνήθηκαν να συμμετέχουν στη δειγματοληψία του υπουργείου Υγείας για τεστ κορωνοϊού. Μήπως και φανεί ότι αναγνωρίζουν αρμοδιότητες στο νόμιμο κράτος.

Τέλοσπαντων, για πολλούς δεν έχουν σημασία όλα αυτά. Το μόνο που έχει σημασία είναι να συνεχίσουμε να λέμε μεταξύ μας παραμύθια της Χαλιμάς. Ότι οι Τουρκοκύπριοι κάνουν διαδηλώσεις για άνοιγμα των οδοφραγμάτων διότι επιθυμούν επανένωση. Φαντάσου, δηλαδή, ότι το επιθυμεί ακόμα κι ο Οζερσάι! Αυτός είναι τουλάχιστον ειλικρινής. Προτάσσει την οικονομία, όχι την επανένωση. «Όταν κοιτάμε σήμερα τη διαφορά ανάμεσα στην τουρκική λίρα και στο συνάλλαγμα ποιος δεν θέλει να ανοίξουν άλλωστε», έλεγε την Τρίτη. Όπως και το τουρκοκυπριακό επιμελητήριο καταστηματαρχών και τεχνιτών (ΚΤΕΖΟ), που κάνει εκστρατεία για το άνοιγμα, εκτιμώντας, σύμφωνα με την Κίπρις, ότι είναι μεγάλη η ζημιά που προκαλείται και στις δύο κοινότητες. Το άνοιγμα των σημείων διέλευσης, λέει το επιμελητήριο, «θα συμβάλει σημαντικά στο να ξεπεραστούν οι δυσκολίες που προκαλεί η οικονομική κρίση. Η οικονομική στενότητα θα επιδεινωθεί για τα καλά αν δεν ανοίξουν τα οδοφράγματα».

Καταλάβατε; Ή σας βολεύει να συνεχίσουμε το παραμύθι; Το παραμύθι που πλασάρετε για χρόνια μέχρι που το υιοθέτησε ακόμα και η εκπρόσωπος των Ηνωμένων Εθνών, η Ελίζαμπεθ Σπέχαρ, που όταν έκλεισαν τα τέσσερα οδοφράγματα έτρεξε να εξηγήσει στον λαό ότι «το άνοιγμα των οδοφραγμάτων το 2003 επέτρεψε στους Κύπριους την ελεύθερη διακίνηση σε όλο το νησί, συμβάλλοντας έτσι στην επιστροφή σε φυσιολογικές συνθήκες». Το παραμύθι, για να εξηγούμαστε, είναι οι «φυσιολογικές συνθήκες». Το άλλο παραμύθι προέρχεται πάλι από τα Ηνωμένα Έθνη και περιέχεται στην επιστολή που έστειλε ο Γκουτέρες προς τον Ακιντζί. Εκφράζει την ικανοποίηση του, λέει, για την αλληλεγγύη που επέδειξε και τη στήριξη του Τουρκοκύπριου ηγέτη στην έκκλησή του για παγκόσμια ανακωχή. Άκου κουραφέξαλα. Την ώρα που η Τουρκία συνεχίζει τις πολεμικές δραστηριότητές της στην κυπριακή ΑΟΖ, τα Ηνωμένα Έθνη ικανοποιούνται που έχουν τη στήριξη του Ακιντζί για παγκόσμια ανακωχή. Αλλά, εμείς πρέπει να τις καταπίνουμε όλες αυτές τις ανοησίες, διότι αγωνιούμε που έμειναν κλειστά τα οδοφράγματα και 1.500 Τουρκοκύπριοι δεν μπορούν να περάσουν στις ελεύθερες περιοχές να εργαστούν. Έστειλε επί τούτου κι επιστολή στον Πρόεδρο Αναστασιάδη ο Άντρος Κυπριανού. «Θεωρούμε αναγκαίο», του λέει, «να τύχει προβληματισμού» η διευκόλυνση του πήγαινε – έλα αυτών των προσώπων. Αυτό να τύχει προβληματισμού, τίποτε άλλο. Προπάντων, να μην τύχει ποτέ προβληματισμού το γεγονός ότι οι συνέπειες του κλεισίματος των οδοφραγμάτων μπορεί να είναι οδυνηρές για μερικούς Τουρκοκύπριους, αλλά αναδεικνύουν ταυτόχρονα και την ευθύνη των Ελληνοκυπρίων στην οικονομική συντήρηση ενός καθεστώτος, που απροκάλυπτα δηλώνει ότι μόνη του επιθυμία είναι η εξόντωσή τους. 

 

Φιλελεύθερος

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube