Weather Icon
Πρόσωπα , Τουρισμός 23 Μαΐου 2020

Πάτρικ Λη Φέρμορ, ο Φιλέλληνας που προσφέρει στην Ελλάδα μετά το θάνατό του

Πάτρικ Λη Φέρμορ, ο Φιλέλληνας που προσφέρει στην Ελλάδα μετά το θάνατό του

Ο σερ Πάτρικ “Πάντι” Μάικλ Λη Φέρμορ, (11 Φεβρουαρίου 1915 – 10 Ιουνίου 2011) ήταν Βρετανός συγγραφέας, λόγιος στρατιώτης και φιλέλληνας, που έπαιξε σημαντικό ρόλο στην αντίσταση στην Κρήτη κατά τη διάρκεια του Β’ Π.Π. Όσο ζούσε, θεωρείτο ως ένας από τους μεγαλύτερους εν ζωή Βρετανούς περιηγητές.

Ο Λη Φέρμορ έζησε για ένα διάστημα στην Ελλάδα, το 1935. Με το ξέσπασμα του Β΄Παγκοσμίου Πολέμου κατατάχθηκε στην Ιρλανδική Φρουρά και πολέμησε στην Κρήτη και την ηπειρωτική Ελλάδα. Κατά τη διάρκεια της Γερμανικής Κατοχής, επέστρεψε στην Κρήτη τρεις φορές, τη μία με αλεξίπτωτο. Ανήκε σε μια ολιγάριθμη ομάδα αξιωματικών που είχε ως στόχο την οργάνωση της αντίστασης του νησιού στη γερμανική κατοχή. Μεταμφιεσμένος ως βοσκός με το ψευδώνυμο Μιχάλης ή Filedem (Φιλεντέμ=φίλε μου Αδάμ), έζησε περισσότερα από δύο χρόνια στα βουνά, με τον Γουίλιαμ Στάνλεϊ Μος ως υπαρχηγό. Ο Λη Φέρμορ οδήγησε την ομάδα που απήγαγε το 1944 τον Γερμανό διοικητή Χάινριχ Κράιπε, κοντά στις Αρχάνες.

Ο Λη Φέρμορ παντρεύτηκε το 1968 την Τζόαν Ελίζαμπεθ Ράινερ, που τον συνόδεψε σε πολλά από τα ταξίδια του μέχρι το θάνατό της στην Καρδαμύλη τον Ιούνιο του 2003 στην ηλικία των 91. Ζούσαν ένα τμήμα του χρόνου στο σπίτι τους, σε έναν ελαιώνα στην Καρδαμύλη της Μάνης (για την οποία συνέγραψε ομότιτλο βιβλίο, που μετέφρασε στα ελληνικά ο προσωπικός του φίλος, πρώην Πρωθυπουργός Τζαννής Τζαννετάκης) και το υπόλοιπο στο Γουορτσέστερσαιρ. Το 2004 στις Τιμητικές Διακρίσεις Νέου Έτους ο Πάτρικ Λη Φέρμορ χρίστηκε ιππότης. Το 2007 ανέφερε πως αποφάσισε να χρησιμοποιήσει γραφομηχανή, έχοντας γράψει όλα τα βιβλία του έως τότε χειρόγραφα.

Σε πολλά από τα έργα του ύμνησε τα ελληνικά τοπία με λυρικό τρόπο, ενώ ειδικά στο βιβλίο του με τίτλο “Ρούμελη” αποτύπωσε τις δύο, κατά την άποψή του, φαινομενικά αντίθετες μεταξύ τους πλευρές του Έλληνα, δηλαδή αυτή του “ανθρωπάκου”, αλλά και εκείνην του ευγενή και φιλόξενου οικοδεσπότη.

Ο Πάτρικ Λη Φέρμορ έχτισε ένα υπέροχο μανιάτικο συγκρότημα στην Καρδαμύλη, το οποίο δώρισε στο ελληνικό κράτος. Ανακαινίστηκε με χορηγία του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος και φιλοξενεί πλέον υψηλούς επισκέπτες.

Σήμερα οι Financial Times, αναφερόμενοι στην προσπάθεια της Ελλάδας να προσελκύσουν τουρίστες, μετά την περιπέτεια του κορωνοϊού, κάνουν ειδικό αφιέρωμα στο κτιριακό συγκρότημα του διάσημου φιλέλληνα συγγραφέα περιηγητή, με τίτλο: Patrick Leigh Fermor’s Greek villa prepares for its first guests

Πάτρικ Λη Φέρμορ, ο φιλέλληνας που προσφέρει στην Ελλάδα ακόμα και μετά το θάνατό του.

Σημείωση: Το άρθρο στηρίζεται σε πληροφορίες από την ηλεκτρονική εγκυκλοπαίδεια

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube