Weather Icon

Όλο το χρονικό των γεγονότων στον Εβρο

Όλο το χρονικό των γεγονότων στον Εβρο

ΓΙΑΝΝΗΣ ΣΟΥΛΙΩΤΗΣ

Τα έργα για τη χάραξη του νέου φράχτη που προτίθεται να κατασκευάσει το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη στον Εβρο υπήρξαν αφορμή για το θέμα που έχει ανακύψει στα σύνορα Ελλάδας – Τουρκίας. Οπως περιγράφουν στην «Κ» καλά ενημερωμένες πηγές, το πρωί του Σαββάτου 9 Μαΐου συνεργεία του Στρατού Ξηράς και στελέχη της Γεωγραφικής Υπηρεσίας Στρατού (ΓΥΣ) ξεκίνησαν να εκχερσώνουν μια πυκνόφυτη έκταση στο νότιο άκρο του προγεφυρώματος Φερών για να χαράξουν τη διαδρομή του νέου φράχτη.

Οι Τούρκοι αντέδρασαν τέσσερις ημέρες αργότερα και ενώ τα έργα του Στρατού Ξηράς στο σημείο είχαν προχωρήσει. Στη διάρκεια της νύχτας μεταξύ 12 και 13 Μαΐου μια μεικτή ομάδα Τούρκων στρατιωτικών και αστυνομικών πήγαν στο σημείο που θεωρούν τουρκικό έδαφος και άναψαν φωτιές για να κάνουν εμφανή την παρουσία τους.

Τα στελέχη του Στρατού και της Αστυνομίας αντιλήφθηκαν και κατέγραψαν τις κινήσεις τους ωστόσο, κατόπιν συνεννοήσεων, αποφασίστηκε να τηρήσουν στάση αναμονής. Πηγή με γνώση όσων εκτυλίχθηκαν στην περιοχή περιγράφει στην «Κ» ότι «οι 12-14 Τούρκοι στρατιωτικοί και αστυνομικοί που ήταν παρόντες δεν προχώρησαν σε κάποια επιθετική ενέργεια που να υποδηλώνει ότι είχαν στόχο να κλιμακώσουν». Την Τετάρτη 13 Μαΐου έστησαν μια σκηνή στην όχθη μιας μικρής λίμνης που βρίσκεται στο σημείο και έκτοτε παραμένουν εκεί.

Τα εικοσιτετράωρα που ακολούθησαν, Ελλάδα και Τουρκία ενίσχυσαν τις δυνάμεις τους στο σημείο, δίχως πάντως να υπάρξει κάποιο «θερμό» επεισόδιο. Χθες, μπροστά και γύρω από την τουρκική σκηνή βρίσκονταν 10-12 στελέχη της Polis Ozel Harekat των ειδικών δυνάμεων της τουρκικής αστυνομίας, ενώ σε αποκλιμάκωση προχώρησε και η ελληνική πλευρά. Σύμφωνα με πληροφορίες, στο διάστημα που έχει μεσολαβήσει από τις 13 Μαΐου μέχρι σήμερα υπήρξε επαφή ανάμεσα στις Γεωγραφικές Υπηρεσίες του ελληνικού και του τουρκικού στρατού προκειμένου να διευθετηθεί το θέμα που ανέκυψε με τον ακριβή προσδιορισμό του συνόρου στο συγκεκριμένο σημείο. Ωστόσο, όπως όλα δείχνουν, η λύση θα δοθεί σε διπλωματικό – πολιτικό επίπεδο.

Πάντως, υψηλόβαθμα στελέχη του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη διευκρίνισαν μιλώντας χθες στην «Κ» ότι η μελέτη για την κατασκευή του νέου φράχτη προχωράει με γρήγορους ρυθμούς. Μάλιστα, τεχνικά κλιμάκια πήραν πρόσφατα δείγμα εδάφους προκειμένου να ελεγχθεί εάν στα σημεία όπου έχει γίνει η χάραξη δύναται να ανεγερθεί φράχτης ή όχι.

Η διαδικασία πρόκειται να ολοκληρωθεί το επόμενο διάστημα και αμέσως μετά θα προκηρυχθεί διαγωνισμός για την ανάδειξη του αναδόχου. Μάλιστα, πρόσφατα κατατέθηκε Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου για την αντιμετώπιση του κορωνοϊού, η οποία αναθέτει στο υπουργείο Προστασίας του Πολίτη «τη διαδικασία ανάθεσης και εκτέλεσης του έργου ανεξαρτήτως προϋπολογισμού δαπάνης και κατά παρέκκλιση κάθε αντίθετης εθνικής, γενικής ή ειδικής διάταξης».

Σύμφωνα με όσα έχουν ανακοινωθεί, ο φράχτης θα έχει συνολικό μήκος 26 χιλιόμετρα και θα κατασκευαστεί σε τρία σημεία των χερσαίων ελληνοτουρκικών συνόρων, το «Πέταλο», το Προγεφύρωμα Φερών και το Προγεφύρωμα της Εγνατίας.

Πηγή: Καθημερινή

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube