Weather Icon

Σενάρια για «λουκέτο» στην παραγωγή πετρελαίου στον Πρίνο

Σενάρια για «λουκέτο» στην παραγωγή πετρελαίου στον Πρίνο

Σε οικονομικό τέλμα η παραγωγή πετρελαίου στην περιοχή. Με τιμές κάτω του 50% του κόστους πωλούνται οι ποσότητες. Τα σενάρια που εξετάζει η Energean Oil & Gas λόγω των αρνητικών επιπτώσεων από την πτώση των διεθνών τιμών του αργού.

Σε αδιέξοδο βρίσκεται η εξορυκτική και παραγωγική δραστηριότητα του μοναδικού κοιτάσματος παραγωγής πετρελαίου στην Ελλάδα. Η δραματική πτώση των διεθνών τιμών του αργού πετρελαίου και οι δυσοίωνες προβλέψεις που μιλούν για χαμηλές πτήσεις τουλάχιστον και για το 2020, προβληματίζουν την Energean Oil & Gas αναφορικά με το μέλλον του Πρίνου.

Πληροφορίες αναφέρουν πως η εταιρεία στην παρούσα φάση εκπονεί, επεξεργάζεται και μελετά διάφορα σενάρια για την οικονομική βιωσιμότητα του κοιτάσματος, που μετρά 46 χρόνια ζωής από τότε που ανακαλύφθηκε και 39 χρόνια από τότε που έδωσε τα πρώτα βαρέλια πετρελαίου.

Ανάμεσα σε αυτά τα σενάρια είναι κι εκείνο, σύμφωνα με πηγές, του λουκέτου των δραστηριοτήτων της. Για την ακρίβεια, της αναστολής της παραγωγής, τουλάχιστον σε πρώτη φάση. Όπως λένε οι ίδιοι κύκλοι, «η άσκηση δεν βγαίνει. Η εταιρεία πουλά με τιμές ακόμη και κάτω του 50% του κόστους παραγωγής».

Η παραχώρηση του Πρίνου πέρασε το 2007 στην Energean Oil & Gas («Ενεργειακή Αιγαίου» τότε). Μέχρι τότε είχε περάσει απίστευτες περιπέτειες, με επενδυτικά σχήματα να εγκαταλείπουν τις εξέδρες και να «τινάζουν στον αέρα» τους εργαζόμενους αλλά και την οικονομική και κοινωνική ζωή της Καβάλας. Το 2005 μάλιστα ο συνεταιρισμός των εργαζομένων ανέλαβε τη διαχείριση της επένδυσης.

Οι σημερινοί ιδιοκτήτες της παραχώρησης του Πρίνου (με τα κοιτάσματα Πρίνος, Βόρειος Πρίνος και Έψιλον) επένδυσαν έως τώρα 470 εκατ. δολ. για να κρατήσουν ζωντανά τα «πηγάδια» στο υπέδαφος του κόλπου της Καβάλας. Μετά από σειρά νέων προγραμμάτων γεώτρησης, έδωσαν το 2018 συνολικά 4.000 βαρέλια ημερησίως, για να υποχωρήσουν όμως το 2019 στις 3.300, ενώ οι φετινές προβλέψεις είναι ακόμη πιο χαμηλές.

Ο Πρίνος έως σήμερα έχει δώσει 110 εκατομμύρια βαρέλια πετρελαίου και πρόκειται για ένα κοίτασμα «γερασμένο», σύμφωνα με την πετρελαϊκή ορολογία, γεγονός που σε συνδυασμό με την πτώση των τιμών του αργού στα επίπεδα των 20 δολ. ανά βαρέλι καθιστά σήμερα οικονομικά ασύμφορη την παραγωγή.

Στις δραστηριότητες του Πρίνου απασχολούνται σήμερα 270 εργαζόμενοι και η Energean φέρεται να επικεντρώνει τις προσπάθειές της και στη μείωση του κόστους μισθοδοσίας. Αλλά όλα δείχνουν, όπως σημειώνουν αρμόδιοι παράγοντες, ότι και οι μειώσεις μισθών δεν αρκούν.

Η διοίκηση της εταιρείας, σύμφωνα με πληροφορίες, θα επιδιώξει το προσεχές διάστημα και συνάντηση με την ηγεσία του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, προκειμένου να παρουσιάσει όλα τα δεδομένα, αναζητώντας τη βέλτιστη λύση για τον Πρίνο.

Για τη συνέχεια Euro2Day

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube