Weather Icon

Πράσινο και από Ελλάδα για EuroAsia Interconnector

Πράσινο και από Ελλάδα για EuroAsia Interconnector
  Πέτρος Θεοχαρίδης  
Μετά από αλλεπάλληλες διαπραγματεύσεις τις περασμένες εβδομάδες μεταξύ των υπουργών Ενέργειας Κύπρου και Ελλάδας και με κύριο εμπόδιο οικονομικά συμφέροντα που πίεζαν την ελληνική Κυβέρνηση να μη συγκατατεθεί, η ελληνική Κυβέρνηση μέσω του υπουργού Ενέργειας, υπέγραψε προς την Ε.Ε. την αναγνώριση από την Ελλάδα της ηλεκτρικής διασύνδεσης Ελλάδας – Κύπρου – Ισραήλ, ως διευρωπαϊκό έργο που στηρίζει η Ελλάδα.
Η κοινή υπογραφή στήριξης του EuroAsia Interconnector προς την Ε.Ε. δεν ήταν αυτονόητη ούτε και εύκολη υπόθεση, μετά την απόφαση της ελληνικής Κυβέρνησης για ξεχωριστή κατασκευή από οικονομικούς φορείς της χώρας του ηλεκτρικού αγωγού που θα συνδέσει την Κρήτη με την Αττική, χωρίς τη συγχρηματοδότηση της Ε.Ε.
Σύμφωνα με τις πληροφορίες του «Φ», παρά τις επιγραμματικές συμφωνίες στο παρασκήνιο μεταξύ της πολιτικής ηγεσίας των δύο χωρών σε επίπεδο Προέδρου της Δημοκρατίας και Έλληνα Πρωθυπουργού και της στενής συνεργασίας μεταξύ των υπουργών Ενέργειας της Κύπρου, Γιώργου Λακκοτρύπη και Ελλάδας Κωστή Χατζηδάκη, υπήρξαν πολλές αντιδράσεις προς τον Έλληνα υπουργό. Ωστόσο, στις 13 Μαΐου ο Κωστής Χατζηδάκης και ο Γιώργος Λακκοτρύπης, υπέγραψαν και έστειλαν προς την Ε.Ε. τη στήριξή τους με βάση τα μεγάλα οφέλη που θα έχουν Κύπρος και Ελλάδα από την ηλεκτρική διασύνδεση Κύπρου – Ελλάδας – Ισραήλ. 

 

Οι υπογραφές από τις δύο χώρες, έχουν καταλυτική σημασία για την υλοποίηση του έργου, αφού απαιτούνται οι «ευλογίες» δύο ευρωπαϊκών χωρών για συνέχιση της συμμετοχής του EuroAsia Inteconnector στον μηχανισμό «Συνδέοντας την Ευρώπη» (CEF) και για την εξασφάλιση κονδυλίων από το μέγα κονδύλι των €8,7 δισ. της Ε.Ε. το οποίο με βάση τις κατηγορηματικές θέσεις της Προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, οι ηλεκτρικές διασυνδέσεις, οι καθαρές πηγές ενέργειας και οι ΑΠΕ έχουν προτεραιότητα.  
Στο μεταξύ, συνεχίζονται εντατικά και οι επαφές μεταξύ των ομάδων που συμφώνησαν οι γενικοί διευθυντές των υπουργείων Ενέργειας Κύπρου – Ελλάδας, για τη συμφωνία στα κοινά πρότυπα των σταθμών διασύνδεσης των ηλεκτρικών καλωδίων.

 

Η ηλεκτρική διασύνδεση Κύπρου – Ελλάδας μέσω Κρήτης ολοκληρώνεται τον Δεκέμβριο του 2023.

 

«Η EuroAsia Interconnector, ο επίσημος φορέας υλοποίησης του Ευρωπαϊκού Έργου Κοινού Ενδιαφέροντος ΕΚΕ-PCI 3.10 Ισραήλ, Κύπρος Ελλάδα-Κρήτη, εκφράζει τις πιο θερμές ευχαριστίες προς τις κυβερνήσεις της Κύπρου και της Ελλάδας για την πλήρη πολιτική τους υποστήριξη», αναφέρεται σε ανακοίνωση του φορέα. Επίσης, επεξηγείται ότι μετά την εξέλιξη αυτή, ο επίσημος φορέας υλοποίησης έχει υποβάλει αίτηση στον μηχανισμό «Συνδέοντας την Ευρώπη» (CEF) για την υλοποίηση της ηλεκτρικής διασύνδεσης της Κύπρου με την Ελλάδα μέσω Κρήτης μέχρι τον Δεκέμβριο του 2023.
Φιλελεύθερος

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube