Weather Icon

Πώς το ψευδοκράτος εργαλειοποιεί τον COVID-19

Πώς το ψευδοκράτος εργαλειοποιεί τον COVID-19

Είναι αδιαμφισβήτητα δυστυχές το γεγονός, ότι η παγκόσμια κοινότητα δεν είναι σε θέση να γνωρίζει την αληθή υγειονομική κατάσταση, σχετικά με τον COVID-19, σε χώρες με αυταρχικά και απολυταρχικά καθεστώτα. Αυτό ισχύει βεβαίως για την Κίνα, τη χώρα – επίκεντρο της πανδημίας, όπου έχουν καταγραφεί κυβερνητικές προσπάθειες συγκάλυψης της έκτασης του προβλήματος, και βεβαίως για την γειτονική Τουρκία, η οποία για περίπου δύο εβδομάδες απέκρυπτε τα κρούσματα στη χώρα, με φίμωση και κρατική βία.

Το αυτό συμβαίνει και στο ψευδοκράτος, την πολιτική μαριονέτα της Τουρκίας, όπου ο ψευτο-υπουργός εξωτερικών, Οζερσάι, εξέπληξε άπαντες δηλώνοντας πως τα Κατεχόμενα αποτελούν παράδειγμα αντιμετώπισης της υγειονομικής κρίσης. Όχι μόνο αυτό, αλλά ο εκπρόσωπος του παράνομου καθεστώτος, απέστειλε γράμμα στον γενικό διευθυντή του Παγκοσμίου Οργανισμού Υγείας, Τέντρος Γκεμπρεγέσους, για να θέσει στη διάθεση του οργανισμού τις υποτιθέμενες «επιτυχημένες πρακτικές» κατά του κορωνοϊού.

Σε μία επιστολή – καρικατούρα, όπου εξυμνούνται οι αποφάσεις του ψευδοκράτους για δήθεν ευελιξία και αποφασιστικότητα, ο Οζερσάι δεν δίστασε να αποκαλέσει την περίπτωση του κατοχικού καθεστώτος, «success story», διεκδικώντας μάλιστα ως δική του επιτυχία την απόφαση για το κλείσιμο των συνόρων, κάτι το οποίο βέβαια πόρρω απέχει από την πραγματικότητα. Από τα ανωτέρω είναι εύκολο κανείς να διακρίνει την αναξιοπιστία της εν λόγω επιστολής.

Το πιο ανησυχητικό όμως, ήταν το κάλεσμά του Οζερσάι προς τον ΠΟΥ, «να αναγνωρίσει δίχως πολιτικές προκαταλήψεις την επιτυχία της Β. Κύπρου, και δημοσίως να διακηρύξει και να μοιραστεί, ως επίσημα στατιστικά του ΠΟΥ, τα δεδομένα και την εμπειρία της Β. Κύπρου, με την ελπίδα να φανούν χρήσιμα στις άλλες χώρες του κόσμου».

Με άλλα λόγια, να αναγνωρίσει ο ΠΟΥ την ύπαρξη του ψευδοκράτους, βαφτίζοντας προκαταλήψεις τα ψηφίσματα του ΟΗΕ, τα οποία καταδικάζουν το πειρατικό και κατοχικό καθεστώς στο βόρειο τμήμα της Κύπρου.

Η εξόφθαλμη αυτή απόπειρα του ψευδοκράτους να αντλήσει νομιμοποίηση από μία τέτοια πιθανή στάση του ΠΟΥ, και δη, εκμεταλλευόμενο μια παγκόσμια πανδημία, μπορεί να χαρακτηριστεί μόνο ως προκλητική και σφετεριστική.

Είναι αναμενόμενο πως η παγκόσμια υγειονομική κρίση αποτελεί πηγή ευκαιριών για ορισμένους πολιτικούς παίκτες, όπως απέδειξε και η πρόσφατη προσπάθεια της Ταϊβάν να αντλήσει παρόμοια νομιμοποίηση από τον ΠΟΥ (πιθανώς και εμπνευσμένη από το ψευδοκράτος), αιτούμενη να παραστεί στη διάσκεψη των κρατών μελών του Παγκόσμιου Οργανισμού, στις 18 Μαΐου. Πρόκειται συνεπώς για μία παρόμοια απόπειρα νομιμοποίησης, που όμως διέπεται από εντελώς διαφορετικές συνθήκες και η οποία σε κάθε περίπτωση βρήκε απέναντί της τη σθεναρή αντίδραση της Κίνας.

Στη δική μας περίπτωση η κατάσταση είναι κατά πολύ χειρότερη, διότι βρισκόμαστε έναντι ενός στρατοκρατικού τουρκικού καθεστώτος, το οποίο δεν εκμεταλλεύεται απλά την υγειονομική κρίση, αλλά μάλιστα την εργαλειοποιεί, είτε ως ένα βιολογικό όπλο μέσω των μεταναστών – φορέων του COVID-19, είτε με τις παράνομες και προκλητικές ενέργειες της Τουρκίας στις ελληνοκυπριακές θάλασσες.

Εξίσου ανησυχητική είναι και η περίπτωση του ίδιου του γενικού διευθυντή του ΠΟΥ, κ. Γκεμπρεγέσους, ο οποίος σύμφωνα με ρεπορτάζ της Γερμανικής Spiegel, βασιζόμενο σε στοιχεία της γερμανικής υπηρεσίας πληροφοριών, δέχθηκε τις προσωπικές πιέσεις του Κινέζου Προέδρου Σι Τζινπίνγκ, για να καθυστερήσει την κήρυξη της παγκόσμιας πανδημίας.

Το συμβάν, που όπως αναφέρεται έλαβε χώρα στις 21 Ιανουαρίου, εγείρει προβληματισμούς για τη συμπεριφορά και τη δεοντολογία του Αιθίοπα διευθυντή του ΠΟΥ, και θα έπρεπε να προβληματίζει ιδιαίτερα την ελληνική πλευρά. Και αυτό διότι καθίσταται σαφές πως ο Γκεμπρεγέσους βρίσκεται σε επαφή και πιθανώς εκτίθεται σε επιρροές αυταρχικών ηγετών, κάτι το οποίο γίνεται ακόμα πιο ανησυχητικό αν αναλογιστούμε τις στενές σχέσεις που καλλιεργεί η Τουρκία με την ιδιαίτερη πατρίδα του Γκεμπρεγέσους, την Αιθιοπία. Μόλις πριν από λίγες μέρες μάλιστα, η τουρκική κυβέρνηση διαμοίρασε τόνους φαγητού και ιατρικού εξοπλισμού στην αφρικανική χώρα, επενδύοντας περαιτέρω στην τουρκο-αιθιοπική φιλία. Εύλογα λοιπόν μπορεί να ανησυχήσει κανείς για την περίπτωση που ο κ. Γκεμπρεγέσους θα τείνει ευήκοα ώτα στις πιέσεις και τα παράνομα αιτήματα της τουρκικής πλευράς.

Με δεδομένα λοιπόν τα ανωτέρω, και τη σαφή και εκπεφρασμένη πρόθεση της Τουρκίας να αξιοποιήσει στο έπακρο τις έκτακτες συνθήκες που επιφέρει η πανδημία, καλούνται οι ιθύνοντες σε Αθήνα και Λευκωσία, να μην επαναπαύονται, ή μάλλον να σταματήσουν να ολιγωρούν, να «διαγνώσουν» εγκαίρως την τουρκική απειλή, και να προβούν σε όλες τις απαραίτητες ενέργειες οι οποίες θα διαφυλάξουν το διεθνές δίκαιο, αλλά και τα εθνικά συμφέροντα του ελληνισμού.

Πηγή: www.sigmalive.com

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube