Weather Icon

Προαναγγέλλει έρευνες η Αγκυρα σε θαλάσσιες περιοχές της τουρκολυβικής συμφωνίας

Προαναγγέλλει έρευνες η Αγκυρα σε θαλάσσιες περιοχές της τουρκολυβικής συμφωνίας

Η φρεγάτα «Υδρα» απέπλευσε την Τρίτη 12 Μαΐου από τον ναύσταθμο Σαλαμίνας. Πρόκειται να παραμείνει για σύντομο χρονικό διάστημα στον ναύσταθμο Κρήτης για προετοιμασία στο Κέντρο Εκπαίδευσης Ναυτικής Αποτροπής (ΚΕΝΑΠ) και στο τέλος Μαΐου 2020 θα ενταχθεί στην επιχείρηση «Ειρήνη».

ΒΑΣΙΛΗΣ ΝΕΔΟΣ

Ρητορική υψηλών τόνων για έρευνες στην Ανατολική Μεσόγειο και επικοινωνιακή προβολή αλυτρωτικών προσδοκιών μέσω του κρατικού πρακτορείου ειδήσεων Αναντολού, το οποίο παρουσιάζει το αίτημα ΜΚΟ φιλικών προς το κυβερνών κόμμα ΑΚΡ για διεκδίκηση της Κρήτης, της Δυτικής Θράκης και της… Κριμαίας, αποτελούν τα τελευταία δείγματα που υποδηλώνουν την τακτική της Αγκυρας να μοχλεύει τον εθνικισμό με το βλέμμα στο εσωτερικό.

Χθες, ο υπουργός Ενέργειας Φατίχ Ντονμέζ προανήγγειλε σεισμικές έρευνες στην Ανατολική Μεσόγειο, περιλαμβανομένων και των περιοχών που έχουν προσδιοριστεί με το μνημόνιο Αγκυρας – Τρίπολης. Συγκεκριμένα, για την περιοχή του τουρκολιβυκού μνημονίου, ο κ. Ντονμέζ επισήμανε ότι η διαδικασία αδειοδότησης της ΤΡΑΟ έχει ήδη αρχίσει και, μόλις ολοκληρωθεί, «θα ξεκινήσει η πρώτη δραστηριότητα σεισμικής έρευνας». Σε δηλώσεις του στο κρατικό πρακτορείο ειδήσεων Αναντολού, ο κ. Ντονμέζ δήλωσε ότι «έχουμε ήδη κάνει πολλές προετοιμασίες. Είμαστε αφοσιωμένοι στον σχεδιασμό μας. Θα προχωρήσουμε ακολουθώντας όσο το δυνατόν γίνεται το πρόγραμμά μας. Τόσο στη Μεσόγειο όσο και στη Μαύρη Θάλασσα για πρώτη φορά, από τον Ιούλιο, με το γεωτρύπανό μας “Φατίχ” σχεδιάζουμε να κάνουμε γεώτρηση».

Οι δηλώσεις του κ. Ντονμέζ πραγματοποιούνται ενόσω η Αγκυρα συνεχίζει να ανεφοδιάζει τακτικά τις δυνάμεις του Φαγέζ αλ Σαράζ, με μια σημαντική ναυτική δύναμη τουλάχιστον πέντε φρεγατών, οι οποίες παραμένουν ανοικτά της Τρίπολης να περιπολούν στην περιοχή. Την ίδια στιγμή, η ναυτική επιχείρηση «Ειρήνη» της Ε.Ε. συνεχίζεται με αργό ρυθμό. Χθες, η φρεγάτα «Υδρα» έπλευσε στον Ναύσταθμο Κρήτης και άμεσα θα ενταχθεί στη δύναμη στα νότια της Κρήτης, που αυτή τη στιγμή είναι αρκετά περιορισμένη. Στα προβληματικά σημεία της επιχείρησης υπογραμμίζεται και η έως τώρα αρνητική αντίδραση της Μάλτας, η οποία και ανησυχεί για πιθανότητα αυξημένων προσφυγικών ροών.

Μια άλλη είδηση που προωθεί το Αναντολού είναι η πρόθεση ΜΚΟ να προσφύγουν στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης για 12 νησιά του Αιγαίου, τα τρία τέταρτα της Κρήτης, τη Λιβύη, τη Μοσούλη, το Κιρκούκ, την Κριμαία και τη Δυτική Θράκη, καθώς θεωρούν ότι νομικά οι περιοχές αυτές ανήκουν στην Τουρκία. Στο ρεπορτάζ του πρακτορείου γράφονται καινοφανείς ισχυρισμοί όπως ότι η Κρήτη ήταν ένα νησί με πληθυσμό κυρίως τουρκικό. Επίσης, διατυπώνεται ο ισχυρισμός ότι η Κρήτη δόθηκε στην Τουρκία το 1913 (Συνθήκη Λονδίνου), αλλά εν συνεχεία, παράνομα, κατακτήθηκε από την Ελλάδα. Στο τουρκικό πρακτορείο μιλούν γι’ αυτό οι Ιλίγιας Τοπσακάλ και Χαλίτ Κανάκ της οργάνωσης Turkish World Solidarity and Beneficiary Association, που αποτελεί «ομπρέλα» για 100 ΜΚΟ οι οποίες είναι γνωστές για τις πολύ στενές σχέσεις τους με το κυβερνών κόμμα ΑΚΡ και έχουν έδρα στην Τουρκία, στο Καζαχστάν, στο Κιργιστάν, στο Ουζμπεκιστάν, στο Αζερμπαϊτζάν και στα Βαλκάνια. Οι ισχυρισμοί αυτοί, παρότι φαιδροί ως προς το περιεχόμενό τους, έχουν σημασία κυρίως διότι διατυπώνονται από πρόσωπα που διατηρούν προσωπικές επαφές με την ηγετική ομάδα του ΑΚΡ.

Για την κατάσταση στη Μέση Ανατολή, αλλά και την Ανατολική Μεσόγειο, θα συζητήσει σήμερα με τους ομολόγους του τού Συμβουλίου Εξωτερικών Υποθέσεων της Ε.Ε. ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας. Χθες, ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ Κωνσταντίνος Φλώρος συνέχισε τη σειρά των επαφών του, μιλώντας με τους ομολόγους του της Στρατιωτικής Επιτροπής του ΝΑΤΟ, μια ημέρα μετά την αντίστοιχη σύνοδο των αρχηγών Γενικών Επιτελείων Ενόπλων Δυνάμεων σε επίπεδο Ε.Ε.

Καθημερινή

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube