Weather Icon

«Πάρθεν η Ρωμανία», ο ποντιακός θρήνος για την Άλωση της Πόλης και του ελληνισμού

«Πάρθεν η Ρωμανία», ο ποντιακός θρήνος για την Άλωση της Πόλης και του ελληνισμού
(Φωτ.: Γεωργία Βορύλλα)
Είναι ο θρήνος των Ποντίων τόσο για την Άλωση της Πόλης το 1453, όσο και για την κατάλυση της Αυτοκρατορίας της Τραπεζούντας οκτώ χρόνια αργότερα: Το «’Πάρθεν η Ρωμανία» σε ρυθμό διπάτ’ περιγράφει γενικότερα την άλωση του ελληνισμού από τους Οθωμανούς Τούρκους. «Για τον ποντιακό λαό τα δύο τούτα θλιβερά γεγονότα αποτελούν μια εθνική συμφορά», γράφει ο Στάθης Ευσταθιάδης στο έργο του Τα τραγούδια του ποντιακού λαού.

Αναλύοντας τους στίχους ο λαογράφος σημειώνει ότι τα μοιρολόγια ξεκινούν μόλις ένα παιδί διαβάζει το θεϊκό μήνυμα που κομίζεται στην πόρτα της Αγια-Σοφιάς από ένα πουλί.

Ωστόσο, ο ποντιακός αυτός θρήνος έχει μέσα του την ελπίδα και την αυτοπαρηγοριά για την ανάσταση του γένους. «Η Ρωμανία αν πέρασεν, ανθεί και φέρει κι άλλο» λέει ο εμβληματικός στίχος.

  • Δείτε ΕΔΩ τους στίχους του θρηνητικού ποντιακού τραγουδιού μαζί με την απόδοσή τους στα νέα ελληνικά (η εναλλαγή γίνεται με το κουμπί ON/OFF πάνω δεξιά).

http://www.pontos-news.gr/article/209887/parthen-i-romania-o-pontiakos-thrinos-gia-tin-alosi-tis-polis-kai-toy-ellinismoy

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube