REAL TIME |

Weather Icon
Ιστορία , Τουρκία 29 Μαΐου 2020

Προσευχή και αποσπάσματα από το Κοράνι στην Αγία Σοφία για την Άλωση της Πόλης ανακοίνωσε ο Ερντογάν

Προσευχή και αποσπάσματα από το Κοράνι στην Αγία Σοφία για την Άλωση της Πόλης ανακοίνωσε ο Ερντογάν
Ο Ταγίπ Ερντογάν μιλά στην τελετή έναρξης της Yeditepe Biennial, μέσα στην Αγία Σοφία, τον Μάρτιο του 2018 (φωτ.: EPA / Erdem Sahin)

Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ανακοίνωσε σήμερα το απόγευμα πως το βράδυ της 29ης Μαΐου, στο πλαίσιο της τελετής για την Άλωση της Κωνσταντινούπολης που διοργανώνει το τουρκικό υπουργείο Πολιτισμού και Τουρισμού, θα αναγνωστούν αποσπάσματα από το Κοράνι και θα γίνει προσευχή στην Αγία Σοφία. Ο Τούρκος πρόεδρος προέβη στην δήλωση αυτή σε σημερινό του διάγγελμα, ανακοινώνοντας παράλληλα χαλάρωση των απαγορευτικών μέτρων που είχαν ληφθεί για τον περιορισμό της πανδημίας του κορονοϊού.

Όπως φαίνεται, παρά τις πληροφορίες που έκαναν λόγο για ακύρωση της προσευχής έξω από το προαιώνιο σύμβολο της Ορθοδοξίας, που προγραμματιζόταν για την Παρασκευή, όποτε και τα τζαμιά θα ανοίξουν ξανά στη γειτονική χώρα μετά το λουκέτο που επιβλήθηκε λόγω της πανδημίας, ο Τούρκος πρόεδρος ανακοίνωσε αλλαγή σχεδίων κατά τη διάρκεια διαγγέλματος που έκανε το απόγευμα της Πέμπτης.

Ωστόσο, νωρίτερα σήμερα είχε γίνει γνωστό πως ο διευθυντής Θρησκευτικών Υποθέσεων της Τουρκίας Αλί Ερμπάς άλλαξε το πρόγραμμά του και δεν θα πραγματοποιήσει την μουσουλμανική προσευχή στην πλατεία του Σουλταναχμέτ ανάμεσα από την Αγία Σοφία και το Μπλέ Τζαμί (Τέμενος Σουλταναχμέτ), αλλά στο τέμενος Φάτιχ στην Κωνσταντινούπολη. Ο Αλί Ερμπάς δεν αιτιολόγησε την απόφασή του, αλλά πρόσθεσε ότι «ίσως θα πραγματοποιήσουμε την προσευχή της Παρασκευής στην πλατεία και τον προαύλιο χώρο του Τεμένους Σουλταναχμέτ τις επόμενες εβδομάδες ή αργότερα».

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο Αλί Ερμπάς ήταν εκείνος που, όπως είχε δηλώσει πριν από δύο ημέρες, είχε την έμπνευση να κάνει την πρώτη προσευχή μετά την επαναλειτουργία των τζαμιών στις 29 Μαΐου, στην πλατεία ανάμεσα από την Αγία Σοφία και το Μπλε Τζαμί. Μάλιστα είχε πει σε διαδικτυακή συνέντευξή του ότι «την 29η Μαΐου, που συμβολίζει την κατάκτηση, με το θέλημα του Θεού θα κατακτήσουμε εκείνα τα μουσουλμανικά τεμένη που είναι τα σύμβολα της κατάκτησης», αναφερόμενος στην επέτειο της Άλωσης της Κωνσταντινούπολης από τους Οθωμανούς την 29η Μαΐου 1453 που εορτάζεται ως ημέρα «Κατάκτησης» (Φάτιχ) για τους Τούρκους. Με τις δηλώσεις του είχε τροφοδοτήσει τα σενάρια περί μετατροπής της Αγίας Σοφίας σε τζαμί, όπως έχει κάνει με επανειλημμένες δηλώσεις του από το 2016 ο ίδιος ο πρόεδρος της Τουρκίας.

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube