Weather Icon
Εθνική Άμυνα 14 Μαΐου 2020

Πως αναβαθμιστηκε η ΜΥΑ: Ιδέες για το ΓΕΕΘΑ

Πως αναβαθμιστηκε η ΜΥΑ: Ιδέες για το ΓΕΕΘΑ

Ο πήχης για να μείνει στην ιστορία ο Charles Beckwith ήταν η δημιουργία και η επιχειρησιακή ενεργοποίηση της Delta Force και επακόλουθα της JSOC. Ήταν όμως το μακρινό 1980. Πλέον είμαστε στο 2020 και ο πήχης δεν πρέπει να είναι απλά και μόνο η δημιουργία της Δ.Δ.Ε.Π.

Γράφει ο Δημήτρης Μπαλτάκος

Ο αντίλογος αναμενόμενος. Δεν είναι βήμα μπροστά η δημιουργία της; Είναι, αλλά δεν αρκεί. Μέσω αυτής της διαλεκτικής αντιμαχίας αναδεικνύεται η σύγκρουση δύο κοσμοθεωριών, γεγονός ιδιαιτέρως συχνό κατά την διάρκεια συζητήσεων επι δομικών αλλαγών. Αυτής που επιδιώκει την σύνθεση, την δημιουργία και την ρηξικέλευθη εξέλιξη με αυτήν που βασίζεται στην μιζέρια, στην πνευματική φτώχεια και στον εναγκαλισμό της μετριότητας. Στην καθομιλουμένη μπορούμε να την αποκαλέσουμε ως νοοτροπία του «μια ζωή και σήμερα». Αν η σύγκριση είναι το status quo, τότε πράγματι η δημιουργία της Δ.Δ.Ε.Π. αποτελεί πρόοδο. Αν όμως συγκρινόμαστε με το επιτεύξιμο δέον, τότε δεν αρκεί.

Με την ανάληψη της ηγεσίας του Γ.Ε.ΕΘ.Α. από τον Στράτηγο κ. Φλώρο θεωρώ δεδομένες τις ιδιαιτέρως θετικές εξελίξεις στον χώρο των Ειδικών Δυνάμεων. Το κρίσιμο όμως είναι το εύρος και το βάθος των αλλαγών, το πως, δηλαδή, θα εμπλουτιστεί το κέλυφος που ονομάζεται Δ.Δ.Ε.Π. Έχοντας προσφάτως αποστρατευτεί και απωλέσει την δυνατότητα υποβολής προτάσεων με την μορφή υπηρεσιακών αναφορών, θα περιγράψω επιγραμματικά τις προκλήσεις που αντιμετωπίσαμε και τις λύσεις που δώσαμε τα τελευταία χρόνια στην Μονάδα Υποβρυχίων Αποστολών (Μ.Υ.Α.). Ενδεχομένως να έχουν περιφερειακό ενδιαφέρον για τα στελέχη που εργάζονται για την ΝΑΤΟική αξιολόγηση και την ίδρυση της Δ.Δ.Ε.Π.

Μονάδα Υποβρυχίων Αποστολών

Με το πέρας της διαβολοεβδομάδας έπεται ένα αντικείμενο ιδιαίτερης δυσκολίας το οποίο έχει δυσκολέψει αρκετά σχολεία στο παρελθόν, η επίπλευση με βάρος σε γλυκό νερό. Ενώ το σχολείο μου δοκίμαζε να το ολοκληρώσει, το προηγούμενο σχολείο βρισκόταν και αυτό στην πισίνα υπό τελείως διαφορετικές συνθήκες.

Ήταν η τελευταία «κολύμβηση υπό πίεση» που είχαν καθώς την επόμενη εβδομάδα αποφοιτούσαν. Αφού επιστρέψαμε στους θαλάμους, εκείνοι με προφανή ευφορία που δεν θα ξαναέμπαιναν σε πισίνα και εμείς που ολοκληρώσαμε ένα δύσκολο αντικείμενο, με προσέγγισε ένας Αξιωματικός από το 177 και μου είπε: «Πρόσεχε στην Μ.Υ.Α. Είναι σφιγγοφωλιά». Όντως, την εποχή εκείνη η Μονάδα κουβάλαγε βαριά κληρονομιά. Είχαν επισκεφτεί το Ναυτοδικείο 40 στελέχη λόγω του περιστατικού στην παρέλαση, Διοικητές αλληλομηνύονταν με υπαξιωματικούς και κατέληγαν στο ακροατήριο, είχαν διεξαχθεί έρευνες για κάθε είδους κακουργήματα, συμπεριλαμβανομένων και ανθρωποκτονιών, από την Διεύθυνση Εσωτερικών Υποθέσεων και από Υπηρεσίες της ΕΛ.ΑΣ.

για τη συνέχεια DefenceReview

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube