Weather Icon

Σαφές μήνυμα από την Αθήνα: «Τα σύνορα δεν αλλάζουν, ο φράκτης θα κατασκευαστεί»

Σαφές μήνυμα από την Αθήνα: «Τα σύνορα δεν αλλάζουν, ο φράκτης θα κατασκευαστεί»

© Φωτογραφία : SOOC / George Vitsaras

Ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας, στέλνει σαφές μήνυμα προς την Τουρκία, διαμηνύοντας ότι τα σύνορα δεν αλλάζουν και ότι ο φράκτης στον νότιο Έβρο θα κατασκευαστεί κανονικά.

Μήνυμα προς την Τουρκία στέλνει ο υπουργός Εξωτερικών της Ελλάδας, Νίκος Δένδιας, ο οποίος επαναλαμβάνει ότι τα σύνορα δεν αμφισβητούνται και ότι ο φράκτης στον νότιο Έβρο θα ολοκληρωθεί.

«Τα σύνορα είναι δεδομένα. Δεν αλλάζουν και δεν μπορούν να αλλάξουν» διαμηνύει, μεταξύ άλλων, σε συνέντευξη που παραχωρεί στην εφημερίδα «Καθημερινή».

Όσον αφορά τα πρόσφατα διαβήματα προς την Άγκυρα, με αφορμή το περιστατικό με την κοίτη του ποταμού Έβρου, ο κ. Δένδιας υπενθυμίζει ότι το πρώτο (σ.σ. διάβημα) αφορούσε το τουρκικό αίτημα για ενημέρωση σχετικά με τον φράκτη και το δεύτερο την «κάποια κινητικότητα» που παρατηρήθηκε στην περιοχή.

Στο συγκεκριμένο ζήτημα αναφέρθηκε και ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, κατά τη χθεσινή συνέντευξη στον τηλεοπτικό σταθμό Star.

«Δεν έγινε τίποτα στην Τουρκία. Τα χερσαία σύνορα με την Τουρκία είναι καθορισμένα. Η κοίτη του Έβρου μετακινείται. Υπάρχουν τμήματα ανατολικά του Έβρου που είναι ελληνικά, όπως και τμήματα δυτικά του Έβρου που είναι τουρκικά. Δεν είναι συνοριακή διαφορά. Είναι τεχνικό ζήτημα».

Στο ίδιο μήκος κύματος, διαβεβαίωσε ότι ο φράκτης στον νότιο Έβρο θα κατασκευαστεί κανονικά, όπως έχει προγραμματιστεί.

«Θα κάνουμε τον φράκτη στο νότιο τμήμα του Έβρου. Έχουμε ενημερώσει την Τουρκία. Το κάνουμε στο ελληνικό έδαφος, όπως έγινε και στο βόρειο τμήμα του Έβρου».

Όσον αφορά τις σχέσεις με τη γειτονική χώρα, ήταν ξεκάθαρος:

«Οι σχέσεις με την Τουρκία δεν είναι στο επίπεδο που θα ήθελα. Όχι με δική μας υπαιτιότητα. Θα πέσουν οι τόνοι, χωρίς καμία υποχωρητικότητα. Είμαστε σίγουροι για το δίκιο μας».

Υπενθυμίζεται ότι δημοσιεύματα του βρετανικού Τύπου αποκάλυψαν ότι Τούρκοι στρατιώτες είχαν καταλάβει σημείο του νότιου Έβρου, το οποίο ανήκει εντός της ελληνικής επικράτειας, χάρη στην αλλαγή της κοίτης του ποταμού.

Οι ελληνικές αρχές έσπευσαν να υποβαθμίσουν το ζήτημα, κάνοντας λόγο για τεχνικό ζήτημα, το οποίο αφορά περίπου 16 στρέμματα γης.

Πηγή: Σπούτνικ

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube