Weather Icon

Πάλι πιο μπροστά η Λευκωσία από την Αθήνα – Επαναλειτουργεί η Πρεσβεία της Κύπρου στη Συρία

Πάλι πιο μπροστά η Λευκωσία από την Αθήνα – Επαναλειτουργεί η Πρεσβεία της Κύπρου στη Συρία

Υπουργός Εξωτερικών Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκος Χριστοδουλίδης: Μηνύματα από κοινή διακήρυξη – Επαναλειτουργεί διπλωματική αποστολή σε Συρία

Σε θέματα εξωτερικής πολιτικής αναφέρθηκε ο Υπουργός Εξωτερικών Νίκος Χριστοδουλίδης στο Ράδιο Πρώτο σχολιάζοντας την χθεσινή τηλεδιάσκεψη με Ελλάδα, Γαλλία, Αίγυπτο, και Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, στέλνοντας παράλληλα τη δική του απάντηση προς την Τουρκία.

Τηλεδιάσκεψη ΥΠΕΞ με τους ομολόγους του για τις εξελίξεις στη Αν.Μεσόγειο

Αρχικά ανέφερε ότι η τηλεδιάσκεψη πραγματοποιήθηκε με αφορμή τις παράνομες ενέργειες της Τουρκίας. Πρόσθεσε ότι η τηλεδιάσκεψη δεν είναι ένα ελληνικό λόμπι και ότι η Ελλάδα και η Κύπρος δεν μπορούν να παρασύρουν χώρες όπως την Γαλλία, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και Αίγυπτο.

Πρόσθεσε ότι και η Συρία προσέφυγε στα Ηνωμένα Έθνη για να μην επικυρωθεί η συμφωνία Λιβύης – Τουρκίας. Τόνισε ότι η Τουρκία εμπλέκεται στα εσωτερικά άλλων χωρών, ενώ παραβιάζει το εμπάργκο αφού στέλνει όπλα στη Λιβύη, καθώς και εργαλειοποιεί το μεταναστευτικό για δικά τους οφέλη

Ανέφερε ότι επαναλειτουργεί η διπλωματική αποστολή της Κύπρου στη Συρία, ενώ πρόσθεσε ότι αν υπήρχε πρόσκληση προς το Ισραήλ, αυτό θα έδινε το παρών.

Επισήμανε ότι «αφού η Τουρκία είναι εντάξει με τις νομικές τις θέσεις γιατί δεν έρχεται σε διήμερείς συζητήσεις μαζί μας. Έχουμε προσκαλέσει την Τουρκιά για να πάμε στο Διεθνές δικαστήριο», πρόσθεσε.

Τόνισε ότι υπάρχει ευρύτερη ανησυχία στην περιοχή, ενώ πρόσθεσε ότι η προσοχή της Βρετανίας είναι στην έξοδο της από την Ευρώπη. «Η κοινή διακήρυξη δεν μπορεί να αποτρέψει τις παραβιάσεις αλλά στέλνει μηνύματα. Να αξιοποιήσουμε τα μέσα που έχουμε για να αντιμετωπίσουμε την Τουρκία».

Ξεκαθάρισε ότι οι εταιρίες δεν έχουν αναστείλει τις δραστηριότητες τους μόνο στην αποκλειστική ζώνη της Κύπρου και αυτό είναι αποτέλεσμα της πανδημίας.

Τέλος ανέφερε ότι ο χώρος των ναυτικών βάσεων αξιοποιείται από το 2006 και δίνει αποτελεσματικότητα στη πυρόσβεση σε Λεμεσό και περιοχή Τροόδους.

Πηγή: SigmaLive

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube