REAL TIME |

Weather Icon

Σε αυτό το γράφημα βλέπουμε την εξέλιξη του ΑΕΠ της Ελλάδας μετά το ξέσπασμα της παγκόσμιας οικονομικής κρίσης το 2017

Σε αυτό το γράφημα βλέπουμε την εξέλιξη του ΑΕΠ της Ελλάδας μετά το ξέσπασμα της παγκόσμιας οικονομικής κρίσης το 2017
, σε σύγκριση με τα άλλα κράτη της Ευρώπης που ζήτησαν μνημονιακά δάνεια από το ΔΝΤ. Αυτά τα οκτώ κράτη είναι η Ουγγαρία που ζήτησε μνημόνιο το 2008, η Λετονία το 2008, η Ρουμανία το 2009, η Ελλάδα το 2010, η Ιρλανδία το 2010, η Πορτογαλία το 2011, η Ισπανία το 2012, και η Κύπρος το 2013. Ουγγαρία, Λετονία (Latvia), και Ρουμανία δεν ανήκουν στην Ευρωζώνη και γι’ αυτό τους δόθηκε μνημονιακή βοήθεια αποκλειστικά από το ΔΝΤ.
Σε αυτό το γράφημα επέλεξα να συγκρίνω το ΑΕΠ σε αγοραστική αξία (PPS purchasing power standard στην ορολογία της Eurostat), δηλαδή αφαιρώντας την επίδραση του πληθωρισμού.
Παρατηρούμε πόσο καλύτερα πήγαν όλα ανεξαιρέτως αυτά τα κράτη σε σύγκριση με την Ελλάδα. Το εθνικό εισόδημα (ΑΕΠ) όλων των κρατών με μνημόνιο ξεπέρασε εδώ και χρόνια το επίπεδο που είχε πριν την κρίση.
Και μάλιστα πέτυχαν υψηλότερους ρυθμούς ανάπτυξης από τον μέσο όρο της ΕΕ. Η μόνη εξαίρεση είναι η Ελλάδα στην οποία από την πρώτη στιγμή κυριάρχησε τα αντιμνημονιακό αφήγημα που δημιούργησε ο Σαμαράς το 2010, και όπου ο βαθιά παραπληροφορημένος λαός έδωσε την εξουσία στα αντιμνημονιακά κόμματα ΝΔ και Σύριζα. Με το αναμενόμενο αποτέλεσμα εδώ να μην γίνει μια σοβαρή προσπάθεια εφαρμογής των όρων του μνημονίου.
Δεν εφαρμόσαμε ούτε την δημοσιονομική συνταγή του μνημονίου (δηλαδή ο μηδενισμός του ελλείμματος να επιτευχθεί κυρίως μέσω των μειώσεων των πελατειακών δαπανών της κυβέρνησης και όχι μέσω αύξησης των φόρων [1]), ούτε τις δομικές μεταρρυθμίσεις (προς μια πιο φιλελεύθερη και ορθολογική οικονομία που θα μπορούσε να είναι ανταγωνιστική). Γι’ αυτό σήμερα το μέσο εισόδημα των Ελλήνων σε αγοραστική αξία είναι πλέον το χαμηλότερο στην ΕΕ (με μόνη εξαίρεση αυτό της Βουλγαρίας που όμως βρίσκεται σε γρήγορη ανάπτυξη). Όταν το 1980 το εισόδημά μας ήταν περίπου στο κέντρο των κρατών της δυτικής Ευρώπης και φυσικά πολύ υψηλότερο των κομμουνιστικών κρατών της ανατολικής.
Εδώ προκύπτουν τρία συμπεράσματα. Πρώτο αποδεικνύεται τι μεγάλο ψέματα είναι το “το ΔΝΤ καταστρέφει τα κράτη όπου πηγαίνει”.
Δεύτερον διαψεύδεται το “η Ελλάδα είναι η πρώτη ευρωπαϊκή χώρα όπου ήρθε το ΔΝΤ” (μάλιστα πολύ πριν είχε πάει π.χ. στο Η.Β.)
Το τρίτο και κυριότερο είναι ότι διαψεύδεται ο ισχυρισμός ότι το μνημόνιο φταίει για την μεγάλη πτωχοποίηση που ζούτμε. Όπως παρατηρούμε το μνημόνιο του ΔΝΤ βοήθησε όλα ανεξαιρέτως τα άλλα κράτη να πετύχουν γρήγορα σημαντικούς μέχρι εντυπωσιακούς ρυθμούς ανάπτυξης. Άρα για την στασιμότητα στην Ελλάδα δεν φταίει το μνημόνιο αλλά το ότι δεν το εφαρμόσαμε: Μετά από τόσα χρόνια μνημονίων δεν διορθώσαμε τις μεγάλες στρεβλώσεις στην οικονομία μας όπως την γραφειοκρατία/διαφθορά, την κοστο-αποτελεσματικότητα του δημοσίου, την αργή δικαιοσύνη – όλα σημαντικά προαπαιτούμενα για την ανάπτυξη. Και στις μετρήσεις ανταγωνιστικότητας και φιλικότητας προς την επιχειρηματικότητα η χώρα μας παραμένει όχι μόνο πάτος στην ΕΕ, αλλά και στα Βαλκάνια, και πίσω ακόμα από πολλά κράτη της Λατινικής Αμερικής και Αφρικής.[2] Άρα οι δικές μας κυβερνήσεις φέρουν όλη την ευθύνη για την σημερινή κατάσταση και για το ότι αντίθετα με όλα τα άλλα κράτη δεν το εκμεταλλευτήκαμε το μνημνόνιο για να πετύχουμε ανάπτυξη.[3]
[3] Εδώ ένα πιο απλό γράφημα που που συγκρίνει την Ελλάδα με τον μέσο όρο των κρατών με μνημόνιο, και με τον μέσο όρο των κρατών στου Νότου της Ευρώπης https://www.facebook.com/antiantimnimonio/photos/2476156565743179/
Σημειώσεις:
Πηγή του γραφήματος είναι η βάση δεδομένων “GDP and main components (output, expenditure and income)” της Eurostat. Ο αναγνώστης μπορεί ο να δει τους ακριβείς αριθμούς κατευθείαν στον ιστότοπο της Eurostat χρησιμοποιώντας την παραπομπή που αναφέρεται στο γράφημα.
[1] Για το πως διαδοχικές ελληνικές κυβερνήσεις παραβίασαν την συνταγή του μνημονίου ως προς την φορολογία δείτε τα εξής δυο άρθρα.
Για το μείγμα δημοσιονομικής πολιτικής https://www.facebook.com/notes/1851359991556176
[2] Δείτε τον γενικό πίνακα 1 στην σελίδα 4 στην μελέτη “Doing Business 2020”: http://documents.worldbank.org/curated/en/688761571934946384/pdf/Doing-Business-2020-Comparing-Business-Regulation-in-190-Economies.pdf H Ελλάδα βρίσκεται σήμερα στην θέση 79 παγκοσμίως. Πίσω από το Περού στην θέση 76, το Ουζμπεκιστάν και Ομάν στις θέσεις 69 και 68, την Βουλγαρία στην θέση 61, την Ρουμανία και Ουγγαρία στις θέσεις 55 και 52, την Ρουάνδα στην θέση 38, την Τουρκία στην θέση 33. Τουλάχιστον είμαστε λίγο καλύτερα από την Αλβανία στην θέση 82. Κατά τα άλλα περιμένουμε να έρθουν επιχειρηματίες να επενδύσουν στην Ελλάδα. Το 2018 επί Σύριζα βρισκόμασταν στην αρκετά καλύτερη θέση #67. Όπως φαίνεται οι διεθνείς αξιολογητές δεν δίνουν σημασία στο πόσο καλό είναι το βιογραφικό και πόσο καλά αγγλικά μιλάει ο πρωθυπουργός μιας χώρας.
Διανέλος Γεωργούδης, Μάιος 2020
Δημιουργία Ξανά

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube