Weather Icon

Ο υπερβολικός καθωσπρεπισμός, οδηγεί σε επικίνδυνες ατραπούς

Ο υπερβολικός καθωσπρεπισμός, οδηγεί σε επικίνδυνες ατραπούς

Μαρία Σκαμπαρδώνη

Είδα το σποτάκι με τον ηθοποιό Χρήστο Λούλη το οποίο κατηγορήθηκε για σεξισμό και αποσύρθηκε. Έκανα διάφορες σκέψεις σχετικά με αυτό και θα ήθελα να τις μοιραστώ.

Ο ηθοποιός με ύφος ενός σκληρού άνδρα δηλώνει στη σύντροφό του πως δε θα πάει στην πλατεία μαζί της επειδή φυλάσσεται από τον κορονοϊό. Ακόμα και αν εκείνη επιμένει και τον προκαλεί, εκείνος μένει ανένδοτος.

Το σποτ κατηγορήθηκε για σεξισμό επειδή παρουσιάζει τη γυναίκα ναζιάρα και μη έχοντας γνώση της σημερινής επικινδυνότητας και τον άνδρα ως τον σοβαρό που την επαναφέρει υποτίθεται στην τάξη.

Η αλήθεια είναι πως δεν ήταν και το υπόδειγμα της καλαισθησίας. Αλλά διακρίνω μία εμμονή με το σεξισμό ο οποίος αναπαράγεται ακόμα και σε βίντεο που δεν έχουν κάτι ιδιαίτερο προσβλητικό.

Είναι γεγονός πως η γυναίκα διαχρονικά έχει βιώσει μεγαλύτερες στερήσεις και υποτίμηση από τον άνδρα. Με τα χρόνια και τους συνεχείς αγώνες, κατακτήθηκε μία καλύτερη θέση μέσα στην κοινωνία και η γυναίκα εξισώθηκε σε πολλούς τομείς με τον άνδρα.

Το γεγονός πως μία γυναίκα εμφανίστηκε με έλλειψη κατανόησης σε ένα σποτ κάτι για ολόκληρο το γυναικείο πληθυσμό δεν υπονοεί αυτομάτων κάτι κακό για ολόκληρο τον γυναικείο πληθυσμό. Δεν είναι λίγες οι ταινίες και οι σειρές που έχουν βάλει άνδρες σε υποτελή θέση να δέχονται την ειρωνεία και την τοξικότητα των συντρόφων τους.

Είτε είσαι άνδρας είτε γυναίκα, μπορεί να έχεις μία λάθος συμπεριφορά. Και αν στο επισημάνει κάποιος αυτό αναπόδεικτα δεν είναι ρατσισμός.

Η διαρκής πεποίθηση πως οτιδήποτε μπορεί να διορθώνει κάτι στη συμπεριφορά μίας γυναίκας (η οποία ως άνθρωπος έχει ελαττώματα, όπως και οι άνδρες), ακόμα και αυτό μπορεί να είναι μορφή σεξισμού. Προδίδει από μόνο του μία ανασφάλεια να βρίσκεις παντού το σεξισμό, όταν σα γυναίκα έχω αυτοεκτίμηση δε θα με πειράζει το οτιδήποτε, θα έχω την ασφάλεια της πίστης στην αξία μου.

Το σποτάκι ήταν αντιαισθητικό, ναι. Δεν πέρασε σωστά το μήνυμα που έπρεπε να περάσει, ναι. Έδειξε μία μαγκιά και ένα υφάκι που μπορεί να μην ήταν κατάλληλο, ναι. Αλλά μέχρι εκεί.

Το είδα και από ένα άλλο πρίσμα; ο ιός, βάσει στατιστικών στοιχείων, είναι πιο θανατηφόρος στον ανδρικό πληθυσμό. Και ίσως για αυτό να χρησιμοποιήθηκε ένας άνδρας ο οποίος δεν κάμπτεται από το ερωτικό κάλεσμα της συντρόφου του. Διότι προσπαθεί να υπενθυμίσει την αξία της πρόληψης και της προσοχής στον ανδρικό πληθυσμό, ακριβώς διότι αυτοί παρουσίασαν υψηλότερα ποσοστά θνησιμότητας.

Χρειάζεται μεγάλη προσοχή όταν καταπιάνεσαι με θέματα που αφορούν την αξιοπρέπεια του ανθρώπου και τη δημόσια υγεία. Χρειάζεται προσοχή όταν αποτελείς ένα πρότυπο που μπορεί να επηρεάσει αρνητικά στη διάχυση προκαταλήψεων.

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube