REAL TIME |

Weather Icon

Προς νέα αναβολή η εκποίηση της ΕΛΒΟ

Προς νέα αναβολή η εκποίηση της ΕΛΒΟ

Tης Αλεξάνδρας Γκίτση

Προς νέα αναβολή οδεύει η διαδικασία εκποίησης της ΕΛΒΟ, λόγω αναστολής της λειτουργίας των Δικαστηρίων και των διαδικασιών αναγκαστικής εκτέλεσης και πλειστηριασμών. Και αυτό, γιατί, νομικά υποστηρίζεται ότι ο Ν. 3429/2005 αποτελεί διαδικασία συλλογικής εκτέλεσης, και ως τέτοια καλύπτεται από τις εκδοθείσες ΚΥΑ, που ορίζουν ότι αναστέλλονται οι, κατά τις κείμενες διατάξεις, διαδικασίες αναγκαστικής εκτέλεσης και η διενέργεια πλειστηριασμών.

Αυτό απορρέει και από τις παρ. 10, 11 και 12 του άρθρου 14α του Ν. 3429, οι οποίες παραπέμπουν στις διατάξεις του ΚΠολΔ για τους αναγκαστικούς πλειστηριασμούς.

Με βάση αυτές τις διατάξεις ο δημόσιος πλειοδοτικός διαγωνισμός, με τον οποίο γίνεται η πώληση της ΕΛΒΟ που έχει τεθεί σε ειδική εκκαθάριση, δεν αποτελεί περίπτωση σύμβασης πώλησης του αστικού δικαίου που καταρτίζεται απλώς με βάση ορισμένες προϋποθέσεις που τάσσονται στο νόμο και με την επιτήρηση της δημόσιας αρχής. Αλλά έχει το χαρακτήρα δημόσιου πλειστηριασμού και μάλιστα αναγκαστικού, αφού αποβλέπει, όπως και ο αναγκαστικός πλειστηριασμός, στην εκποίηση της περιουσίας του οφειλέτη για την ικανοποίηση των χρηματικών απαιτήσεων των αναγγελλόμενων προς τούτο πιστωτών του, με μια συλλογική διαδικασία, η οποία είναι συντομότερη από εκείνη που προβλέπεται στον ΚΠολΔ.

Πληροφορίες αναφέρουν πως επικρατέστερη νέα ημερομηνία στην κατάθεση των δεσμευτικών προσφορών στον πλειοδοτικό διαγωνισμό που “τρέχει” για την πώληση των περιουσιακών στοιχείων της ΕΛΒΟ είναι η 1η Ιουνίου, από 18 Μαΐου που ήταν η τελευταία αναβολή που είχε δοθεί. Έχει προηγηθεί η παράταση της 28ης Απριλίου ενώ η αρχική προθεσμία είχε προσδιοριστεί για τις 2 Απριλίου.

Ωστόσο το ερώτημα είναι πόσοι και ποιοι επενδυτές, από τους 5 που έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον, θα καταφέρουν τον Ιούνιο, να έρθουν ή να φέρουν τα έγγραφα από το εξωτερικό, -όσοι βρίσκονται στο εξωτερικό- τη στιγμή που η μετακίνηση  από το ένα κράτος στο άλλο, είναι δύσκολη.

Ο κίνδυνος να μην καταφέρουν να παραστούν οι ξένοι επενδυτές στη διαδικασία θα περιορίσει τον ανταγωνισμό, αναφέρουν πηγές από το υπουργείο Ανάπτυξης, “κάτι που δεν είναι προς όφελος της διαδικασίας και των συμφερόντων του Ελληνικού Δημοσίου”, σημειώνουν. 

Μέχρι σήμερα άτυπο ενδιαφέρον έχουν εκδηλώσει περισσότερα από 5 επενδυτικά σχήματα. Μεταξύ αυτών η ΤΡΑΙΝΟΣΕ, η Γερμανική Krauss-Maffei Wegmann GmbH & Co. KG (KMW), η Ισραηλινή Plasan, η εκ Νοτίου Αφρικής Paramount Group και η ελληνική Kouimtzis Group.

Ο γερμανικός όμιλος Krauss-Maffei Wegmann και ο νοτιοαφρικανικός Paramount Group είχαν εκδηλώσει ενδιαφέρον και στο παρελθόν για την ΕΛΒΟ, και συγκεκριμένα στον πρώτο διαγωνισμό, ο οποίος είχε ακυρωθεί λόγω μη υποβολής νομότυπων προσφορών. Στους ενδιαφερόμενους “ακούγονται” επίσης τα ονόματα της Intracom Defence, του ομίλου Πετρόπουλου και του ινδικού ομίλου Tata Group. Το Ελληνικό Δημόσιο, όπως αναφέρουν κυβερνητικές πηγές στο Capital.gr, διατηρεί το δικαίωμα, να αποκτήσει έναντι τιμήματος το 21% της ΕΛΒΟ μετά από μια τριετία.

Πηγή: capital.gr

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube