Weather Icon

Περί του εορτασμού των 200 ετών από την Επανάσταση του ‘21

Περί του εορτασμού των 200 ετών από την Επανάσταση του ‘21

Της Μαρίας Νεγρεπόντη-Δελιβάνη*

Με αφορμή:

*Τον ανοίκειο, απαράδεκτο, προσβλητικό και ανθελληνικό χαρακτηρισμό, του Ιωάννη Καποδίστρια ως «δικτάτορα», που έγινε από μέλος της επιτροπής Ελλάδα ’21.

*Την απάντηση της επιτροπής Ελλάδα ‘21 ότι «θα εξεταστούν και θα προβληθούν όλες οι απόψεις», καθώς και ειδικότερα το σημείο της απάντησης ότι « οι συζητήσεις που γίνονται εφόσον είναι νηφάλιες είναι γόνιμες»……και προστίθεται ακόμη ότι «αλίμονο αν 200 χρόνια μετά δεν μπορούμε να συζητάμε με ψυχραιμία για την περίοδο της Επανάστασης», που μέσω αυτών δημιουργούνται δικαιολογημένες ανησυχίες για τον τρόπο εορτασμού αυτής της επετείου.

*Το γεγονός ότι η Κυβέρνηση ουδόλως αντέδρασε, στις εθνικά απαράδεκτες αυτές απόψεις μέλους της επιτροπής Ελλάδα 21, αλλά ούτε και στη σχετική επίσημη απάντηση της επιτροπής Ελλάδα ’21, που σημαίνει ότι σιωπηρώς συμφωνεί με το περιεχόμενό τους.

Δικαιολογούνται, συνεπώς, οι ακόλουθοι προβληματισμοί, όπως και κάποιες προτάσεις:

1. Ο περί ης χαρακτηρισμός κρίνεται ανθελληνικός και επικίνδυνος για την πατρίδα, ειδικά στην παρούσα περίοδο που απαιτείται να αντιμετωπιστούν οι παντοειδείς απειλές εναντίον της, με αποφασιστικότητα και όχι με δήθεν «προοδευτικές απόψεις», που όμως υποσκάπτουν την εθνική ενότητα, την εθνική συνείδηση και που προσβάλλουν με σκαιότητα τον Ιωάννη Καποδίστρια. Τον μεγάλο αυτόν Έλληνα, που έβαλε τις βάσεις του νεοελληνικού κράτους, και που δολοφονήθηκε, ακριβώς, επειδή οραματίστηκε μια ανεξάρτητη Ελλάδα και όχι εσαεί δούλη των Μεγάλων Δυνάμεων.

2. Η αποχή που τήρησε η Κυβέρνηση σε αυτό το τόσο σοβαρό ζήτημα, και που ουσιαστικά υποθάλπει την απαράδεκτη προσβολή της επιτροπής, στην οποίαν ανατέθηκε ο εορτασμός των 200 ετών του ’21, εναντίον του Ιωάννη Καποδίστρια, δημιουργεί βαθύτατη απογοήτευση στους Έλληνες.

3. Με τις συνθήκες αυτές, οι διάφορες ελληνικές οργανώσεις-ενώσεις και κινήματα θα έπρεπε να θεωρήσουν ύψιστο εθνικό καθήκον την διοργάνωση μιας παράλληλης εορτής, με στόχο να τιμηθεί, όπως της αξίζει, η μνήμη των ηρώων του ’21. Αυτών, που έδωσαν τη ζωή τους για να μας εξασφαλίσουν πατρίδα, μέσα στην οποία να ζούμε με αξιοπρέπεια.

4. Η Ελλάδα διαθέτει επιστήμονες κύρους, που με εθνική συνείδηση, προκειμένου να αναλάβουν τη διοργάνωση ενός παράλληλου εορτασμού. Εφόσον επιτευχθεί αυτός ο στόχος, το Ίδρυμα Δημητρίου και Μαρίας Δελιβάνη τίθεται στην υπηρεσία του.

*Πρόεδρος του Ιδρύματος Δημητρίου και Μαρίας Δελιβάνη

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube