Weather Icon
Αίγυπτος , Τουρκία 1 Μαΐου 2020

Σφοδρή επίθεση Αιγύπτου κατά Τουρκίας: “Στηρίζετε τους τρομοκράτες στη Λιβύη”

Σφοδρή επίθεση Αιγύπτου κατά Τουρκίας: “Στηρίζετε τους τρομοκράτες στη Λιβύη”
Κάλεσμα Καΐρου σε χώρες για κοινό μέτωπο κατά Άγκυρας
”Πόλεμος” χαρακωμάτων

Tο τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών σε έκτακτη ανακοίνωση εκτόξευσε κατηγορίες κατά της αιγυπτιακής κυβέρνησης, με κύριο θέμα την στήριξη του Σίσι στον Χαφτάρ και τις εξελίξεις που τρέχουν ήδη, ενώ Αιγύπτιος Βουλευτής ρίχνει καμπανάκι για την δράση της Τουρκίας στις χώρες της περιοχής, στις οποίες συμπεριλαμβάνεται και η Ελλάδα.

Η “καυτή “ ανακοίνωση αναφέρει ότι το Κάιρο υποστηρίζει εξτρεμιστές τρομοκράτες στη Λιβύη, κάτι που «αντικατοπτρίζει σαφώς τις προσπάθειές της χώρας αυτής να καλύψει τα σχέδιά της εκεί».

«Η υποστήριξη της Αιγύπτου προς το Χαφτάρ, που στοχεύει στη δημιουργία στρατιωτικής δικτατορίας στη Λιβύη, δεν προκαλεί έκπληξη», δήλωσε ο εκπρόσωπος του Τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών Χαμίντ Ακσάβι.

Η υποστήριξη της κυβέρνησης της Αιγύπτου προς αυτόν τον πολέμαρχο, ο οποίος ανακοίνωσε ότι δεν θα αναγνωρίσει τη διεθνή νομιμότητα της πολιτικής συμφωνίας της Λιβύης (Skhirat), που επικυρώθηκε από το Συμβούλιο Ασφαλείας στο ψήφισμα αριθ. 2259 , σε συνάρτηση με τον ισχυρισμό του ότι δεσμεύεται για διαδικασία πολιτικής λύσης στη Λιβύη, οδηγεί σε μια παράξενη αντίφαση”.

‘Εάν η Αίγυπτος θέλει πραγματικά να ενθαρρύνει μια πολιτική λύση στη Λιβύη και ενδιαφέρεται για την ευημερία του λαού της Λιβύης, θα πρέπει αμέσως να σταματήσει να υποστηρίζει τις απόπειρες πραξικοπήματος του Χαφτάρ”, καταλήγει η τουρκική ανακοίνωση.

Ο διοικητής του Εθνικού Στρατού της Λιβύης (LNA), ο στρατάρχης Khalifa Haftar, ανακοίνωσε την ακύρωση της ειρηνευτικής συμφωνίας Skhirat, δεσμευόμενος να ενώσει τη Λιβύη υπό την ηγεσία του.

Η Τουρκία, η οποία υποστηρίζει την Κυβέρνηση Εθνικής Συμφωνίας (GNA) με έδρα την Τρίπολη, πραγματοποίησε πολεμικές επιχειρήσεις εναντίον του Εθνικού Στρατού της Λιβύης, ο οποίος υποστηρίζεται από την Αίγυπτο και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα (ΗΑΕ).

Αμέσως όμως ο σύμβουλος Μοχάμεντ Σελίμ, μέλος της Συνταγματικής και Νομοθετικής Επιτροπής στο αιγυπτιακό κοινοβούλιο, κάλεσε τη διεθνή κοινότητα να βάλει “φρένο” στο αποφασιστικά προκλητικό Τούρκο Πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, τονίζοντας ότι η τρομοκρατία του στη Λιβύη ξεπέρασε τα σύνορα καθώς η Άγκυρα συνεχίζει να στέλνει χιλιάδες Σύριους μισθοφόρους και Τζιχαντιστές στα εδάφη της Λιβύης μαζί με όπλα υπό το φως της ημέρας.

Ο Σάλιμ τόνισε σε δήλωση που δημοσιεύθηκε από τον αιγυπτιακό ιστότοπο «Echo Al-Balad», σχετικά με την ανάγκη αποτροπής του Ερντογάν και περιορισμού του υποτακτικού του στη Λιβύη, που είναι η κυβέρνηση Σάρατζ.

“Η Λιβύη αφορά μέγα θέμα της αιγυπτιακής εθνικής ασφαλείας και η αποστολή όλων αυτών των τρομοκρατών από τον ISIS, το μέτωπο Al-Nusra στην χώρα αυτή, δεν επηρεάζει την εθνική ασφάλεια μόνο της Αιγύπτου, αλλά και των γειτονικών χωρών”,τόνισε ο ίδιος.

Ο Σαλίμ πρόσθεσε ότι ο Ερντογάν θεωρεί τη Λιβύη ως κληρονομιά για αυτόν από τους παππούδες του και λέει δημόσια στον τουρκικό λαό, ότι έστειλε δυνάμεις του εκεί για να σωθούν τα “εγγόνια μας”, κάτι που είναι μια μεγάλη εξαπάτηση για να δικαιολογηθεί η τουρκική αιματηρή παρέμβαση των Τούρκων.

Ο Αιγύπτιος βουλευτής επεσήμανε την κατάσταση δυσαρέσκειας για τη συμπεριφορά και τις πολιτικές του Ερντογάν στο εσωτερικό της Τουρκίας, την κατάρρευση της τουρκικής λίρας σε πρωτοφανές επίπεδο, τις υψηλές τιμές και τη βαρβαρότητα της πανδημίας, που έχει προκαλέσει  τον θάνατο χιλιάδων ανθρώπων λόγω της εξάπλωσης της στην χώρα αυτή.

www.anixneuseis.gr

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube