Weather Icon

Περί Καποδίστρια ο λόγος

Περί Καποδίστρια ο λόγος

Λάβαμε από τον στρατηγό ε.α. κ Κόντη Ιωάννη, επιστολή-σχόλιο για το άρθρο μας “Υπερκεράζοντας τις αθλιότητες των επιτρόπων, αυτή είναι η δημοκρατική κληρονομιά του Καποδίστρια”, την οποία και δημοσιεύουμε:

Αγαπητέ μου Κύριε Καλεντερίδη.

          Μελέτησα το εξαίρετο από πάσης πλευράς άρθρο σας και σπεύδω να σας συγχαρώ. Μέσα στα περιορισμένα όρια του άρθρου, κατορθώσατε να εξάρετε την φωτεινή προσωπικότητα του Κυβερνήτη Ιωάννη Καποδίστρια, να αναφέρετε την μεγάλη προσφορά του στο νεοσύστατο Ελληνικό Κράτος και να τονίσετε την παραδειγματική διοίκησή του, όπως οι τότε χαλεποί καιροί του το επέβαλαν.

Η ολιγόχρονη -δυστυχώς- κυβερνητική δράση του Ιωάννη Καποδίστρια σε σύγκριση με το τεράστιο επιμετρηθέν έργο του στη Διοίκηση, Οικονομία, Γεωργία, Εκπαίδευση, Στρατιωτική οργάνωση κλπ. καθώς και όπως συνάγεται από τα ιδιόχειρα κείμενα του Κυβερνήτη τα οποία ευτυχώς τηρούνται (Αρχείον Ιωάννου Καποδίστρια σε 10 (;) τόμους εις την Γαλλική γλώσσα μεταφρασθέν και εις την Ελληνικήν), μαρτυρούν καταφανώς την πολύμοχθη προσπάθεια και την αφιέρωση της ζωής του χαρισματικού αυτού Ανθρώπου, να οργανώσει το νεοσύστατο Κράτος. Κατέβαλε κάθε ικμάδα της δύναμής του προκειμένου να πειθαρχήσει στην έννοια του γενικού συμφέροντος έναντι όλων εκείνων των “δυνάμεων”, οι οποίες εν ονόματι της οποίας προσφοράς τους στον Απελευθερωτικό Αγώνα, είχαν ταυτίσει την ελευθερία με την ασυδοσία. Είναι ενδεχόμενο, από την συστηματική μελέτη του έργου του, να προκύψουν και μερικά μικρά λάθη ή και σφάλματα τακτικής του μακαριστού Καποδίστρια. Λάθη είναι δυνατόν να πράξει ΜΟΝΟΝ εκείνος ο οποίος ενεργεί. Η σύνθεση όμως αυτή, δηλαδή της Δημιουργίας, αλλά και των Λαθών, χαρακτήρισε διαχρονικά όλους τους Μεγάλους Άνδρες της παγκόσμιας Ιστορίας.

          Από την άλλη πλευρά θεωρώ εξαιρετικά επιτυχή τον τρόπο και το ύφος σας στην  στηλίτευση των συγχρόνων πολιτικών, οι οποίοι ιστάμενοι σαφώς κατώτεροι των περιστάσεων, αγνώμονες και αδαείς, προσπαθούν, όπως λαμπρά αναφέρετε στο άρθρο σας “ως έρποντες ιοβόλοι όφεις να εξαπολύσουν το σιχαμερό δηλητήριό τους στον Φωτοδότη Ήλιο Καποδίστρια”.

          Θέλω να αναφέρω τα λόγια του θείου Πλάτωνος, που μας παραδίδει ότι, “η δικτατορία προκύπτει φυσικά από τη δημοκρατία και η πιο σκληρή μορφή τυραννίας και δουλείας, από την πιο ακραία ελευθερία”.

          Για τους επικρίνοντας το άρθρο αναφέρω πάλι τους λόγους του Πλάτωνος: “Η γνώση είναι αληθινή άποψη. Η γνώμη είναι το ενδιάμεσο ανάμεσα στη γνώση και την άγνοια”.

          Ο Ι. Καποδίστριας μπορεί να κριθεί ΜΟΝΟΝ από πολύ σοβαρούς μελετητές και γνώστες του Μεγάλου Έργου που προσέφερε στην Ελλάδα, ενώ διήγαγε βίον ενάρετο. “Όλος ο χρυσός ου βρίσκεται πάνω ή κάτω από τη Γη δεν είναι αρκετός για να δοθεί ως αντάλλαγμα για την αρετή”… και ο Καποδίστριας αξίζει αυτόν τον χρυσό!!

Θεσσαλονίκη, 11 Μαΐου 2020

Με τιμή

Ιωάννης Αθ. Κόντης                   

Υποστράτηγος ε.α.

Πτυχιούχος Τμήματος Οικονομικών Σπουδών ΑΠΘ

Πτυχιούχος Τμήματος Ιστορίας και Εθνολογίας ΔΠΘ

Πτυχιούχος Ανωτάτης Σχολής Πολέμου

Πτυχιούχος Ανωτάτης Στρατιωτικής Ακαδημίας του Γενικού Επιτελείου Ενόπλων Δυνάμεων της Ρωσικής Ομοσπονδίας

 

σχετικά άρθρα