REAL TIME |

Weather Icon

Reuters: H Κίνα φοβάται διεθνή απομόνωση λόγω κορωνοϊού, ακόμα και ένοπλη σύγκρουση

Reuters: H Κίνα φοβάται διεθνή απομόνωση λόγω κορωνοϊού, ακόμα και ένοπλη σύγκρουση

Εσωτερική ανάλυση του κινεζικού καθεστώτος που δημοσιεύει αποκλειστικά το Reuters προειδοποιεί την ηγεσία για κύμα διεθνούς κατακραυγής «τύπου Τιενανμεν» το οποίο μπορεί να κλιμακωθεί σε ένοπλη αντιπαράθεση

Μία εσωτερική έκθεση ενός κινεζικού think tank που συμβουλεύει την κυβέρνηση, προειδοποιεί ότι το Πεκίνο αντιμετωπίζει ένα όλο και αυξανόμενο κλίμα επιθετικότητας και έλλειψης εμπιστοσύνης μετά τις απαρχές της κρίσης του κορωνοϊού, κάτι που θα μπορούσε να δημιουργήσει πλήγμα στις σχέσεις της χώρας με τις ΗΠΑ, σύμφωνα με άτομα που γνωρίζουν το ζήτημα και τα οποία επικαλείται το Reuters.

Η έκθεση, που παρουσιάστηκε στις αρχές του περασμένου μήνα από το Υπουργείο Κρατικής Ασφάλειας σε κορυφαίους αξιωματούχους του Πεκίνου, συμπεριλαμβανομένου του Προέδρου Σι Τζίπινγκ, κατέληξε στο συμπέρασμα ότι το παγκόσμιο αντι-κινεζικό κλίμα παρουσιάζει την μεγαλύτερη έξαρση από το 1989, μετά τη βίαιη καταστολή των φοιτητικών διαδηλώσεων στην κεντρική Πλατεία Τιενανμέν της κινεζικής πρωτεύουσας.

Το Πεκίνο αντιμετωπίζει ένα εχθρικό μαζικό κύμα υπό την ηγεσία των Ηνωμένων Πολιτειών μετά την πανδημία και πρέπει να προετοιμαστεί για ένα χειρότερο σενάριο, όπως μία ένοπλη αντιπαράθεση μεταξύ των δύο παγκόσμιων δυνάμεων, σύμφωνα με πηγές του Reuters που γνωρίζουν το περιεχόμενο της έκθεσης.

Η έκθεση εκπονήθηκε από το Ινστιτούτο Σύγχρονων Διεθνών Σχέσεων της Κίνας (CICIR), ένα think tank που συνδέεται με το Υπουργείο Κρατικής Ασφάλειας, η κορυφαία υπηρεσία πληροφοριών στην Κίνα.

Το Reuters ωστόσο δεν έχει δει ακόμη το εν λόγω ενημερωτικό έγγραφο, αλλά περιγράφεται από άτομα που είχαν άμεση γνώση του περιεχομένου του.

«Δεν έχω σχετικές πληροφορίες», ανέφερε το γραφείο του εκπροσώπου του υπουργείου Εξωτερικών της Κίνας.

Το Υπουργείο Κρατικής Ασφάλειας της Κίνας δεν διαθέτει δημόσια τα στοιχεία επικοινωνίας του με αποτέλεσμα να μην είναι δυνατό να έρθει κάποιος σε επικοινωνία, αναφέρει το δημοσίευμα.

Το CICIR, το think tank που μέχρι το 1980 υπόκεινταν στο Υπουργείο Κρατικής Ασφάλειας και συμβουλεύει την κινεζική κυβέρνηση σχετικά με την εξωτερική πολιτική και την πολιτική ασφάλειας, δεν ανταποκρήθηκε σε αίτημα για σχολιασμό.

Το Reuters δεν μπόρεσε να καθορίσει σε ποιο βαθμό η αυστηρή αξιολόγηση που περιγράφεται στο έγγραφο αντικατοπτρίζει τις θέσεις που κατέχουν οι ηγέτες της Κίνας και σε ποιο βαθμό, θα επηρέαζε την πολιτική της χώρας.

Ωστόσο, η παρουσίαση της έκθεσης δείχνει πόσο σοβαρά αντιμετωπίζει το Πεκίνο την απειλή ενός πισωγυρίσματος της είκονας της, κάτι που θα μπορούσε να απειλήσει ακόμα και τον τρόπο που η Κίνα βλέπει τις στρατηγικές της επενδύσεις στο εξωτερικό και την άποψή της για την ασφάλεια.

Οι σχέσεις μεταξύ Κίνας και Ηνωμένων Πολιτειών θεωρούνται ότι βρίσκονται στο χειρότερο σημείο των τελευταίων δεκαετιών, με τα σημεία τριβής να αφορούν τους ισχυρισμούς των ΗΠΑ για αθέμιτες εμπορικές και τεχνολογικές πρακτικές σχετικά με το Χονγκ Κονγκ, την Ταϊβάν και τα αμφισβητούμενα εδάφη στη Θάλασσα της Νότιας Κίνας.

Τις τελευταίες ημέρες ο αμερικανός πρόεδρος αντιμετωπίζει όλο και μεγαλύτερες δυσκολίες στην κούρσα επανεκλογής του καθώς τα θύματα από τον κορωνοϊό στις ΗΠΑ αυξάνονται με αποτέλεσμα να αυξάνεται και η κριτική για τη διαχείρηση της κρίσης. Ο ίδιος έχει στρέψει την κριτική του προς το Πεκίνο απειλόντας για νέους δασμούς προς την Κίνα, λόγω της διαχείρησης που έκανε με το ξέσπασμα του κορωνοϊού στη Ουχάν.

Η κυβέρνησή Τραμπ εξετάζει μέτρα αντιποίνων κατά της Κίνας για το ξέσπασμα της πανδημίας, ανέφεραν αξιωματούχοι.

Πιστεύεται ευρέως στο Πεκίνο ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες θέλουν να συγκρατήσουν την ανάπτυξη της Κίνας, η οποία έχει μεγαλώσει τη δυναμική της παγκοσμίως καθώς η οικονομία της έχει αναπτυχθεί.

Το έγγραφο του Ινστιτούτου καταλήγει στο συμπέρασμα ότι η Ουάσινγκτον θεωρεί την άνοδο της Κίνας ως απειλή οικονομικής και εθνικής ασφάλειας και πρόκληση για τις δυτικές δημοκρατίες, όπως αναφέρουν οι πηγές του Reuters.

Η έκθεση ανέφερε επίσης ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες σκοπεύουν να υποτιμήσουν το κυβερνών Κομμουνιστικό Κόμμα υπονομεύοντας την εμπιστοσύνη του κοινού προς αυτό.

Οι Κινέζοι αξιωματούχοι είχαν «ευθύνη» να ενημερώσουν τον λαό τους και τον κόσμο για την απειλή του κορωνοϊού «αφού ήταν οι πρώτοι που το έμαθαν», δήλωσε η εκπρόσωπος του Υπουργείου Εξωτερικών των ΗΠΑ Μόργκαν Ορτάγκους.

Χωρίς να ασχοληθεί άμεσα με την εκτίμηση που έγινε στην κινεζική έκθεση, η Ορτάγκους πρόσθεσε: «Οι προσπάθειες του Πεκίνου να σιγήσουν επιστήμονες, δημοσιογράφους και πολίτες και να διαδώσουν παραπληροφόρηση αύξησαν τους κινδύνους αυτής της κρίσης στην υγεία».

Ένας εκπρόσωπος του Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας των ΗΠΑ αρνήθηκε να σχολιάσει.

Οι επιπτώσεις

Η έκθεση επιπλέον προειδοποίησε ότι το ολο και αναπτυσσόμενο κλίμα κατά της Κίνας που προκάλεσε ο κορωνοϊός θα μπορούσε να δημιουργήσει εμπόδια στα επενδυτικά σχέδια της Κίνας στο εξωτερικό (Belt and Road Initiative) και ότι η Ουάσινγκτον θα μπορούσε να ενισχύσει την οικονομική και στρατιωτική υποστήριξη για τους περιφερειακούς συμμάχους της, καθιστώντας την κατάσταση ασφάλειας στην Ασία πιο ασταθή.

Ωστόσο, η Κίνα είναι πολύ πιο ισχυρή σήμερα.

Ο πρόεδρος Σι έχει δώσει νεά πνοή στην Κίνα ως στρατιωτική δύναμη, επεκτήνοντας τους στρατιωτικούς εξοπλισμούς της χώρας.

Το υπουργείο Εξωτερικών της Κίνας ζήτησε συνεργασία, κάνοντας λόγο για μία «υγιή και σταθερή ανάπτυξη των σχέσεων Κίνας-ΗΠΑ -σχέσεων που εξυπηρετούν τα συμφέροντα και των δύο χωρών και της διεθνούς κοινότητας.

Η περίπτωση του Ψυχρού Πολέμου

Μία από τις πηγές του Reuters που γνωρίζει για την έκθεση είπε το συγκεκριμένο έγγραφο θεωρείται από κάποιους αξιωματούχους ως η εκδοχή της Κίνας για το «Novikov Telegram», μια αποστολή του 1946 από τον Σοβιετικό πρέσβη στην Ουάσινγκτον, Νικολάι Νόβικοφ, που τότε είχε τονίσει τους κινδύνους από την οικονομική και στρατιωτική φιλοδοξία που είχαν οι ΗΠΑ μετά τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο.

Η αποστολή του Novikov ήταν μια απάντηση στο «Long Telegram» του διπλωμάτη των ΗΠΑ Τζορτζ Κένναν στη Μόσχα που είπε ότι η Σοβιετική Ένωση δεν στοχεύει στην πιθανότητα ειρηνικής συνύπαρξης με τη Δύση.

Το παραπάνω διπλωματικό παιχνίδι στην ουσία καθόρισε τις σχέσεις των δύο χωρών κατά τη διάρκεια του Ψυχρού πολέμου.

Το Πεκίνο έχει αρνηθεί επανειλημμένα ότι συγκάληψε την έκταση ή τη σοβαρότητα της επιδημίας του ιού.

Ο Τραμπ είπε ότι θα διακόψει τη χρηματοδότηση του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ), τον οποίο χαρακτήρισε «πολύ επικεντρωμένο στην Κίνα», κάτι που αρνήθηκαν οι αξιωματούχοι του ΠΟΥ.

Η κυβέρνηση της Αυστραλίας ζήτησε διεθνή έρευνα σχετικά με την προέλευση και τη διάδοση του ιού.

Τον περασμένο μήνα, η Γαλλία κάλεσε τον πρεσβευτή της Κίνας για να διαμαρτυρηθεί για δημοσίευση στον ιστότοπο της πρεσβείας της Κίνας, η οποία επέκρινε τη δυτική αντιμετώπιση του κοροναϊού.

newmoney.gr

 

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube